"הסורים צריכים להיות מוכנים למשא ומתן. אם נשיא סוריה בשאר אסד רוצה שלום, מדוע הוא ביישן?", כך אמר היום נשיא המדינה שמעון פרס במהלך פגישה שקיים עם עבדאללה מלך ירדן בשולי הכנס הכלכלי שהתקיים בעקבה. "פעמים רבות הצענו לקיים שיחות ישירות", אמר פרס ומתח ביקורת על אסד: "הוא חושב ששיחות ישירות הן פרס לישראל, אך לא כך הדבר".
השניים החליפו גם רשמים מפגישתו של המלך עבדאללה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. עוד קודם לכן, הצהיר הנשיא כי "ביישום מפת הדרכים אין מדובר רק בהכרזה על שתי מדינות". בנאום בכנס הכלכלי אמר פרס כי "הממשלה הנוכחית בישראל הכריזה שהיא מחוייבת ליישם את התחייבויותיה של הממשלה הקודמת - וזו אימצה את מפת הדרכים".
"במפת הדרכים יש התייחסות ברורה לפתרון שתי המדינות", אמר הנשיא והדגיש כי חלק מיישום התכנית דורש מישראל גם להגן על עצמה. "עלינו לספק ביטחון לאזרחינו, לעצור את הטרור ולפתח מערכת של שיתוף פעולה", אמר פרס.
במהלך כנס הכלכלה, שננעל היום, נשאו דברים מספר מנהיגים, ובהם מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא. "אסור להתייחס לנושא הגרעין באזור מבלי לציין את ישראל", מתח מוסא ביקורת. "כשמדברים על אזור נקי מגרעין - המשמעות היא כוללת", הוסיף. לדבריו, "לפי דוחות סוכנות הגרעין הבינ"ל אירן לא מנהלת תכנית גרעין".
דני איילון: אסד לא רוצה שלום - רק תהליך שלום
אתמול התייחס סגן שר החוץ דני איילון לתהליך השלום במסלול הסורי. "נשיא סוריה בשאר אסד אינו מעוניין בשלום, אלא רק בתהליך השלום", אמר איילון באירוע שבת תרבות שהתקיים בבאר שבע. לדברי סגן שר החוץ, "אסד מודע שבעבור שלום הוא ייאלץ לשלם בנורמליזציה עם ישראל - דבר העלול להביא להפלת שלטונו".
איילון קרא לאסד להיכנס למשא ומתן ללא דרישות מוקדמות. "אי אפשר לרצות שלום, ולתמוך בחיזבאללה, בחמחאס ובג'יהאד האסלאמי", אמר סגן שר החוץ. "אסד מעוניין בתהליך השלום רק על מנת להוציא את מדינתו מהבידוד הבינלאומי", הוסיף איילון, שאמר את הדברים בתגובה להתבטאותו האחרונה של הנשיא הסורי, אמש, במסיבת עיתונאים שקיים עם נשיא טורקיה עבדאללה גול, בדמשק.
שלשום אמר אסד במסיבת העיתונאים כי הוא אכן מעוניין לשוב לשיחות בלתי ישירות עם ישראל, אולם לדבריו הוא "אינו מאמין שהממשלה החדשה בישראל מהווה פרטנר טוב ואמיתי לשיחות". הנשיא הסורי הוסיף כי "סוריה שואפת לשלום, בדיוק כפי שהיא שואפת לשחרר את להשיב את השטחים הכבושים", בהתייחסו בין השאר לרמת הגולן.
נתניהו הגיע לוושינגטון
במקביל, הגיע היום בצהריים (שעון ישראל) ראש הממשלה בנימין נתניהו, לוושיגנטון, וכבר מיהר לפגישת התייעצות עם בכירי השדולה היהודית איפא"ק. מטרתו המרכזית של נתניהו בביקור בוושינגטון ברורה: להשיג מקסימום בנושא האירני ולתת מינימום בנושא הפלסטיני.
מנמל התעופה יצא נתניהו לשגרירות ישראל בוושינגטון, שם צפויה להתקיים הפגישה עם בכירי איפא"ק. אל ראש הממשלה בנסיעות התלווה ד"ר מייקל אורן, המיועד לשמש שגריר ישראל בוושינגטון, למרות שטרם מונה רשמית לתפקיד.
בטווח הארוך חשובה השיחה שתתקיים בתוך החדר בארבע עיניים בין אובמה לנתניהו: הכימיה בין שני האישים, ההבנות בין שתי המדינות ומנגנוני התיאום האישיים שיוקמו. בטווח הקצר - חשובה השיחה הפומבית, מול המצלמות. יועציו של נתניהו שנשלחו לבדוק את מידת הגמישות של אובמה, אומרים היום כי הכרזה פומבית של נתניהו בנוסחת "שתי המדינות", כפי שרוצה הנשיא אובמה, תיצור משבר פוליטי מיידי ללא צורך וללא תועלת.