נמשך העימות המדיני בין ירושלים לוושינגטון: ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש הערב (ראשון) עם שגריר ארצות הברית בישראל דן שפירו לשיחת הבהרה בעקבות ההימנעות האמריקנית בהצבעה במועצת הביטחון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין התייחס היום שוב להחלטת האו"ם בהדלקת נרות עם מצטייני המוסד ובהשתתפות ראש הממשלה נתניהו וראש המוסד. "עלינו למקד את המאמצים במזעור הנזק", אמר ריבלין. "מנהיגי ישראל כולם עמדו בפני החלטות לא קלות של אי הסכמה בינלאומית. בכל המקרים הללו ידענו להתמודד".
"אין ספק שממשל אובמה יזם את ההחלטה"
מוקדם יותר היום זימן נתניהו את שגרירי כל המדינות החברות במועצת הביטחון ומקיימות יחסים דיפלומטיים עם ישראל. השגריר הבריטי כבר הגיע לשיחת הבהרה ויתר השגרירים, מלבד האמריקני, צפויים להגיע בהמשך היום. ממשרד החוץ נמסר כי הפגישות הן אישיות ומתבצעות עם הסמנכ"לים המרחביים הרלוונטיים במשרד החוץ.
הבוקר בפתח ישיבת הממשלה, כינה ראש הממשלה את ההחלטה "לא מאוזנת" ו"עוינת". "מהמידע שיש לנו, אין לנו שום ספק שממשל אובמה יזם אותה, עמד מאחוריה, תיאם את הנוסחים ודרש להעבירה", אמר נתניהו. "זה כמובן בניגוד מפורש למדיניות האמריקנית המסורתית שהתחייבה לא לנסות לכפות תנאים של הסדר קבע, כמו כל נושא שקשור להם במועצת הביטחון, וכמובן התחייבות מפורשת של הנשיא אובמה עצמו ב-2011 להימנע מצעדים כאלה".
"במשך עשורים, הייתה אי הסכמה בין הממשלות בארה"ב וישראל בנושא ההתנחלויות", הוסיף. "עם זאת, תמיד הסכמנו שמועצת הביטחון אינה המקום ליישב את הסוגיה הזו. ידענו שפנייה לשם תקשה על המשא ומתן ותרחיק את השלום. כפי שאמרתי לג'ון קרי ביום חמישי, ידידים לא לוקחים ידידים למועצת הביטחון".
אתמול הורה ראש הממשלה על מספר צעדים נגד המדינות איתן יש לשיראל קשרים דיפלומטיים - ותמכו בהצעה. כך למשל החליט נתניהו לבטל את ביקור ראש הממשלה האוקראיני ולדימיר גרויסמן, שהיה אמור להגיע לישראל בשבוע הקרוב, בעקבות תמיכת אוקראינה בהחלטה נגד ההתנחלויות.