המערכת הפוליטית סוערת בעקבות הפרסום אמש (ראשון) במהדורה המרכזית לפיה "עסקת המאה" שמוביל הנשיא האמריקני טראמפ, תכלול הכרה בכך שכל השטחים שבהם יושבים מתיישבים יהודים - יוחזקו על ידי ישראל. מהצד השמאלי של המפה הפוליטית גינו: "זה אולי פרס לממשלת החסינות-סיפוח אבל עונש לאזרחי ישראל", אמרה יו"ר מפלגת מרצ תמר זנדברג. מימין דווקא בירכו: "הזדמנות היסטורית".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הפרסום במהדורה אמש, ההבנה היא שכשם שתהיה הכרה שהישובים היהודיים ישארו בידיה של ישראל, כך גם המקומות שבהם ישנה התיישבות פלסטינית צפופה - יישארו בידיים פלסטיניות. הפרסום מתכתב עם דברים שאמר בעבר הנשיא טראמפ לפיהם הוא אינו נצמד לסיסמאות העבר אלא מכיר בעובדות בשטח ופועל על פיהן.
בנוסף, נראה שבהתאם לתכנית של האמריקנים, גם בישראל, יפעלו לפי הרוח של הנשיא טראמפ. הכוונה היא, ככל הנראה לא לספח ולא להחיל את הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון. המושג שיהיה בשימוש יהיה ככל הנראה: "החלת החוק האזרחי" - כפי שהיה ברמת הגולן בתחילת שנות ה-80.
כצפוי, מהצד הימני של המפה הפוליטית בירכו על הצעדים שפורסמו. "הקדנציה הקרובה תעמוד בעזרת השם בסימן ריבונות ביהודה ושומרון ובסימן תיקון מערכת המשפט והחזרת האיזונים בינה לבין הכנסת והממשלה", אמר בתגובה חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' מאיחוד מפלגות הימין. "שני מהלכים היסטוריים שיקדמו מאוד את מדינת ישראל".
גם יו"ר האיחוד, הרב רפי פרץ התייחס לפרסום: "איחוד מפלגות הימין בראשותי ימשיך לקדם את החלת הריבונות על יהודה ושומרון כפי שהבטחנו לבוחר וכפי שנכון לעשות. הגיע הזמן שכל העולם יכיר בזכות ההיסטורית שלנו על יהודה ושומרון".
בתגובה לדברים של סמוטריץ', כתב חבר הכנסת יוראי להב הרצנו מ"כחול לבן": "המשמעות - סופה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. נתניהו מוכר את המדינה לקיצונים בשביל כרטיס יציאה מהכלא. אם אתה חושב שזה יעבור לכם בקלות, טעות קשה בידיך. נעמוד כחומה בצורה - ראשית בכנסת, ואז ברחוב וגם בבתי המשפט".
ח"כ יואב קיש מהליכוד הצטרף לברכות: "במשך 4 שנים הובלנו בשדולת ארץ ישראל את המסע הציוני להחלת הריבונות במרחבי יהודה ושומרון. הגענו לנקודת זמן קריטית שאסור לנו להחמיץ. אני קורא לראש הממשלה להכנס להיסטוריה כמנהיג שהשלים את הניצחון במלחמת ששת הימים והחיל את הריבונות הישראלית על ההתישבות היהודית ביהודה ושומרון".
גם חברת הכנסת מיכל שיר מהליכוד כתבה בעקבות הפרסום. "אני מודה לנשיא טראמפ על הצדק ההיסטורי שהוא עושה עם מדינת ישראל בכל הקשור להתיישבות היהודית ביהודה ושומרון ובקעת הירדן", אמרה. "היום כבר ברור לכולם שההתיישבות היהודית ביו"ש היא קונצנזוס בציבור הישראלי".
"חייבים לנצל את חלון ההזדמנויות"
לא רק חברי כנסת מהימין, אלא גם ראשי מועצות מקומיות התייחסו לפרסומים. "אני קורא לרה"מ להודיע מיד עם הקמת הממשלה על החלת הריבונות על כל ההתיישבות היהודית ביו"ש כבסיס לכל תכנית והצעה שתבוא", אמר יוחאי דמרי, ראש מועצת הר חברון. "אנחנו חייבים לנצל את חלון ההזדמנויות בממשל טראמפ ולאחר העברת השגרירות לירושלים וההכרה ברמת הגולן עכשיו הגיע זמן הריבונות ביהודה ושומרון".
גם ראש מועצת בנימין ישראל גנץ הגיב לפרסום: "אסור להחמיץ את ההזדמנות ההיסטורית שספק אם תשוב. הצעד הראשון של ממשלת נתניהו החדשה חייב להיות הכרזה על החלת הריבונות הישראלית על כל מרחבי ההתיישבות ביהודה ושומרון. אם לא עכשיו אז אמתי?".
בניגוד לדברים מימין, מהצד השמאלי של המפה הפוליטית דווקא שמחו פחות מהפרסום. איימן עודה, יו"ר חד"ש-תע"ל, תקף את הדברים: "ברית הקיצוניים של נתניהו וטראמפ תבעיר את האזור ותגזור על כולנו חיים על חרב ב'עסקה' שכולה תמיכה במדיניות הימין, בכיבוש, וחיסול האפשרות למדינה פלסטינית. לא יהיה שלום בלי סיום הכיבוש והמצור ובלי הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל. נתניהו וטראמפ כמובן יודעים את זה, הם פשוט לא רוצים שלום".
חבר הכנסת עופר כסיף, גם הוא מחד"ש-תע"ל, תקף את הדברים וטען שמדובר ב"פייק ניוז". "באותו היום בו נתניהו הופך את הבטחת הקמת הישוב 'טראמפ' לממשית, נחשפת הדלפה כי אותו טראמפ כביכול יכיר בשטחים הכבושים כשטחי ישראל - אלו דיבורים ופייק ניוז", טען. "המציאות היא שלא טראמפ ולא נתניהו מציעים תכנית אמתית לשלום או לביטחון, רק פולחן אישיות, המשך הכיבוש ושפיכות הדמים".
חברת מפלגתו עאידה תומא סלימאן הצטרפה לביקורת: "טראמפ חושב שהוא יכול להתנהל כאדון הארץ, ולהחליט עבור העם הפלסטיני איזה 'חלקיקי מדינה' יהיו לו. עסקת המאה שדורסת ברגל גסה החלטות בינלאומיות היא הכרזת מלחמה לכל עמי האזור. שום מכבסת מילים לא תשנה את העובדה ששני הפירומנים הללו מנציחים ומעמיקים את הכיבוש ומבעירים את האזור".