תגובות סוערות במערכת הפוליטית להחלטתו של ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני להפסיק עבודת פועלים ערבים סמוך למוסדות חינוך בעיר: זמן קצר לאחר הפרסום אודות ההחלטה, מתחו חברי כנסת מכל קצווי הקשת הפוליטית ביקורת חריפה על המהלך החריג.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"זאת החלטה בלתי חוקית בעליל שדגל שחור מתנוסס מעליה וראוי כי תבוטל מיד", אמר הלילה (רביעי) ח"כ נחמן שי (עבודה). "מרקם היחסים בין יהודים וערבים עומד עתה למבחן ומנהיגים מצווים לשמרו ולא לקרוע אותו לגזרים שלא ניתן יהיה עוד לשקמם".
גם יושבת ראש ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ מירי רגב (ליכוד) מתחה ביקורת על החלטתו של שמעוני ואמרה כי מדובר בטעות. "צריך לבחון כל מועמד לתפקיד על פי השיקולים הרלוונטיים ולקבל את עמדת הגופים הרלוונטיים, כולל של השב"כ", אמרה. "אין מקום להחלטה גורפת רק בגלל שאדם הוא ערבי".
ח"כ עפר שלח (יש עתיד) אמר כי "ההנחיה של ראש עיריית אשקלון היא טעות חמורה. דווקא עכשיו כשהרוחות סוערות והמרקם השברירי של דו-קיום בישראל עומד בסכנה, מצווים שליחי ציבור לגלות מנהיגות ולהנמיך את הלהבות. הכתמת ציבור שלם של אזרחים וסימונם כסכנה פוטנציאלית מאיימת לקרוע את החברה הישראלית ולעשות את מלאכתו של הטרור".
"בימים בהם הרחובות מלאים בשנאה, החלטת ראש עיריית אשקלון רק מוסיפה שמן למדורה", אמרה ח"כ עדי קול (יש עתיד). "הכתמה של ציבור שלם במדינת ישראל אינה תורמת לשיפור המצב הביטחוני אלא רק מדרדרת אותנו לתהום של גזענות".
גם ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ) תקף בחריפות את ההחלטה ואמר כי מדובר ב"גזענות מהסוג הנחות ביותר". פריג' קרא לשר הפנים וליו"ר מרכז השלטון המקומי לגנות בפומבי את שמעוני ולדרוש ממנו לחזור בו מהחלטתו. "שמעוני מבקש להפוך את אשקלון ל'עיר נקייה מערבים' ולזהם אותה בגזענות אנטישמית", אמר.
"בצעדו הגזעני, המפלה והמתלהם, ראש עיריית אשקלון עובר ביודעין על חוק שוויון בתעסוקה, כאחרון העבריינים", אמר ח"כ באסל גאטס (בל"ד). "שמעוני תורם לאווירת ההסתה המשתוללת נגד אזרחים שומרי חוק הזקוקים לפרנסתם רק משום היותם ערבים. אנו מגנים בחריפות כל גילוי כזה של גזענות ואלימות מערכתית כלפי האזרח הקטן מטעמים פוליטיים".
נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה יוחנן פלסנר תקף גם הוא את ההחלטה של שמעוני. "מדובר בהחלטה מסוכנת המנוגדת לעקרונות הדמוקרטיה ולחוקי מדינת ישראל", אמר. "אל לנו לתת לטרור הערבי לערער את יסודות חיינו המשותפים כאן".
בעקבות החלטתו של שמעוני הודיע ממלא מקום ראש העיר רהט, עטא אבו מדיעם, על ישיבת חירום של חברי פורום ראשי הרשויות והנהגת הבדואים "בכדי להוציא הודעת גינוי משותפת ולהחליט על דרכי פעולה".
"העבודות ייפסקו עד להודעה חדשה"
מוקדם יותר הודיע שמעוני כי הנחה להפסיק עבודה של פועלים ערבים בעיר. שמעוני פנה למפקד פיקוד העורף וביקש ממנו לעצור את עבודות בניית הממ"דים במספר מקומות, השוכנים במוסדות חינוך או סמוכים למוסדות שכאלו, עד שהמצב הביטחוני יירגע ויחזור לקדמותו.
"בגנים בהם מבוצעות עבודות להקמת ממ"דים על ידי פועלים ערבים, ייפסקו העבודות עד להודעה חדשה", הצהיר שמעוני בעמוד הפייסבוק הרשמי שלו. בנוסף לכך, החליט שמעוני להגביר את האבטחה באשקלון.
"על אף שהאחריות להצבת מאבטחים הינה של המשרד לביטחון פנים, הנחיתי להציב החל ממחר בבוקר מאבטחים חמושים בכל אשכול גנים (כ-40 גני ילדים), הסמוכים לאתרי בנייה בהם מועסקים פועלים ערבים", כתב שמעוני. לטענתו, ישנו תורם שהסכים לממן את עלות האבטחה בגנים.
יצוין, כי ב"חוק שוויון הזדמנויות בעבודה (תשמ"ח - 1988)" מודגש כי "לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים".