מליאת הכנסת תתכנס לדיון פגרה מיוחד בעקבות טיוטת דוח מבקר המדינה על מבצע צוק איתן שהודלפה בשבוע שעבר. במקביל פנה בסוף השבוע מבקר המדינה יוסף שפירא ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בבקשה לפתוח בבדיקה שתקבע כיצד הודלפה הטיוטה הנפיצה והסודית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בסוף השבוע האחרון החלו חברי סיעת מרצ לפעול לכינוס הדיון. למרות שלכינוסו נדרשות 25 חתימות בלבד, יו"ר סיעת מרצ ח"כ אילן גילאון הצליח לרתום את חתימותיהם של חברי מרצ, יש עתיד, המחנה הציוני והרשימה המשותפת - בסך הכל 54 חברי כנסת. הדיון יתקיים ככל הנראה בשבוע הבא.
"מחדליה החמורים של ממשלת נתניהו הקודמת, כפי שמשתקפים בטיוטת הדוח המודלפת, מוכיחים כי ביטחונה של ישראל הופקד בידי חבורת חדלי אישים שרשלנות היא מחמאה עבורם", אמר גילאון. "אנו דורשים, וביתר שאת על רקע האירועים האחרונים בגזרת הדרום, כי ראש הממשלה יגיע לכנסת לתת דין וחשבון ויספק תשובות ברורות לציבור".
בשבוע שעבר פורסם בחדשות 2 כי המבקר שפירא צפוי לפרסם בקרוב דוח חמור במיוחד על התנהלות בכירי המדינה במהלך מבצע צוק איתן בקיץ 2014, ובראשם ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון יעלון והרמטכ"ל דאז בני גנץ.
מדובר בדוח יסודי ונוקב שיש בו כדי להיות פצצה מתקתקת - ציבורית ופוליטית, שנחשב לחמור אף יותר מדוח וינוגרד בו נבדקו כשלי מלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006 - כך מעידים גורמים שנחשפו לטיוטת הדוח שהופצה על ידי המבקר. הביקורת החריפה ביותר נמתחת על הרמטכ"ל בזמן המבצע, רא"ל במיל' בני גנץ - אבל מועברת בו גם ביקורת חריפה על נתניהו ויעלון.
גורמים בסביבת שר הביטחון אמרו כי "מדובר בטיוטה שהיא שערורייתית, מהדלפתה ועד המידע שנכתב בה". הם טענו שמדובר במידע שאינו מחובר למתרחש והעובדות אינן מדויקות. "מי שחיבר את הדוח אינו מבין מהי מערכת קבלת החלטות וכיצד פועל קבינט", הדגישו. זמן קצר לפני המתקפה החזיתית מכיוון שר הביטחון, גורמים בסביבתו של ראש הממשלה נתניהו כינו את הטיוטה "דוח לא רציני של מבקר לא רציני".
במקביל הובילה ההדלפה לביקורת חריפה על ראש הממשלה ושר הביטחון. "נתניהו שוב בורח מאחריות ומפקיר אנשים", האשים יושב ראש ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שהיה בעצמו חבר קבינט בזמן צוק איתן. "המערכה הייתה כושלת מבחינת ישראל", הוסיף השר לשעבר גדעון סער.