לשכת ראש המשלה נתניהו פרסמה אמש (שישי) הודעה התוקפת את ממשל אובמה ומטילה עליו באופן ישיר את האחריות לאישור של ההחלטה נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון של האו"ם. "ישראל דוחה על הסף את ההחלטה האנטי-ישראלית הבזויה באו"ם ולא תכפיף את עצמה אליה", נמסר בהודעה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"בשעה שמועצת הביטחון לא עושה דבר לבלום את הטבח של חצי מיליון בני אדם בסוריה, היא נטפלת באופן מביש לישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון וקובעת שהכותל המערבי הוא 'שטח כבוש'", נכתב בהודעה. "ממשל אובמה לא רק שלא הגן על ישראל נגד ההיטפלות הזאת באו"ם, הוא שיתף פעולה עימה מאחורי הקלעים. ישראל מצפה לעבוד יחד עם הנשיא הנבחר טראמפ ועם ידידינו בקונגרס, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, לבטל את הנזקים של החלטה אבסורדית זאת".
במקביל הורה ראש הממשלה לשגרירי ישראל בניו זילנד ובסנגל לשוב ארצה במיידי להתייעצויות. כמו כן הורה נתניהו על נקיטת מספר צעדים כלפי המדינות הללו, ששהגישו את הצעת ההחלטה לאו"ם ושלישראל יחסים דיפלומטים איתן. כך למשל הורה נתניהו לבטל את ביקורו הצפוי בישראל של שר החוץ של סנגל בעוד 3 שבועות ולבטל את כל תכניות הסיוע לסנגל. עוד הורה רה"מ נתניהו לבטל ביקורים בארץ של השגרירים הלא תושבים של סנגל וניו זילנד.
גם שגרירי ישראל באו"ם דני דנון תקף את ההחלטה הערב. "המאמצים הפלסטינים לפגוע בישראל דרך האו"ם לא יועילו ולא יקדמו אף פתרון", אמר דנון. "היה מצופה מידידתה הגדולה ביותר של ישראל לפעול על פי מדיניותה ארוכת השנים ולהטיל וטו על ההחלטה החד צדדית הזאת. אין ספק שחילופי הממשל בארה"ב יביאו עימם עידן חדש".
גינוי ודרישת הפסקת מפעל ההתנחלויות
מוקדם יותר הערב אישרה מועצת הביטחון של האו"ם את ההחלטה לגנות ולדרוש את הפסקת הבנייה ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים. 14 מדינות אישרו את ההצעה והחברה ה-15, ארה"ב, ויתרה על זכוה להטיל וטו - ונמנעה.
ההצעה המצרית הייתה אמורה לעלות לדיון במועצת הביטחון של האו"ם כבר אתמול, אך שעות ספורות לפני ההצבעה הורה נשיא מצרים א-סיסי לשגריר ארצו באו"ם לדחות את ההצבעה "לזמן בלתי מוגבל". למרות זאת, עלתה ההחלטה להצבעה לאחר שמוקדם יותר היום דרשו ארבע מדינות החברות במועצת הביטחון, ניו זינלד, ונצואלה, מלזיה וסנגל, הצבעה בנושא, גם ללא ההצעה מצרית
ההצעה שעלתה הערב להצבעה נשענת על שורה ארוכה של החלטות קודמות של מועצת הביטחון בנידון. ההצעה קובעת כי ההתנחלויות בשטחים הכבושים ובמזרח ירושלים הינן בלתי חוקיות ומהוות הפרה בוטה של החוק הבינלאומי, של פתרון שתי המדינות ואפשרות לשלום ארוך טווח.
כמו כן קוראת ההצעה לגנות ולדרוש את הפסקת מפעל ההתנחלויות בכל השטחים הכבושים על ידי ישראל ומדגישה כי לא יכירו בשום שינוי שנעשה לאחר הרביעי ביוני 1967, כולל את מזרח ירושלים, מלבד שטחים שמתוויהם הוסכמו בין הצדדים. עוד קוראת ההחלטה לכל המדינות לבצע אבחנה בין שטחי מדינת ישראל - לבין השטחים שנכבשו בשנת 1967.