הוועדה הציבורית לשכר הבכירים ממליצה כי שכר הח"כים יוקפא בשנה הקרובה - כך נודע לחדשות 2 Online. ההחלטה התקבלה לאחר לחץ נרחב מצד חברי כנסת באופוזיציה, ובראשם ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני וח"כ יעל גרמן מיש עתיד, שטענו כי העלאת השכר שמתוכננת לחודש ינואר היא בזבזנית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאחר שוועדת הכנסת החליטה להחזיר את הנושא לוועדה הציבורית, חברי הוועדה בראשות פרופ' חיים לוי המליצו להצמיד את שכר חברי הכנסת למדד המחירים לצרכן ולא לשכר הממוצע במשק. לפיכך יחזור הנושא לדיון בוועדת הכנסת. הוועדה הציבורית הבהירה כי ההקפאה תחול על שנת 2016 ובזמן הזה ייערך דיון מעמיק בסוגייה. ח"כ דוד ביטן (הליכוד), יו"ר ועדת הכנסת, צפוי להביא את הנושא לדיון חוזר בוועדת הכנסת, אך לא ברור האם הפעם יסכים לאמץ את ההמלצות. ביטן אמר לחדשות 2 Online בתגובה לדברי הוועדה: "אני מתכוון להפתיע".
מסיעת "יש עתיד" נמסר בתגובה: "יש עתיד בהובלת היו"ר לפיד מובילים מאבק זה, כבר מהכנסת הקודמת. כל הח"כים בלי יוצא מן הכלל סירבו לקבל את התוספת והם תורמים אותה לגופים חברתיים היום כינס לפיד את הסיעה למאבק לוחמני במיוחד נגד העלאה הכולל חקיקה וקריאה לכולם להצטרף אליו".
כך נראה תלוש של ח"כ
בשלב מאוחר יותר צפויה הוועדה לדון בהסדר כולל, שימנע את הריטואל המביך בו שכר הח"כים עולה בעוד שכר העובדים במשק מוקפא. הסוגייה עוררה זעם רב בחודש האחרון, במיוחד לאחר שבצעד נדיר חשפה שלי יחימוביץ' את תלוש השכר שלה לציבור - על רקע הדיונים על העלאת שכר הח"כים בקרוב. יחימוביץ' פרסמה בעמוד הפייסבוק שלה כיצד נראה התלוש וכמה היא מרוויחה לחודש (19,167 שקלים, למי שהתעניין) וקראה להגבלת השכר שלה ושל חבריה.
"אני מניחה שלא יצא לכם לראות תלוש שכר של ח"כ, אז קבלו - זה התלוש שלי", כתבה יחימוביץ', שכמובן מחקה פרטים מזהים כגון מספר חשבון בנק ותעודת זהות. "מינואר שכר הח"כים (הגבוה ממילא כפי שאתם רואים) יעלה משמעותית. שלכם לא. זה מעצבן אתכם, נכון? גם אותי".
יחימוביץ', שעמדה בראש מפלגת העבודה בבחירות הקודמות, סיפרה בפוסט כיצד ניסתה בעבר למנוע על העלאת השכר האוטומטית של חברי הכנסת. "השכר של חברי הכנסת מוצמד לשכר הממוצע במשק, שצפוי לעלות באופן מאוד משמעותי. למה? כי ההעלאה החשובה והמוצדקת בשכר המינימום הקפיצה את השכר הממוצע, ומזה יוצא ש-120 ח"כים יהנו, שלא בצדק ובאופן מעוות מהעלאת שכר המינימום, ולא לזה התכוון המשורר", הסבירה.
"אנחנו נהנים מתוספת, והשכר במשק נשחק"
"אנחנו הח"כים מצ'ופרים ומחוברים למנגנון הזה שלא אומר כלום על השכר של רוב אזרחי ישראל", הוסיפה. "אני לא מתייפייפת. רבים מהח"כים באמת עובדים קשה ובמסירות רבה, ואנחנו רוצים שאנשים טובים יגיעו לפוליטיקה. אם באמת כולם היו נהנים מעלייה בשכרם, זה היה סביר בעיני שגם שכר הח"כים היה מתעדכן. אלא שזה לא כך - שכר השכירים והעצמאים במשק קפוא ונשחק כבר עשור שלם".
יחימוביץ' הוסיפה כי ההצמדה לשכר הממוצע מטעה, מכיוון שהוא לא חושף את תמונת המצב האמיתי של שכר המועסקים: "חצי מהשכירים במשק מרוויחים פחות מ-6,200 שקלים, וחצי מהעצמאים מרוויחים פחות מ-4,750 שקלים. נוצר מצב שבו אנחנו, חברי הכנסת, נהנה מתוספת גדולה לשכרנו השנתי – שעה שגם השכירים וגם העצמאים במשק דורכים במקום".
את הפוסט סיימה בקריאה לציבור לתמוך במאמציה להגבלת שכר הפוליטיקאים: "בפועל השכר שלנו יותר גבוה מזה של לפחות 90% מהציבור. אז רבאק, אפשר במינימום לעצור העלאה לא הגיונית? זה פשוט לא צודק. וזה מקומם. ואתם יודעים מה? זה מבייש אותנו. אותי זה מבייש".
יחימוביץ' פנתה בנושא ליו"ר הוועדה הציבורית לבחינת שכר חברי הכנסת, שתמך בפנייה והמליץ לוועדת הכנסת לבטל את ההצמדה. חברי הכנסת נמנעים בשלב זה מההצבעה שתשים קץ לסוגייה - ויחימוביץ' הדגישה כי "את המעגל המביך והמבזה הזה חייבים לקטוע. הצבעה אחת בוועדת הכנסת וזה נפתר". גם ח"כ גרמן וסיעתה הבטיחו להיאבק בהעלאה המיותרת.