הצעקות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לא הרגיעו את הימין ואת המתנחלים, אלא להפך, הם חושבים שראש הממשלה בנימין נתניהו מחמיץ הזדמנות לשינוי כיוון. הדברים עודדו אותם להפעיל עליו לחץ, כדי לחשק אותו. על כך אמר ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן לגורמים בממשל טראמפ: אם תלחצו יותר מדי את נתניהו, הוא ייפול.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במקביל, המתנחלים וגורמים בסיעת הליכוד מודאגים מההקלות הכלכליות לפלסטינים שאושרו בקבינט, שמשמעותן בנייה פלסטינית באחוז משטח סי, וכעת הם קוראים לשנות אותה, וליישר קו עם שרי הבית היהודי. סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי אמרה כי היא מתנגדת לכל העברת שטח לפלסטינים, כי זו בדיוק גישת אוסלו.
אחד מתמרורי האזהרה היה הפרסום בערוץ 10 של מואב ורדי על ניסיון אמריקני להעביר שטחי סי לשליטה פלסטינית בצפון השומרון. הדברים האלה התחדדו במהלך ישיבת הסיעה כשנתניהו אמר לחבריו: "אין לנו צ'ק מדיני פתוח והנשיא הזה נחוש להגיע להסכם". חוטובלי אמרה לו: "אבל השאלה היא איזה הסכם, אנחנו צריכים להציע חלופה למדינה".
דגן פנה היום (שני) לשרי הקבינט בדרישה חריפה להפוך את ההחלטה משבוע שעבר להעניק את ההקלות, בהן גם אפשרות לבנות בשטחי C. לדבריו, ההחלטה התקבלה ללא דיון מקדים בממשלה או בכנסת, למרות שמשמעותה מסירת שטחים.
"זוהי החלטת קבינט שהתקבלה במחשכים בלי דיון מינימלי בכנסת, או לפחות בממשלה, על מסירה של לפחות אחוז שלם משטחי C", הסביר. "לא בצורה רשמית, אבל בפועל לוותר על זכויות הבנייה זו מסירת שטחים בתחפושת. ממשלות השמאל היו עושות את זה בגלוי".
"אני אומר לממשלה: אם אתם חושבים שזה נכון, תעשו טקס בוושינגטון במדשאות הבית הלבן", המשיך. "אבל ללכת ולעשות כאילו ודברים שהשרים לא יודעים מראש זה דבר חמור. אני קורא לממשלה, לראש הממשלה ולשרי הקבינט להיות ישרים עם הציבור ועם הבוחרים שלהם, ולעשות רוויזיה - להצביע מחדש על הדבר הזה ולבטל אותו".
גם חוטובלי הצטרפה לביקורת של דגן. "יש על הפרק דרישות למחירים מדיניים בשטחי C, ועלינו להתנגד לכל שינוי והעברת שטח לפלסטינים בשטח זה", אמרה. "ממשלת ישראל נטשה את גישת אוסלו בנוגע לשטחי C, והיא דוגלת בהתיישבות יהודית ולא בנסיגות. גם המהלכים הכלכליים מול הפלסטינים צריכים לשקף זאת".
חברי הקבינט אישרו לפני כשבוע וחצי שורת צעדים כלכליים לטובת הפלסטינים לקראת ביקורו של הנשיא טראמפ לישראל. אחד הצעדים מעוררי המחלוקת שאושרו הוא בנייה פלסטינית בשטחי C, הנמצאים תחת שליטה ביטחונית ואזרחית מלאה של ישראל. בנוסף אושרו הקמת אזורי תעשייה בתרקומיה ובג'לאמה והקלות במעבר אלנבי.