יממה לפני ביקורו הצפוי של נשיא ארה"ב טראמפ בישראל, יזם היום (ראשון) ערוץ 7 אירוע חגיגי לרגל 50 שנה לאיחוד ירושלים. מלבד מנהיגי ציבור המתנחלים וראש מועצת שומרון יוסי דגן, השתתפו באירוע גם המושל האמריקני מייק האקבי, ואורח אחד יוצא דופן - השגריר האמריקני החדש בישראל דיוויד פירדמן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מדובר באירוע סגור לתקשורת, שנועד ליצר עובדה בשטח ולחץ על הממשל האמריקני להעברת השגרירות לירושלים, כפי שהבטיח בעבר הנשיא טראמפ. פרידמן אמנם נמנע מלנאום באירוע כדי למנוע מבוכה דיפלומטית, אך עצם הגעתו לאירוע תמיכה בקריאות להעברת השגרירות ואיחוד ירושלים תחת שלטון יהודי היא צעד חריג.
השתתפותו של השגריר פרידמן כנציג ארה"ב באירוע, שנערך בבירה, הינה תקדימית וחד פעמית, זאת משום שפרידמן למעשה חוגג את איחוד ירושלים, למורת רוחם של הערבים שלא מכירים בכיבוש הישראלי של ירושלים להגדרתם לאחר מלחמת ששת הימים. עוד נכחו בחגיגות גם ח"כ מייקל אורן, סגנית השר חוטובלי, השר אופיר אקוניס וסגן שר הביטחון דהן.
"אנחנו מצפים מראש הממשלה לעמוד על האינטרסים של מדינת ישראל", אמר יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון שנשא דברים בכנס. "אנחנו מכבדים את נשיא ארה"ב ושמחים שנבחר אולם יש לזכור שלעולם נשיא ארהב לא יהיה ציוני יותר מראש ממשלת ישראל ואין לנו ציפייה כזו. יש לנו ציפייה מראש הממשלה שלנו לעמוד על האינטרסים של מדינת ישראל שהן בין השאר בנייה ביהודה ושומרון והחלת ריבונות".
גם סגנית שר החוץ חוטובלי נשאה דברים בכנס. "ירושלים היא הלב של העם היהודי ובמלחמת ששת הימים, הלב חזר לפעום בארץ ישראל", אמרה חוטובלי. "כולנו מקווים לראות את השגרירות האמריקאית בירושלים אבל חשוב לנו לא פחות לראות חידוש של בנייה ביהודה ושומרון אחרי שנות ההקפאה בממשל אובאמה. ממשל טראמפ הוא הממשל הראשון שאמר שההתנחלויות אינן מכשול לשלום ולכן חשוב לאפשר לנו לבנות. גני ילדים, בתי ספר ובתים של יהודים אינם מונעים את השלום אלא מקדמים את החיים בארץ ישראל".
בשבועות האחרונים התחוללה סערה סביב נושא העברת השגרירות האמריקנית לירושלים. במהלך קמפיין הבחירות שלו הבטיח טראמפ מספר פעמים להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים, אך בשבוע שעבר רמז מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון כי המהלך עשוי שלא לצאת לפועל.
"הנשיא מאוד זהיר, הוא מבין כיצד ההחלטה תשפיע על תהליך השלום", אמר טילרסון, והדגיש כי הוא מודע לכך שההחלטה של טראמפ תגרור תגובות רבות במזרח התיכון. עם זאת, הוסיף כי "הנשיא קשוב מאוד בנושא הזה גם לישראלים וגם לפלסטינים, ובוחן האם ישראל רואה בזה כמסייע להליך השלום או להרס".