ההתנגדות הנחרצת בישראל להסכם הגרעין מעוררת ביקורת בקרב המעצמות שניהלו את המשא ומתן במשך חודשים ארוכים. זמן קצר לפני ביקורו המתוכנן בארץ, תקף היום (רביעי) שר החוץ הבריטי פיליפ האמונד את התנהלות ראש הממשלה ונתניהו וטען כי ישראל "לא מעוניינת בהסכם עם האירנים אלא במצב של דו קרב תמידי עם אירן".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"השאלה שצריכה להישאל היא איזה הסכם היה מתקבל בברכה בישראל", אמר האמונד במענה לפנייה בפרלמנט בבריטניה. "התשובה היא שאין הסכם שירצה אותה ואיני מאמין שהדבר יטיב עם האזור או עם בריטניה".
לדבריו של האמונד הצטרף אתמול גם שר החוץ הגרמני פרנק-וולטר שטיינמאייר, שמתח ביקורת על דברי נתניהו בנושא. "חתמנו על ההסכם היום ולכן אני לא רוצה להיכנס עכשיו לוויכוח פתוח עם ממשלת ישראל", הבהיר. "נעשה מה שנהוג בין מדינות ידידות ונאמר לישראל שאלו התנאים שעליהם חתמנו. אני מאמין שההסכם הזה בטוח ואחראי מאוד - אז שישראל תבדוק בדיוק את התנאים ולא תטיח ביקורת בוטה".
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי טען אתמול בריאיון לרשת NBC האמריקנית כי נתניהו "מגזים" בתגובתו להסכם שהושג. "ישראל היא מקום בטוח יותר אחרי ההסכם", התעקש קרי ואמר כי ההסכם עם הרפובליקה האסלאמית הוא האופציה הטובה ביותר והוא בעל השלכות ארוכות טווח.
"מה שמבקרי ההסכם מעולם לא הציעו זו אלטרנטיבה ריאלית", ציין קרי כשהוא רומז לנתניהו. הוא הוסיף כי ראש הממשלה לא היה מעורה עד הסוף בפרטי ההסכם.
"ההסכם איננו סוף פסוק"
בינתיים בישראלים ממשיכים להביע התנגדות להסכם שגובש. מוקדם יותר היום הצהיר ראש הממשלה בפני מליאת הכנסת כי "ההסכם שנחתם בווינה איננו סוף פסוק". במסגרת נאומו בדיון המיוחד לציון יום השנה לפטירתו של זאב ז'בוטינסקי אמר נתניהו כי "נמשיך ודאי נמשיך להצביע על פגמיו וסכנותיו, ועל הסכנה בכלל של לעשות הסכם כזה עם עריצות רצחנית. וזה לא קל, יש נכונות בעולם המערבי לחפש את השקט בכל מחיר".
"קראנו את ההסכם הלילה, וכשאנחנו קוראים התמונה הופכת ליותר ויותר עגומה כי אנחנו מגלים בו דברים אבסורדים", הוסיף נתניהו. "לדוגמה, סעיף הפיקוח על אתר זה או אחר. ההסכם נותן לאירן 24 יום לפני שבכלל יוחלט אם יהיה פיקוח. זה כמו לתת לארגון פשע שסוחר בסמים התראה של 24 יום לפני שבודקים את מעבדת הסמים שלו. ועוד ההסכם מחייב את המעצמות להראות לאירן את המידע המודיעיני שבגללו הן בכלל רוצות לבצע את הבדיקה".
"מי שאמר על ההסכם הזה את האמת הוא נשיא אירן", טען ראש הממשלה. "הוא אמר שבמשא ומתן אירן השיגה את כל מטרותיה. היא קיבלה לגיטימציה בינלאומית להמשיך בתכנית הגרעין, הוסרו מעליה הסנקציות והיא יכולה להמשיך להפיץ ברחבי העולם את ה'מהפכה', כלומר את הטרור ואת התוקפנות הרצחנית שלה".
"אנחנו לא מחויבים להסכם זה ונמשיך להתנגד לו", הבהיר נתניהו. "נשמור על זכותנו להגן על עצמנו, כוחנו איתנו והוא גדול ורב. בנושאים קיומיים אין קואליציה ואין אופוזיציה. צריך חזית אחידה כדי להבטיח את קיומנו ועתידנו. בעניין זה דרוש שילוב ידיים בין תלמידי ז'בוטינסקי ותלמידי בן גוריון. זה מה שהציבור מצפה מאיתנו בעת הזאת".
הרצוג: "עלינו להתמודד עם האתגר המשותף"
מיד לאחר נתניהו עלה לדוכן הנואמים יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, שהתייחס גם הוא להתפתחויות הביטחוניות באזור. "סוגיית הביטחון הלאומי שלנו היא לצערי עדיין במוקד חיינו בארץ הזאת", אמר. "ההסכם שנחתם בווינה אתמול בין המעצמות לאירן מחדד זאת ביתר שאת".
"אסור לטעות בכוונות של כוחות רשע וטרור לפעול כנגד עצם קיומנו", הוסיף הרצוג. "'היישות הציונית', כך מכנה אותנו נשיא אירן בהופעתו בפני העולם, כאילו שום דבר לא השתנה. מבחינתו מדינת ישראל לא קיימת".
"זו ממלכת טרור שלא תשנה את דרכה", טען הרצוג. "ההסכם שנחתם הוא רע. הוא מסכן אינטרסים ביטחוניים שלנו ושל האזור. כשזה מגיע לביטחון ישראל, אני והמחנה שבראשו אני עומד נתייצב למען ביטחון המדינה.
בהכנת הידיעה השתתף אודי סגל