למה ראש עיריית רחובות רחמים מלול ומקורביו עשו הכול דווקא כדי לגייס מועמד שיתמודד נגדו בבחירות המקומיות? תחקיר החדשות מציג ניצול לכאורה של חוק מימון מפלגות - רק כדי לקבל עוד כסף לקמפיין הבחירות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אפרים קפרא הוא ללא ספק אחת הדמויות הצבעוניות בעיר: לפני 6 שנים הוא הציב חנוכיית ענק במרכז רחובות ועד לפני שלושה שבועות הוא חיכה לקבל הכרה רשמית מהעירייה על גבי שלט שיוצב על אותה חנוכייה. האישור הנכסף של קפרא התקבל לאחר שמלול נבחר באמצעות טלפון חגיגי שקיבל ממנהל אגף גנים בעירייה, בכבודו ובעצמו. ונשאלת השאלה: מה גרם לראש העיר שנבחר בפעם השלישית להתעסק בפתח קדנציה חדשה דווקא בשלט של קפרא, כביכול יריבו הפוליטי?
"רחמים (מלול) התקשר אליי", סיפר קפרא. "אמר לי: שמעתי שאתה מתמודד מולי. אמרתי לו: נכון, כן. אבל לא בתור אויב, אלא בתור חבר לעזור לך, אתה יודע, אתה יכול לקבל פה הרבה דברים טובים. אז הוא אמר לי: אני יודע, אני יודע, מאה אחוז. אני מאחל לך הצלחה אפרים וכו'. ואז התחיל הרומן".
כדי אילו "דברים טובים" היו יכולים לצאת למלול מההתמודדות של קפרא צריך להכיר את כללי מימון הבחירות: מועמד שרץ לבדו מקבל מעט מאוד כסף, כי אין לו קמפיין לנהל. אבל אם מצטרף מועמד מולו תקציבו מזנק - פי שמונה. ברחובות איש לא התמודד מול ראש העיר המוערך מלול, והחלטתו של קפרא עם סיעת "יחי המלך" שהקים עשויה הייתה להשתלם מאוד כלכלית, למלול וסיעתו הליכוד – תוספת של עד 4 מיליון שקלים.
"חשוב לך שיהיה לך מתמודד קטן כמוני שתוכל לזכות"
רמי מדהלה, יו"ר ועד עובדי עיריית רחובות, הוא האיש החזק בסניף הליכוד בעיר ומי שניהל את מטה הבחירות של מלול. כשקפרא נדרש להמציא למשרד הפנים 750 חתימות של תומכים במועמדותו - רמי מדהלה חתם, ואיתו גם עשרות מבני משפחתו, יחד עם המזכירה של מלול, חתנו של ראש העיר, שני מועמדים ברשימתו בבחירות וגם בני משפחתם. למעשה כל קואליציית מלול, כולל סיעות הבית היהודי ואגודת ישראל, מתגייסת למען המועמד המתחרה.
אלא שועדת הבחירות במשרד הפנים פסלה את רשימתו מטעמים טכניים, וקפרא מיהר לעדכן את מלול בהתפתחויות בחילופי הודעות של השניים, במהלכה מפנה ראש העיר את יריבו למשנה שלו שיסייע לו משפטית:
קפרא: מחר אני מגיש ליו"ר ועדת הבחירות את החומר המתוקן.
מלול: יפה. זה מעודד. דבר עם מרקוביץ, הוא גם עו"ד.
כשהמישור המשפטי לא צלח, קפרא ביקש ממלול לערב את שר הפנים, לא פחות: "יותר יעזור זה לדבר עם אריה דרעי שר הפנים שיפעיל את כוחו בנושא. תגיד לו שזה לטובתך ושיעזור לך כידיד נאמן כי חשוב לך שיהיה לך מתמודד קטן כמוני שתוכל לזכות בקלות בבחירות ולקבל את ההוצאות. דרעי יוכל לעזור פה כי ההחלטה היא בידי משרד הפנים. גם הפרקליט שלהם אמר את זה לעורך דין שלי". תגובתו של מלול לבקשה: "נכון הוא אמר לי. בהצלחה צדיק". לאחר מכן קפרא אמר למקורב: "הייתה פה קומבינה".
אולי רחמים לא היה מודע בעצמו למה שמתרחש - אבל כל הקואליציה שלו התגייסה לסייע לקפרא במאות חתימות ואפילו במימון סיוע משפטי לצורך הגשת עתירה. כעת, למרות שנפסל, הוא דורש לקבל תמורה עבור המאמץ שלו: את השלט על החנוכייה ודחייה בדיון שנקבע על צו הריסה למבנה לא חוקי שבנה.
לא ברור אם יו"ר ועד העובדים רמי מדהלה אכן פנה לתובעת העירונית, אבל בית המשפט נעתר לבקשתו של קפרא ודחה את המשפט. וכך הבניין של קפרא עומד על תילו וגם החנוכייה שלו זוכה לכבוד והדר. אם תרצו, נס החג האישי שלו.
תגובות
רחמים מלול מסר בתגובה: "לא תמכתי בכוונתו של אפרים קפרא להתמודד על ראשות העיר. הוא החתים מכל הבא ליד אנשים מכל הקשת הפוליטית, ולא היתה לי השפעה עליהם. לא התעסקתי כלל עם נושא המימון, שכן הליכוד מימנו הכל ואף קיבלו עודף בשל הזכייה ב- 4 מנדטים. היועצת המשפטית של העירייה דחתה את בקשתו של קפרא לדחיית הדיון המשפטי. בית המשפט הוא שנאות לדחות את הדיון בחודש. קפרא ביצע עבירות בנייה שעליהן הוא עומד לדין והוא מנסה בכל דרך להשפיע על גורמים שונים לביטול העניין. מכל מקום גם לאחר שנודע לי שהוא מתמודד לא ראיתי בזה פסול. זו דמוקרטיה וכל אחד רשאי להגיש את מועמדותו".
רמי מדהלה, ראש מטה הבחירות של מלול, מסר שחתם לקפרא בשל היותם שכנים.
חיים פוגל, חתנו של מלול, מסר כי חתם לקפרא לאחר שזה ביקש ממנו בכמה הזדמנויות.
רחמים קפרא מסר בתגובה: "אין קשר בין עיתוי הצבת השלט על החנוכייה לבית מערכת הבחירות. כך גם דחיית הבקשה בבית המשפט אינה קשורה למעורבות שלי בבחירות, אלא פרי בקשה שלי מבית המשפט".