חוק המואזין מחולל סערה במגזר הערבי: החלטת השרים לתמוך בהצעה לסגירת הכריזה במסגדים גררה כצפוי ביקורת במגזר הערבי - ומוסלמים רבים מדגישים שמדובר בחלק מאורח החיים הקהילתי כבר עשורים רבים. הבוקר (שני) ביקרנו את המתפללים במסגד נוזהה ביפו, שמבטיחים שהחוק החדש לא יעבור בשקט: לדבריהם, קריאת "אד'אן" שתפקידה לקרוא לתושבים לבוא להתפלל היא חלק מהמרקם העירוני ביפו והיא לא תשתנה. מנגד, ראש הממשלה נתניהו שב וטען היום: "חוק המואזינים נועד לפתור את מצוקתם של המוסלמים בראש ובראשונה, החוק לא ידולל ולא ירוקן מתוכן".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
החוק שעבר אמש בוועדת השרים מבקש לקבור את הנוהג לכרוז מהמסגדים לקראת כל תפילה. האנשים עמם דיברנו יודעים שהמניעים להצעת החוק אינם בשל "רעש סביבתי", ולדבריהם מדובר בניסיון נוסף לפגוע באוכלוסיה המוסלמית בישראל. ביקשנו לדבר עם אנשי דת מוסלמים ביפו, אך מרביתם עובדי מדינה ואסרו עליהם להתראיין - ולמרות זאת לא ניתן היה להסתיר את אכזבתם מההחלטה שתועלה בכנסת במהלך השבוע.
התושבים הזועמים הדגישו כי מערכות הכריזה שבמסגדים ביפו שייכות לעירייה ועוצמת הקריאה גם כך מוגבלת. מוחמד חמודה, אחד המתפללים, הסביר: "זה לא דבר שהמצאנו אותו עכשיו – זה היה קיים עוד לפני המדינה. זו קריאה לתפילות, אין בזה הסתה – הוא קורא לאנשים לצאת מהבתים שלהם. אם לא שמעתי, אני מפסיד את התפילה. זה לא עניין של רעש – מה זה רעש?".
"להם מותר ולנו אסור?"
חמודה, תושב יפו כבר שנים רבות, הוסיף: "אם תגיד לי להוריד את המינון, התדירות של הקול אני אסכים איתך אפילו עד 50%, אבל לבטל אותו – זו עובדה קיימת. יש הרבה דברים מרעישים – גם התחבורה מרעישה. זה דבר דתי וצריך לשמור על הצביון שלו".
עמיתו לתפילה, וואליד משהראווי, מתח ביקורת חריפה עוד יותר: "זה ממש גועל נפש, זה מראה כמה הממשלה והימין הקיצוני כל כך מתגרה בכל העם – גם ביהודי וגם בערבי. אין להם שום בעיות חוץ מהמואזין? זו הבעיה העיקרית?". את קריאת המואזין כינה "עניין של דקה, דקה וחצי 'עם פינוק'. זה מפריע? נתניהו צריך להבין שהוא ראש ממשלה לכולם, לא רק של המתנחלים ולא רק של הימין הקיצוני".
"תתעורר אדון נתניהו, תהיה ראש ממשלה של כל המדינה אם אתה רוצה שכולם יתייצבו בשבילך", הוסיף משהראווי. "אתה מנהיג, תתעורר! תן לחצי עם שיאהב אותך גם כן. אתה לא צריך את בנט ושקד שכל הזמן עושים לך פרובוקציות בממשלה ושוברים את המילה שלך, פשוט מאוד". לאחר מכן הוא השווה בין קריאות המואזין לחב"דניקים שמופיעים בכבישים: "הדתיים שרוקדים באמצע הכביש וקופצים ומפריעים לתנועות ובצעקות – מותר להם? ואנחנו בשביל דקה וחצי צריך חוק בכנסת? תראו איך הם רוקדים ומאיימים. מותר להם? מעניין".
החוק יעלה להצבעה טרומית כבר השבוע
מתפלל נוסף בשם חאג' חסן קובטן טען כי המנהיגים של היום לא מתקרבים ל"סוליה אחת של בן גוריון. הכל שטויות, בשביל שתי דקות או חמש דקות מקימים מהומה. הקיצונים רוצים לגדול במדינה, אבל בסוף שלהם זה ייפול על הראש שלהם, זה לא יעבור".
במקביל הודיע ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי, יוזם החוק, כי ההצעה שאושרה בוועדת השרים תובא להצבעה בקריאה טרומית במליאה ביום רביעי הקרוב. "אין בכוונתנו לפגוע בחופש הדת אלא להביא למניעת פגיעה בשנתם של רוב האזרחים הנפגעים בשנתם מקריאת המואזין, תלמידים עייפים בכיתותיהם גם במגזר הערבי, נהגים העייפים בנהיגתם, תינוקות המתעוררים בשנתם על אף שהתקינו חלונות כפולים הסגורים קיץ וחורף".
יוגב הוסיף כי "מאז העלאת החוק לסדר היום, אנו מקבלים מאות מיילים, הודעות SMS ושיחות טלפון ממוסלמים ויהודים כאחד שמברכים על קידום החוק. אנו נשמח להגיע להבנות ולהסכמות, בדיונים שייערכו בוועדות הכנסת לאחר אישור החוק בקריאה טרומית".
ממשרד הפנים, שאסר על אנשי הדת המוסלמים להתראיין, מסרו בתגובה: "משרד הפנים מעודד סבלנות וסובלנות ומאפשר לכל העדות לקיים מצוות כהלכתן. בימים אלה מבצע משרד הפנים, באמצעות חברה חיצונית, עבודה מקיפה אודות מערכות הכריזה במסגדים . עם סיום העבודה, הנושא יטופל מבלי לפגוע ברגשות המאמינים".