שבוע לפני הבחירות המקומיות, ובערים מתנהלת מלחמת עולם - על כל סנטימטר פנוי ועל כל פעיל פוטנציאלי. לראשי הערים המכהנים יש כאן יתרון, כיוון שהם מנהלים ממילא מנגנון משומן עם מאות עובדים שישמחו או ייאלצו לסייע לבוס להיבחר מחדש.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המבחן הגדול של המועמדים הוא מבחן הרחוב - או בשמו הישראלי "מבחן השלט". חלק גדול מהשלטים נתלו על מרפסות בתים של עובדי עירייה. "עובדי העירייה לעולם חוששים משום שהם מכירים את המציאות. ההנחיות הן דבר אחד - והמציאות היא דבר אחר", סיפר ראש עיריית שדרות לשעבר, אלי מויאל. "זה מבחן הנאמנות, מבחן הדם של העובדים שנלחמים מלחמת קיום. למה מישהו שרוצה לפרנס את המשפחה שלו ורוצה את המשכורת שלו ירצה להסתכסך?"
מציאות זו נחשפת גם בשיחה שקיימנו עם עובדת בעיריית עפולה: "זה לא קשור שאסור לתלות שלטים. מה זה משנה שאני עובדת עירייה? מה, אני חיה לבד בבית? אני צריכה לתת דין וחשבון לעוד אנשים מה עשיתי ומה לא עשיתי?"
"לפי החוק, יש איזו פסקה כזאת שאסור לעובד עירייה לתלות שלטים, אבל אוי ואבוי להם אם הם לא ישימו", אמר אלברט גבאי, בעל מקומון בשדרות. "בימים האחרונים אין אפילו דוח אחד. אתה חונה איפה שאתה רוצה, איך שאתה רוצה. בתקופה הזו אף אחד לא מוכן להסתכן בשביל דוח ולהפסיד קולות".
ברשויות מצפצפים על חוק הבחירות
אלא שמתברר שיש חוק - ולפני שבועיים ועדת הבחירות גם חידדה אותו: "שלט בחירות המוצב על גבי ביתו של עובד ציבור, ודאי שמהווה הטפה ישירה למען מפלגה או מועמד, וודאי שהיא נחזית לתושב סביר כפגיעה בניטרליות ההכרחית של עובד ציבור באשר הוא".
מי שקובע אלו שלטים יישארו ואלו יירדו הם הפקחים, פקחי העירייה. בכרמיאל הם נחשבים קשוחים למדי. למרות הפיקוח - רוב השלטים של ראש העיר, עדי אלדר, הפגינו עמידות. וגם במרכז המצב לא שונה: בראשון לציון נתלה בצמוד להיכל התרבות העירוני שלט ענק של ראש העיר, דב צור. הפקחים ראו - אבל השלט נשאר. למי שהתלונן נאמר ש"הדבר מאושר".
אז החוק אולי ברור - אבל בגבעתיים כנראה לא שמעו עליו. לפחות במקרה של מורן סולומון, מנהלת לשכת ראש העיר. הציבור משלם את משכורתה - ומה היא עושה בתמורה? לדבריה, היא עובדת במשרה מלאה במטה הבחירות של ראש העיר. בשיחה עם תושב העיר אמרה סולומון: "אני ראש לשכת ראש העיר. אני מתעסקת פה בהכל - כל יום וכל היום במטה".
"זה יעלה לו ביוקר"
תופעה דומה מתרחשת גם במטה הבחירות של אבי אלקבץ, ראש עיריית עפולה, שם יש לא מעט אנשים. בסוף היום מישהו צריך לנקות. אז איך חוסכים בעלויות? שולחים את המנקה מהעירייה - זו שאתם משלמים את משכורתה.
"בעלי תפקיד בתוך העירייה פונים לעובדים", סיפר עובד עירייה. "משפט אחד מספיק לעובד להבין מה הבוס שלו רוצה ממנו ואז הוא עם הבוס שלו, אין הרבה חוכמות. מאיימים עליהם שאם פנו אליהם והם לא רוצים, אז הם יסומנו. אבל אם הוא פנה אליך ולא תעזור לו אז זה יעלה ביוקר".
ואי אפשר לסיים בלי לאכול משהו. חניכי הנוער העובד והלומד מגבעתיים שיצביעו לראשונה בחייהם, הופתעו כשראש העיר ראובן בן שחר הזמין עבורם 25 מגשי פיצה. הוא שלף כרטיס אשראי פרטי, שילם 1,300 שקלים - אבל מהחשבונית אנחנו מגלים שאת המחיר המלא שילמו דווקא התושבים.
תגובות הרשויות המקומיות לתחקיר:
מעיריית עפולה נמסר בתגובה: "העובדים רשאים בזמנם החופשי לעשות כרצונם, למעט אותם עובדים המוזכרים בחוק. פניות שהועברו לידיעת העירייה בנושא תליית שלטים, נבדקו וטופלו. עובדת הניקיון עבדה במטה לאחר שעות העבודה ומרצונה החופשי".
מעיריית שדרות נמסר בתגובה: "לא ידוע על עובדי עירייה שתלו שלטים של ראש העיר, שום עובד עירייה לא התבקש לעשות כן, איש לא פנה לעובדי עירייה בכדי לסייע לבחירתו של ראש העיר".
מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "השלט של ראש העיר הוצב על מבנה פרטי השוכן צמוד להיכל התרבות. מבדיקת העירייה עולה כי השלט הוצב במקום באישור הבעלים החוקים של המקום".
מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "אף עובד לא תלה שלט על דעתנו או בהוראתנו. נהגו של יהב לא תלה שלט, אלא בני משפחתו המורחבת".
מעיריית כרמיאל נמסר בתגובה: "פקחי העירייה עושים עבודת קודש ופועלים נאמנה. השלטים שהורדו הפריעו לסדר הציבורי ולמעבר בטוח להולכי רגל".
מעיריית גבעתיים נמסר בתגובה: "לפי המסורת, בכל אירוע שנתי העירייה מזמינה את מדריכי השכבה הבוגרת לפיצות. ראש הלשכה, מתוקף תפקידה, מתלווה לראש העיר בפגישות שנערכות בלשכה ומחוצה לה."