אילוסטרציה (צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות)
אילוסטרציה|צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות

אחרי ששרת המשפטים איילת שקד הודיעה היום (רביעי) על הקנסות שיוטלו על צרכני זנות' כעת נודע איך המשטרה מתכוונת לאכוף את ההנחיות החדשות: דרישה לתוספת של 140 שוטרים, והרמת ארבעה מחלקי מוסר חדשים.

רוצים ללמוד עוד על הפללת הצרכנים? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"

עד היום, האכיפה הייתה בלעדית נגד הסרסורים, מי שניהלו את בתי הבושת, ולא נגד הצרכנים עצמם. על פי הערכות המשטרה, ישנם עשרות אלפי בני אדם שצורכים שירותי זנות מדי יום, ולכן כל אכיפה, אפילו מצומצמת ביותר, מצריכה תוספת של שוטרים. טרם נקבע האם התוספת הזו תשמש להרחבת האכיפה בכלל תחום הזנות – כלומר, גם נגד הצרכנים וגם נגד הסרסורים – או רק לאכיפה החדשה כלפי הלקוחות.

בנוסף, גם במשרד הרווחה יזדקקו לתוספות תקציביות, שכן הוא זה שאמון על השיקום והטיפול בנשים במעגל הזנות. בנוסף, הוא גם זה שיהיה אחראי על הסדנאות ושירות המבחן. העלות המשוערת למשרד: בין שלושה לחמישה מיליון שקלים.

הקנסות: בין 1,500 ל-3,000 שקלים

מתזכיר החוק עולה כי הקנס שיוטל על צריכת זנות בפעם הראשונה יעמוד על סך 1,500 שקלים, ואילו עבירה חוזרת בתוך שלוש שנים תגרור קנס כפול - 3,000 שקלים. מי שקיבל את הקנס יוכל לשלם, להגיש בקשת ביטול או להגיש בקשה להישפט, אך בית המשפט יהיה רשאי, במקרה שהכריע כי העבירה אכן בוצעה, להגדיל את גובה הקנס עד לסכום של 14,400 שקלים.

שקד הבהירה כי תזכיר החוק אינו הדבר העיקרי מבחינתה, אלא הוא יהווה חלק מהחלטת ממשלה רחבה שבכוונתה להביא לאישור בחודשים הקרובים. מדובר בתכנית משותפת למשרדי המשפטים, הרווחה, החינוך והבריאות, הכוללת טיפול בשני נושאים עיקריים:

1. הרחבת המענים הטיפוליים והבריאותיים הניתנים הן לעוסקים בזנות והן לצרכני הזנות: בניית תכניות שיקום לנשים בעגל הזנות הכוללת מסלול טיפולי, תעסוקתי וכלכלי. בנוסף, תכניות לאיתור ומניעה, הקמת דירות חירום ומרכזי גמילה ואף מרפאות מין המיועדות לאוכלוסיות הנחשבות בסיכון גבוה יותר.

2. העלאת המודעות הציבורית למאפיינים, לגורמי הסיכון ולנזקים הכרוכים בתעשיית הזנות. סעיף זה כולל קביעת תכני חובה לתלמידים במערכת החינוך בתחום המיניות הבריאה ומניעת פגיעה. כמו כן, תכני ההכשרה של הצוותים החינוכיים לאיתור וזיהוי של קטינים בסיכון לניצול ופגיעה בזנות יקבלו נפח גדול יותר, ועוד מגוון תכניות לליווי, שיקום וסיוע.

"צריכת זנות היא דבר פסול מוסרית ופוגעני שמחפיץ את גופן של הנשים בישראל", ציינה שקד. "אין כל סיבה שחיי הנשים בחברה יהיו הפקר. הטיפול בזנות צריך להיות רחב הרבה יותר - ובכך נטפל בחודשים הקרובים".