כמדי שנה, מדינת ישראל מקבלת תזכורת לכך שיש עוד הרבה מה לשפר והרבה ליקויים לתקן. התזכורת מגיעה כרגיל ממבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס.

עוד בדוח: מעניקים כשרות למסעדות בלי לבדוק

דוח מבקר המדינה השנתי לשנת 2008 הוגש היום ליו"ר הכנסת ל"המשך טיפול". כמדי שנה גם הפעם יש לקוות כי לקחי הדוח ייושמו, וכי הכרכים עבי הכרס לא יצברו אבק באותו מחסן בו ניצבים בגאון שאר דוחות המדינה משנים קודמות.

עברייני התנועה ממשיכים לסכן את הנוסעים

"הסבל רב, הכאב והצער גדולים, והעלות למשק המדינה מגיעה למיליארדי שקלים בשנה", כך פותח מבקר המדינה את הפרק על המאבק בתאונות הדרכים. כצפוי, הדוח קובע כי המלחמה בנגע תאונות הדרכים אינה אלא בתחילתה.

דוח מבקר המדינה (צילום: חדשות 2)
דוח המבקר|צילום: חדשות 2

לינדנשטראוס מותח ביקורת על כך שנמצאו ליקויים בהעברת הנתונים מהנהלת בתי המשפט אל המשטרה, באשר לפסילות שגזרו בתי המשפט על נהגים. "ליקויים אלו", כך נכתב, "מקשים על המשטרה לאכוף את החוק על הנוהגים בזמן פסילה".

עוד חושף המבקר כי בגלל התנהלות לקויה, עברייני תנועה ממשיכים להשתולל בכבישים. הסיבה: 40-50 אחוז מהנהגים שרישיונם נפסל אינם מקבלים הודעות על כך ממשרד התחבורה. מכיוון שכך, הם ממשיכים לנסוע בכביש ולסכן את כולנו.

המאבק בפשיעה: "לא בעוצמה מיטבית"

למרות שבמהלך שנת 2008 ובתחילתה של שנת 2009 התהדרה המשטרה במספר מעצרים לא מבוטל של בכירים בארגוני פשיעה, מבקר המדינה מבקר קשות את התנהלות הגופים שאמונים על מיגור התופעה, בין היתר גם במישור הכלכלי.

סוף לויכוחים על מי אשם? (צילום: SUTTERSTOCK)
עברייני התנועה עדיין על הכביש|צילום: SUTTERSTOCK

המבקר בדק את היערכותן של שלוש יחידות מרכזיות ויחידה ארצית אחת במשטרה, שעליהן הוטל לטפל בארגוני פשיעה, אך למרבה הצער הבקרה העלתה כי אף לא אחת מהן הקימה כוח תקיפה כלכלית: "הטיפול בארגוני הפשיעה לא נעשה במתכונת ובעוצמה המיטביות", כך מתוך הדוח.

הליקויים בפיקוח על המזון - סכנה בריאותית

דוח המבקר מפרסם בדיקה של מוצרים מן החי אותם אנחנו צורכים מדי יום: בשר בקר ועוף, דגים, ביצים וחלב. הממצאים מדאיגים: הפיקוח על המזון לבעלי החיים לקוי, מה שעלול לפגוע בבעלי החיים וגם בבריאותנו.

מה שמדאיג במיוחד הוא הסיבה לכך: חילוקי דעות בירוקרטיים בין משרד הבריאות למשרד החקלאות בנושא הפיקוח. הפתרון של המבקר כמעט בירור מאליו. למען הבריאות של כולנו, "על המשרדים להיוועד יחד ולמצוא פתרון מוסכם".

מספר התלמידים במצוקה עלה - התקציב דווקא ירד

נקמה באמצעות גרזן. צילום ארכיון (צילום: גלעד שלמור)
המאבק במלחמות הפשע, ארכיון|צילום: גלעד שלמור

דוח המבקר חושף תמונה קשה בכל הקשור לתלמידים במצוקה. "שליש מכלל התלמידים זקוקים לשרותי הרווחה של משרד החינוך", מציין הדוח. מספר הילדים שנזקקו לשירותי הרווחה בשנת 2007 עמד על 419 אלף תלמידים, לעומת זאת תקציב הרווחה לאותם תלמידים ירד משעת 2001 ב-17%.

למרות החשיבות מציין המבקר כי משרד החינוך לא נערך בהתאם לעלייה המסיבית בתלמידים הזקוקים לטיפול והשגחה: "חלק מהתכניות שהופעלו לא לוו במחקרי הערכה ומרביתן נעשו ללא שמירה על הרצף הטיפולי לאורך השנים".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה לדוח: "כדי לעמוד בדרישות המבקר, תקציב אגף שח"ר (השוויון החברתי חינוכי) היה נדרש להיות כשליש מתקציב משרד החינוך. בתקציב המשרד שהוקצה לאגף שח"ר, ובכוח האדם המינימלי שעומד לרשותו, נעשה המיטב כדי להתמודד עם האתגרים".

מצוקת כוח אדם במקצועות הרפואיים

הסיוע עולה. ארכיון (צילום: רויטרס)
מספר התלמידים במצוקה עולה|צילום: רויטרס



נושא אחר שהמבקר מתייחס אליו הוא מחסור כוח האדם במקצועות רפואה. מחסור שמביא כבר היום למצוקה חמורה. גם העתיד לא נראה, לדעת המבקר, ורוד במיוחד.

"המחסור הצפוי בכוח האדם הרפואי והמחסור הקיים בכוח האדם הסיעודי עלול לפגוע בזמינות שירותי הבריאות ובנגישותם" - מציין מבקר המדינה בסקירה על מקצועות הבריאות הנמצאים בחוסר בשנים האחרונות. על אף המחסור, המשרדים הרלוונטים לדעת המבקר  המבקר "טרם הגדילו במידה ניכרת את היקף ההכשרה, בייחוד בנושא הסיעוד, שבו יש מחסור חמור באחיות".