גרמניה תדחה את האולטימטום של נתניהו? היום (שלישי) צפוי להיפגש שר החוץ הגרמני זיגמר גבריאל עם נציגי הארגונים "שוברים שתיקה" ו"בצלם" - בניגוד לדרישת נתניהו, שפורסמה לראשונה בחדשות 2. בריאיון לרשת ZDF הגרמנית הביע גבריאל תקווה כי הפגישה עם נתניהו תצא לפועל: "אני מתקשה לדמיין שהפגישה תבוטל, מכיוון שזה יהיה מצער מאוד". גורמים בארגוני זכויות האדם מדווחים כי נקבעה פגישה שתיערך ב-19:30 - והמשמעות כי השר לא ביטל את הפגישה. זמן קצר לאחר מכן ביטא גבריאל מחדש את רצונו להיפגש עם הצדדים. "אני רוצה להיפגש גם עם נתניהו וגם עם ארגוני השמאל", אמר במהלך ביקורו ברמאללה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בפגישה צפויים להשתתף גם נציגי "שלום עכשיו", יוזמת ז'נבה וארגון ECF. גבריאל הוסיף כי "זה נורמלי לגמרי מבחינתנו להיפגש עם נציגי ארגונים אזרחיים במהלך ביקור מדיני".
שר החוץ הדגיש כי זה יהיה "בלתי נתפס" לבטל את הפגישה עם נתניהו: "אתה לא מקבל רושם מלא על המדינה כשאתה פוגש את הממשל בלבד - צריך לדבר עם אמנים, כותבים ואפילו ארגונים ביקורתיים", הוא אמר, "אני לא רוצה לעשות דרמה מזה". עם זאת טען שר החוץ כי אם האולטימטום אכן יתממש והפגישה תבוטל, זה יהיה "אירוע יוצא דופן ומצער, אך לא קטסטרופה - ויחסי החוץ לא ייפגעו".
גם בסיעת מרצ, שהתנגדו אמש לאולטימטום של נתניהו, טענו כי אחד מחברי המשלחת הגרמנית העביר להם מסר לפיו השר "אינו צפוי להיענות לדרישת נתניהו" ומתכנן להיפגש עם ארגוני השמאל - ולכן ככל הנראה לא ייפגש עם נתניהו. נשיא ועידת מרצ, אורי זכי, אמר בתגובה כי "האולטימטום הוא צעד נוסף בהידרדרות הדמוקרטיה ומסע ההסתה שמוביל נתניהו".
מנגד, שר החינוך נפתלי בנט (הבית היהודי) הודיע כי מפלגתו מגבה את ראש הממשלה נתניהו והוסיף: "שוברים שתיקה הוא לא ארגון שהוא אנטי נתניהו, אלא אנטי צבא הגנה לישראל ולא ראוי ששר זר שמבקר במדינה מסוימת יפגש עם גורמים שפועלים נגד אותה מדינה. אנחנו לא היינו עושים את זה ומצפים מידידנו שלא יעשו את זה".
תגובות סוערות במערכת הפוליטית: "סתימת פיות, לא להיכנע"
לפי הפרסום במהדורה המרכזית, השר גבריאל אמור לקיים פגישות פומביות עם אנשי "שוברים שתיקה" ו"בצלם". הדבר נודע ללשכת נתניהו - שהבהירה כי מדובר בצעד שמנוגד למדיניותה וכי על שר החוץ הגרמני לבחור האם להיפגש עם ראש הממשלה או עם הארגונים הללו. גורמים מדיניים אמרו כי "ישראל קובעת מדיניות ברורה למרות היחסים הקרובים עם גרמניה - במטרה לבלום את הסחף של פגישות בין נציגי מדינות באירופה לארגונים כאלה".
עוד לפני הגעתו לישראל אמר שר החוץ כי "הקשרים של גרמניה עם ישראל עמוקים ובלתי ניתנים להתרה, ישראל היא חלק מהזהות הגרמנית ונכללת בשיקולי מדיניות החוץ שלה אבל ברלין תמשיך לפעול למען פתרון שתי המדינות". גבריאל הוסיף כי "בנוגע לסכסוך במזרח התיכון, משמעות הסולידריות שלנו עם ישראל כוללת גם את העבודה שנועדה להבטיח שישראלים ופלסטינים יוכלו לחיות זה לצד זה בכבוד ובשלום - רק פתרון שתי המדינות הוא בר קיימא".