האלוף (במיל') בריק והרמטכ
איזנקוט בכנס, הבוקר|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"לנצח את הטרור - אבל לא לפגוע באוכלוסיה העובדת": הרמטכ"ל, רא"ל גדי איזנקוט, התייחס הבוקר (שלישי) לגל הטרור - וגם לאיום המנהרות המתמשך מרצועת עזה. איזנקוט הביע אמון ביכולת המערכת לבלום את גל הטרור, אך הדגיש כי אין לפגוע בפרנסתם של מאות אלפי פלסטינים: "במקרה אחד בלבד היה מתאבד שהיה לו אישור שהיה בישראל, מקרה אחד ויחיד. אותם 120 אלף תושבי יהודה ושומרון שעובדים בישראל, מתוכם מתאבד אחד, והם משפיעים על 500-600 אלף איש שלא לצאת לפגע, הם מביאים להם פרנסה ".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בנאומו בכנס "צה"ל והחברה הישראלית" לזכרו של רא"ל אמנון ליפקין שחק ז"ל במרכז הבינתחומי הרצליה, הוסיף איזנקוט: "בדקנו מי מהמחבלים הם בנים למקבלי אישור עבודה ומצאנו אחד בלבד - זה שביצע את הפיגוע בעתניאל בו נרצחה דפנה מאיר ז"ל". על הפרופיל של המחבלים אמר: "ניסינו לבחון מי אלו אותם מחבלים מתאבדים - 95% מהם הם צעירות וצעירות, רווקים ורווקות".

הוא שב והדגיש כי המערכת אינה רוצה לפגוע במרקם היחסים הכלכליים עם הפלסטינים: "זה אינטרס ישראלי מובהק, הרצון לפתח כלכלה. לא קשה לדמין מה הייתה המציאות אם אותם 120 אלף לא היו יכולים לעבוד בישראל". בנאומו הוא ציין כי בעבר ישראל התמודדה מול אתגרים גדולים בהרבה: "עובדתית הוכחנו שאת טרור המתאבדים ניתן להפסיק, בין 2000 ל-2005 נהרגו יותר מ-1000 איש. זו אולי תזכורת קצרה  - גם אחרי הניצחון בששת הימים התחילה מלחמת ההתשה, והטרור ביהודה ושומרון החל מיד אחרי זה".

החשש העיקרי - מנהרות הטרור (צילום: דובר צה
חמאס ממשיך לחפור מנהרות|צילום: דובר צה"ל

"דאע"ש הוא יותר תופעה מארגון"

בנאומו התייחס הרמטכ"ל לקריאות ליציאה למבצע רחב היקף בגדה: "אזרחי ישראל לא מודעים אבל באיו"ש יש שש חטיבות, עשרות גדודים, היחידות המובחרות שפועלות לילה לילה עושים פעילות סיכול שמביאה למציאות הזו. מי שלא מכיר את המציאות בשטח קורא לעשות חומת מגן 2, מי שמכיר את השטח יודע שהמציאות השתנתה - צה"ל מסכל טרור ופועל חופשי ביהודה ושומרון בלי קשר לשטחי איי, בי וסי". הוא הוסיף כי "מול הטרור הארגוני פיתחנו דפוס פעולה שהוא אופרטיבי טקטי, שזה הישג פנומנלי מודיעיני מבצעי - מי שמכיר את המציאות המורכבת הוא יודע שזה לא מובן מאליו, יש שם 2 מיליון אנשים פלסטינים שפזורים ב- 161 יישובים ומוטיבציה לבצע פיגועים לאורך כל התקופה".

הרמטכ"ל ניסה לאפיין את גל טרור הסכינאות - וקשר בינו לבין התחזקות ארגון דאע"ש: "מתחקורי מחבלים שאנחנו עושים יש מוטיב מרכזי שחוזר על ידי כולם - 'ראיתי בטלויזיה', 'קראתי באינטרנט ובאינסטרגם וזה גרם לי לקחת סכין ולדקור'. זה ויראלי, זה בדומה למה שגורם לצעירים להצטרף לדאע"ש". איזנקוט הוסיף כי "באחת מהערכות המצב האחרונות נאמר כי גם הפגנות לא מתחילות בכיכר העיר אלא ברשתות החברתיות. כשהגיע תורי לדבר, אמרתי כי אני רואה שלוש סיבות להסלמה: השינוי בסטטוס קוו בחראם א-שריף (הר הבית), הסתה ומציאות כלכלית קשה".

"התופעה שאנחנו חווים בחודשים האחרונים, מאז רצח בני הזוג הנקין שמסמן מבחינתנו את תחילת הגל, היא שמאות צעירים לוקחים סכין, עולים על אוטו ומבצעים פיגוע", הסביר. "אנחנו רואים תופעות חיצוניות, של דאע"ש שהפך להיות אויב מספר אחד כשמדברים על טרור. ארגון דאע"ש, שהוא תופעה יותר מארגון. זה גורם לחשוב מה זה שגורם לאלפי צעירים שמקבלים חינוך מערבי מכל מדינות אירופה להצטרף ללחימה ולהיות מוכנים להקריב את חייהם בעבור רעיון". הוא הסביר כי למאבק בטרור יש מספר פנים: הרתעה מול המחבל, התגוננות והכרעה. הוא ציין כי מלבד המאבק בטרור, צה"ל עומד בפני אתגרים מול אירן, עזה ואיומי סייבר.

"הנחיתי להיפגש עם שוברים שתיקה"|צילום: חדשות 2

סיפק אמירה מפתיעה בנוגע לשוברים שתיקה

מסר מפתיע שהשמיע הרמטכ"ל בכנס נגע לארגון "שוברים שתיקה" - איזנקוט ציין כי הנחה את היועץ המשפטי של צה"ל לפגוש את הארגון ולבחון את העדויות. "כל חייל שמתגייס עובר שיעור על פקודה בלתי חוקית בעליל, זוהי לא זכותו, זו חובתו לא לבצע אותה. אנו מסבירים לחייל שאנחנו דורשים ממנו לא למלא פקודה בלתי חוקית בעליל, אני לא אומר מילה על מאות לוחמים שאחרי זה יוצאים לתקשורת. אבל חשוב להבין שזו לא זכותך, זו חובתך. אני בשנה האחרונה בדקתי את זה מול יחידות שהנוהל ברור, ובהיכרות שלי בצה"ל אם לא היינו עובדים בצורה חוקית זה לא היה עובד".

הוא הוסיף כי "מיד עם כניסתי לתפקיד, אחרי צוק איתן, הגיעו אליי תלונות, ואמרתי ליועץ המשפטי של צה"ל לפגוש את שוברים שתיקה ולבחון את העדויות האלו, זה יעשה את צה"ל חזק יותר וטוב יותר".

בסוף דבריו התייחס איזנקוט גם לאיום המנהרות: "עוד לפני 11 שנים התקיים פיגוע חמור שבו נחטף גלעד שליט, נהרגו 2 חיילי צה"ל וגלעד שליט נחטף. המנהרות זה איום מרכזי. מסוף 2013 זה נמצא בראש סדר הפעולות של צה"ל ובצוק איתן זה טופל. האויבים שלנו לא זנחו את הפעולה, החמאס בוחר להמשיך בדפוס הפעולה הזה - הם משקיעים חלק גדול מהכסף וחלק גדול מהמשאבים בזה". איזנקוט ציין כי "יש מדינות אחרות שמתמודות עם הבעיה הזו, גם ארה"ב מקסיקו וגם בין שתי הקוריאות, אני יכול להגיד שיש לנו את האמצעים המתקדמים ביותר. שנת 2015 הייתה השקטה יותר מאז שנת 1970 - לא נשרט אדם אחד בעוטף עזה, נורו 23 רקטות על ידי ארגונים סלפיסטיים". האם המסר של הרמטכ"ל ירגיע את תושבי עוטף עזה?