רק במקצועות שאינם דורשים יכולות גופניות גבוהות במיוחד או נשיאה והרמת משאות - ולא בתפקידים שדורשים מגע התקפי עם האויב. כך לפי חיל הרפואה ניתן לשלב בהצלחה לוחמות בשדה הקרב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחלוף השנים, יותר ויותר נשים השתלבו בתפקידי לחימה בצה"ל. עם זאת, בחיל הרפואה מאמינים כי ניסיון להכשיר חיילות לתפקידי לחימה בקו המגע, שהוא מעבר ליכולותיהן הפיזיולוגית רק בשם השוויון, עלול להסתיים במספר רב של פציעות. עם זאת, תומכים בחיל בעבודת מטה ושילוב של כמה שיותר חיילות במערך הלוחם.
במאמר בכתב העת הצבאי "מערכות" מאת מפקד המכון לחקר רפואת הלוחם בחיל הרפואה סא"ל פרופ' יובל חלד ומפקד היחידה לפיזיולוגיה צבאית לשעבר סא"ל במיל' פרופ' יורם אפשטיין, השניים מפרטים על המחקרים בנושא - ומתייחסים ספציפית לנשים לוחמות בהיבט הפיזיולוגי.
"במבחן התוצאה, הניסיון להכשיר השיטה לשילוב נשים במערך הקרבי צריכה לכלול שתי פעולות", נכתב במאמר. "הראשונה: ניתוח עיסוק לצורך התאמה פיזית, והשנייה - התאמה לייעוד הקרבי". שיטה זו, לטענת השניים, תביא להכשרתן המיטבית והבלתי מתפשרת של חיילות לתפקידים המתאימים ליכולותיהן, שיהיו זהות ליכולות של חיילים באותם התפקידים.
המלצתם של חלד ואפשטיין היא שההכשרה וההצבה ליחידה תהיה תלוית תפקיד ולא תלוית מין. הם הביאו כדוגמה את מבצע "צוק איתן", שבמהלכו מילאו חיילות תפקידים משמעותיים במערך הלחימה ותומך הלחימה במרחב המבצעי, גם בלי שהיה עליהן לעבור הכשרה מפרכת של לוחמי חי"ר.
במאמרם הם מפרטים את ההבדלים הפיזיולוגיים בין נשים לגברים. כך למשל, במסעות עם משא גב נמצא כי גברים שומרים על אורך צעד אחיד כשהם נושאים משאות במשקלים שונים ואילו נשים נוטות לקצר את אורך הצעד ככל שמשקל המשא עולה. זו הסיבה שמספר הצעדים למרחק נתון עולה ככל שהן נושאות יותר משקל.
בבדיקות כוח בחיילים ובחיילות בצבא ארצות הברית נמצא כי נשים הפיקו 40-30% פחות כוח מאשר גברים. על פי אחת הדוגמאות, משימה הדורשת נשיאת 30 ק"ג למרחק של 10 ק"מ בזמן הקצר ביותר מבוצעת על ידי גברים בשעה וחצי ועל ידי נשים בשעתיים. המשמעות כי על פי הכותבים שהנשים (שמיוצגות כחייל האדום) יגיעו לכלל תשישות מוקדמות שעלולה לסכן את חבריהם למשימה ולסכל את היכולת לבצעה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "במאמר המדובר הדגישו כותביו כי לדעתם ניתן לשלב חיילות במערך הלוחם בהתאם למגבלות הפיזיולוגיות שלהם. צה"ל תומך בגיוס נשים לתפקידי לחימה מתאימים, תוך מתן שוויון הזדמנויות ושילוב מתאים ונכון של כלל סוגי האוכלוסיות בשירות משמעותי. בשנתיים האחרונות חלה עליה של יותר מ-80% במספר המתגייסות לתפקידי לחימה, ותרומתן נראתה בין השאר אף במילוי תפקידים משמעותיים במבצע 'צוק איתן'.
"צה"ל רואה בנשים פוטנציאל גבוה לשירות בתפקידי לחימה ובניגוד לנאמר במאמר, ירחיב את גיוס הנשים לתפקידי לחימה. הלוחמות משולבות במקצועות לחימה בהתאם לנתונים ולמחקרים הפיזיולוגיים הרלוונטיים ותוך התאמה למאפייניהן, כפי שממליץ גם כותב המאמר, כאשר טרם הכנסת נשים למקצועות לחימה חדשים מתקיימת עבודת מטה לבחינת המקצוע ולהתאמת ההכשרה לשירות נשים".
לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv