ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה הערב (שני) לרכך את הביקורת של תושבי דרום תל אביב ושרי הממשלה על המתווה להוצאת מבקשי המקלט שהציג יחד עם שר הפנים אריה דרעי. בסרטון שהפיץ בחשבון הפייסבוק שלו אמר כי ההסכם שנחתם הוא הטוב ביותר: "נעביר את המסתננים למושבים ולקיבוצים וליישובים החזקים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אני שותף מלא לרצון להוציא מכאן את כל המסתננים", הוסיף נתניהו. "אבל לפעמים יש הפתעות, המדינה השלישית לא עמדה בלחצים, והיא נסוגה מן ההסכם. לכן הייתי צריך להביא הסכם חדש, טוב יותר. הוא מוציא כ-16,000 איש לעומת ההסכם עם המדינה השלישית שהיה מוציא כ-14,000".
ראש הממשלה הוסיף כי אלה שישארו יקבלו מעמד זמני לחמש השנים הקרובות. "מבחינתי גם זה לא סוף פסוק", כתב. "אבל אנחנו נוציא אותם מדרום תל אביב. את הכסף שנחסוך, וזה הרבה, אנחנו נשקיע בשיקום דרום תל אביב. אלה העובדות, כדאי שתדעו אותם". בגרמניה ואיטליה הכחישו הערב את קיומו של ההסכם שנועד לקלוט מהגרים, אך בסביבת נתניהו הבהירו כי ראש הממשלה התכוון למדינות "כמו גרמניה ואיטליה וקנדה": בירושלים ציינו כי האו"ם הוא מי שמנהל את המו"מ מול המדינות המערביות.
בתוך כך, הערב פורסמה במהדורה המרכזית הסיבה לכישלון גירוש מבקשי המקלט לרואנדה. כבר חודשים שממשלת רואנדה מכחישה בפומבי את דבר קיום ההסכם. הם העבירו מסרים שגירוש בכפייה לא מוצא חן בעיניהם וכתוצאה מכך בישראל הבינו שתהיה בעיה להעביר את ההסכם בבג"ץ.
מדוע רה"מ לא עדכן את השטח לגבי ההסכם?
המהלך שהוביל להחלטה הסופית של רואנדה היה הנחיית בג"ץ להציב שליחים שיפקחו על הקליטה. המדינה האפריקנית ראתה זאת כפגיעה בריבונות ומכאן הדרך לביטול ההסכם הייתה קצרה.
בעקבות כך, החלו בממשלה לגבש את המתווה החדש, מה שלא פורסם מחשש שדליפה מוקדמת תוביל להקשחת התנאים על ידי האו"ם, כך על פי סביבת נתניהו. גם פעילי ליכוד, אנשי שטח וגורמים נוספים לא עודכנו מחשש שהמידע ידלוף. עם זאת, הבוקר הוזמנו כמה שרים עם נגיעה לעניין לעדכון אך הם פשוט לא הגיעו.
"ישראל תהפוך לגן עדן של מסתננים"
שר החינוך תקף היום בחריפות את המתווה להוצאת מבקשי המקלט שהציגו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הפנים אריה דרעי: "מתן מעמד ל-16,000 מסתננים בישראל יהפוך את ישראל לגן עדן למסתננים".
בנט הגדיר את המתווה ככניעה "לקמפיין השקרי שהופץ בתקשורת בחודשים האחרונים" וקרא לחזור למתווה המקורי: "הוא היה מוסרי וצודק, ויש לפעול על פיו בלבד: פליטים ממקומות סכנה - יקלטו בישראל, מסתנני עבודה - יוחזרו".
גם שרת התרבות מירי רגב הביעה דאגה מהמתווה. "אכן נעשו צעדים משמעותיים בנושא בלימת ההסתננות הלא חוקית לישראל, המרכזי שבהם היא החלטתו על הקמת הגדר מול סיני", מסרה רגב. "עם זאת, ההחלטה שפורסמה היום דרמטית ואני בהחלט מודאגת מהוויתור המהיר על פניו, על עקרונות היסוד של מדיניות ההגירה של הממשלה".