המשבר הכלכלי ברשות הפלסטינית הולך ומעמיק - ועמו גם החשש בישראל מקריסתה: הסנקציה העצמית שאבו מאזן החליט לקבל על עצמו שעולה מאות מיליונים, ומעמידה את הרשות כולה תחת סכנת קריסה. כדי להבין כמה חמור המשבר וכמה עמוקה התלות של הרשות הפלסטינית בכספי המיסים מישראל, די להביט בסכומים האדירים - ובשינויים שחלו בהם בחודשים האחרונים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בינואר 2019, ההכנסות של הרשות עמדו על מיליארד שקלים ו-400 מיליון וההוצאות היו 200 מיליון יותר מההכנסות. חודש לאחר מכן - ההכנסות צנחו בכמעט 800 מיליון והיו רק 633 מיליון שקלים, כלומר פחות מחצי. ההוצאות ירדו גם כן משמעותית: ממיליארד שקלים ו-600 מיליון ל-678 מיליון שקלים בסך הכול.
כדי להתמודד עם השינויים העצומים בתקציב ועם הצניחה הדרמטית בהכנסות - הוחלט ברשות לקצץ את המשכורות בחצי - וכך כמעט בבת אחת 160 אלף אנשי הרשות הפלסטינית קיבלו מחצית משכרם. "לא נסכים לקבל את הכספים שלא במלואם - במיוחד את כספי השהידים", אמר אבו מאזן. "לעניין הזה אנחנו בשום פנים ואופן לא נסכים, לא משנה איזה מחיר זה יגבה מאיתנו".
ההחלטה על הקיצוץ התקבלה לפני זמן מה, אלא שלא מימשו אותה - עד הרצח הנורא של הנערה אורי אנסבכר ז"ל. הרשות לא יכולה לשרוד בלי הכספים הללו, אבו מאזן ממשיך להתעקש - וגם ישראל ממשיכה להתבצר בעמדתה שלא תעביר את הכספים.
את המצב הזה שבו שני הצדדים לא מוכנים להגיע לפשרה כינו גורמים במערכת הביטחון "מבוי סתום": החשש הוא שהמצב הכלכלי הקשה הזה יביא לקריסה מוחלטת של הרשות הפלסטינית - היישר לזרועותיה של ישראל ותוך אפשרת שחמאס תשתלט את הגדה.
דבריו של יו"ר הרשות מגיעים אחרי הפרסום במהדורה המרכזית כי בעיצומם של המגעים להרכבת ממשלה חדשה, נתניהו וכחלון נועדו אך לא כדי לדון בעניינים קואליציוניים: הנושא שעמד בלב הפגישה היה דווקא מצבה הכלכלי הקשה של הרשות הפלסטינית מאז שישראל החרימה את כספי המסים של הרשות בגלל העברת חלק מהכסף למחבלים.