פרסום ראשון: אחרי מאמצים דיפלומטיים שנמשכו זמן רב - ישראל הגיעה היום (שני) להבנות עם האו"ם בנוגע לגירוש מבקשי המקלט והמסתננים מהמדינה למדינות שלישיות. על פי ההסדר, ישראל תגרש כ-16 אלף פליטים ותעניק מעמד ארעי לאלפים אחרים בתוך 5 שנים. בשל המתווה החדש תופסק ההוצאה בכפייה של מבקשי המקלט.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הפרטים שמפורסמים לראשונה ב"החדשות" Online, בין ישראל לבין נציבות האו"ם לפליטים סוכם כי יגורשו מהארץ למעלה מ-16 אלף מבקשי מקלט, בסיוען ובהתערבותן הישירה של מדינות מערביות. בתמורה, ישראל תתבקש להעניק מעמד ארעי בן חמש שנים ל-16 אלף מבקשי מקלט אחרים, בהתאם לקריטריונים שייקבעו בשיתוף פעולה בין ישראל לנציבות.
במקביל תוקם מנהלת מיוחדת שתעסוק בתכנית לשיקום דרום תל אביב. בראש המנהלת יעמוד אביגדור יצחקי וישולבו בה גם נציגי עיריית תל אביב ונציגי השכונות. התקציב והמשאבים שנועדו ליישום ואכיפת המתווה הקודם יושקעו בפיתוח ושיקום דרום תל אביב.
רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"
בנוסף, במסגרת ההבנות סוכם על ריכוז מאמץ לעודד פריסה גיאוגרפית מאוזנת יותר של האוכלוסיות שיישארו בישראל, תוך הכוונה תעסוקתית, הכשרה מקצועית, והתאמת מקומות עבודה.
בישראל רואים את ההסכם כחסר תקדים, זאת משום שהאו"ם לא ממהר להתערב באופן ישיר בהוצאה אקטיבית של מבקשי מקלט מתחומי מדינה, וזאת הודות לשיחות הדיפלומטיות שנערכו בחודשים האחרונים.
לפני כשבועיים הוציא בג"ץ צו מניעה ארעי לגירוש המסתננים למדינות שלישיות בניגוד לרצונם. משמעות הצו: עד להודעה חדשה לא ניתן לגרש בכפייה מהארץ את מי שלא רוצה לעזוב מרצונו למדינה שלישית באפריקה. המדינה מיאנה לשתף את פרטי ההסכם מול רואנדה לאורך הדיונים בעתירה.
בעקבות שתי עתירות שהוגשו לבג"ץ בעניין גירוש המסתננים, עליהן חתמו 120 פונים, הודיע בג"ץ על צו מניעה זמני להסכמי ההרחקה ל"מדינות שלישיות" באפריקה. פסיקת בג"ץ מדגישה כי מדובר ב"צו ארעי", האוסר על המדינה לבצע הרחקה בפועל של מסתננים למדינות שלישיות. עם זאת, "הצו הארעי לא יחול על כל מי שמסכים לעזוב את הארץ מרצונו" - כלומר, מי שמעוניין לעבור למדינה שלישית בהתאם להסדר שכבר החל להתבצע, יוכל לעשות זאת בלא מניעה.
חברת הכנסת שלי יחימוביץ׳ מסרה בתגובה: "מדובר בניצחון אדיר של מאבק אזרחי ושל קול המוסר וההיגיון אל מול גזענות ושנאת הזר. המתווה שמציגה הממשלה נראה על פניו הגון הן מוסרית, הן ברמה הבינלאומית והן בדאגה, לראשונה, לתושבי שכונות הדרום. ועדת המשנה החסויה לענייני בטחון ויחסי חוץ בראשותי, אשר עסקה בנושא באינטנסיביות תכנס את כל הנוגעים בדבר ותפקח על אופן ביצוע המתווה".
תנועת עוצרים את הגירוש מסרו: "זהו הישג חסר תקדים שעומדים מאחוריו מאות אלפי ישראלים שיצאו בחודשים האחרונים בקריאה שלא להשלים עם גירוש מבקשי המקלט לעתיד לא נודע. ההסכם שנחתם לא היה קורה ללא עשרות הארגונים והתרומה של אזרחים רבים. ישנה הזדמנות אמתית למדינת ישראל לעשות תיקון, ליצור מדיניות אחראית של פיזור וקליטה, לבחון ברצינות את בקשותיהם של מבקשי המקלט שיישארו בישראל ולשקם את שכונות דרום העיר ת"א".