בעקבות תקרית הסטירה של פעיל ארגון TIPH הבינלאומי שפורסמה אתמול במהדורה המרכזית, שגריר שוויץ בישראל פנה הבוקר (שישי) לאנשי היישוב היהודי בחברון התנצל והודיע: נציג הארגון שתועד יעזוב את ישראל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"האירוע ללא ספק התפתח כתוצאה מפרובוקציה מצד המתנחלים", כתב השגריר במכתב. "אולם המעשה של נציג הארגון הוא בשום פנים אינו מתקבל על הדעת. מצופה מאנשי הארגון שלנו שישלטו בכעסים שלהם בכל תנאי".
השגריר הביע את התנצלותו בפני התושבים וביקש את עזרתם במניעת פרובוקציות. "אני מבקש לבטא את התנצלותי על המעשה, וכמו כן מבקש להביא לידיעתכם, שאותו פעיל שוויצרי יעזוב את ישראל כבר היום", כתב. "אני סומך עליכם שתסייעו במניעת הידרדרות המצב".
"זה חיוני שהאינטראקציות בין אנשי TIPH למתנחלים ייעשו תוך שמירה על כבוד ושהפרובוקציות ייפסקו", סיכם השגריר השוויצרי. "אני מקווה שנוכל להמשיך לעבוד ביחד במשותף לעבר עתיד של שלום משותף לכולם".
במהלך סיור של ארגון "שוברים שתיקה" ביישוב היהודי בעיר תועד מוקדם יותר השבוע אחד המשתתפים סוטר לילד בן עשר, תושב המקום. מדובר בנציג של ארגון TIPH – שהוא מעין כוח בינלאומי אזרחי משקיף בחברון. במהלך הסיור התפתח חיכוך בין מספר ילדים תושבי המקום למשתתפים.
במשטרת מחוז ש"י עצרו את הפעיל שלשום לאחר התקרית בחשד לתקיפת קטין, ואתמול לאחר החקירה הוא שוחרר בתנאים מגבילים. מדובר באדם שנהנה מחסינות דיפלומטית, מה שאומר שגם משרד החוץ הישראלי נכנס לתמונה, וכעת בוחנים שם את המקרה. בין היתר, בהתאם להתפתחות החקירה שוקלים כעת האם לשלול ממנו את החסינות הדיפלומטית.
מדובר בארגון שבו חברות נורווגיה, איטליה, שוודיה, שווייץ וטורקיה. אותו פעיל לא אמור להיות בחלק היהודי בחברון במסגרת המנדט של הארגון הזה, ולכן אולי הוא הגיע לשם בלבוש אזרחי. הוא ציין בהרשמה לסיור של שוברים שתיקה שהוא פעיל של הארגון, כלומר בשוברים שתיקה היו אמורים להיות מודעים לך.
תגובת הישוב היהודי בחברון: "אנחנו מודים לשגריר הן על גירוש המשקיף הסוטר והן על ההתנצלות. יחד עם זאת המינימום הנדרש מצד שוויץ במקרה כזה כולל גם העמדה לדין את המשקיף הסוטר, ופיצוי לילד המוכה.
כמו כן, על שווייץ ויתר המדינות השולחות משקיפים לכוח טי"פ בחברון לנקוט בכל האמצעים על מנת לוודא שמקרים כאלה לא ישנו. לשם כך, יש לשנות את הגישה הבסיסית של כח טי"פ, לגישה ניטראלית ועוינת פחות כלפי הישוב היהודי בחברון, זכות הקיום שלו, והקשיים עמם הוא מתמודד.
בכוונתנו להזמין את השגריר השוויצרי לחברון, להכיר מקרוב את העבר, ההווה והעתיד של הבנים בעיר האבות, כדי שיוכל להבהיר לנציגיו בכוח המשקיפים מה צריך להיות היחס הראוי אלינו ואל ילדינו".