חיילת מטופלת נפשית, שפסיכיאטרית קבעה שהיא לא כשירה להמשיך את תפקידה עד פגישה עם פסיכיאטר צבאי, עומדת להישפט על עריקות. יום לאחר שהונחתה להישאר בביתה בשל מצבה הקשה – בצה"ל הגדירו אותה עריקה. כך נודע לחדשות 2 Online. בצה"ל טוענים כי היא נעדרת מהבסיס במשך חודש שלם והסבירו כי המשך הטיפול מותנה במשפט על עבירת העריקות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדובר בחיילת שלה עבר נפשי קשה מאוד: אביה אושפז בעבר בבית חולים לבריאות נפש והתאבד, החיילת ואמה עברו התעללות נפשית והשתיים טופלו גם הן בבית חולים לבריאות הנפש. עוד בטרם גיוסה, החיילת טופלה אצל פסיכיאטרית במשך שנים.
החיילת נשלחה באופן דחוף על ידי מפקדיה ב-17 במאי לבית החולים תל השומר למיון בשל מצבה הנפשי הקשה, שלטענתה הידרדר במהלך שירותה הצבאי. החיילת, שהיא ומשפחתה טופלו על ידי פסיכיאטרים בעבר, לוותה בחיילות אחרות שתמכו בה באופן רגלי ובאופן חריג. מפקדיה של החיילת היו אלה ששלחו אותה תחילה לבית החולים באופן דחוף לאחר שהבחינו בהידרדרות מצבה.
במיון פגשה החיילת פסיכיאטרית מומחית, שקבעה כי על החיילת "לראות פסיכיאטר ועד אז לא תמלא כל תפקיד שהוא". ההמלצה הראשונית בחדר המיון הייתה לאשפז אותה מיידית בהסכמה בבית חולים פסיכיאטרי, אך בשל התנגדות אמה – הצעד לא ננקט. המלצת הפסיכיאטרית לא קוימה עד היום – והיא טרם נפגשה עם פסיכיאטר צבאי.
"היא התחילה לבכות ולהגיד שהיא לא מסוגלת לחזור לבסיס"
בשלב זה שבה החיילת לביתה, וחיכתה שצה"ל יפגיש אותה עם פסיכיאטר. בצבא קבעו לה פגישה עם קב"נית (קצינת בריאות נפש) ולא עם פסיכיאטר, והקצינה הסבירה לחיילת כי תמשיך לטפל בה רק לאחר שתישפט על עריקות. קצינת בריאות הנפש נתנה לחיילת חמישה ימי מחלה (גימלים) בשל מצבה.
בדיעבד התברר כי יום לאחר פגישתה עם הפסיכיאטרית במיון ועוד לפני הפגישה עם הקב"נית בצה"ל הגדירו אותה "עריקה". מפקד הבסיס שלה שלח מכתב להוריה והגדיר אותה עריקה, זאת למרות שבצה"ל טענו בפנינו כי העריקות הוגדרה רק אחרי הפגישה עם הקב"ן.
בצבא טענו בפנינו כי היא לא הגישה לפגישה שנייהעם קצינת בריאות נפש – אבל סיכום הפגישה הראשונה עם קצינת בריאות נפש מוכיח כי היא דרשה ממנה להתייצב למשפט, למרות מצבה הקשה. "הסברתי לה שעליה להגיע לבסיס ולהישפט לריתוק", כתבה קצינת בריאות הנפש בטופס הפגישה הרשמי. "היא התחילה לבכות ולהגיד שהיא לא מסוגלת לחזור לבסיס, שאני לא מבינה אותה ולא עוזרת לה".
פרקליטתה של החיילת, עו"ד אודליה קרדונר, שיגרה מכתב דחוף לקצין רפואה ראשי, גורמי בריאות הנפש והפרקליטות הצבאית על מנת למנוע את הענשת החיילת. "ביחידה החליטו שמשום מה מרשתי נפקדת, כבר לפני בדיקת הקב"ן, והכל למרות ההמלצה הרפואית שהייתה בידיהם", כתבה עורכת הדין שביקשה להפגיש את החיילת עם פסיכיאטר צבאי באופן מיידי.
צה"ל: היא לא התייצבה ביחידה
"מרשתי נבדקה על ידי פסיכיאטרית מומחית שקבעה כי עליה לראות פסיכיאטר ועד אז לא תמלא כל תפקיד שהוא", הוסיפה הפרקליטה. למרות המלצת הרופא המומחה, עד כה בצה"ל טרם נענו להנחיה ולא הפגישו אותה עם פסיכיאטר, למרות שאמרה היא תתאבד אם תחזור לבסיס.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מטעמי צנעת הפרט לא נוכל לפרט בעניינה של החיילת, עם זאת נדגיש כי מפקדיה של החיילת יצרו קשר עמה מיד לאחר קבלת הטיפול הרפואי הראשוני והובהר לה כי המלצת הרופאה החיצונית בנוגע לימי המחלה אינה תקפה ושעליה להתייצב ביחידה להמשך טיפול רפואי. יובהר כי במקרים אלו אין הקב"ן מחויב להפנות באופן מידי לפסיכיאטר, אלא להמשיך טיפול מול החייל ולהפנות את התיק להתייעצות עם פסיכיאטר. במקרה המדובר החיילת לא התייצבה ביחידתה ובנוסף לא התייצבה לתור שנקבע לה לקב"ן".
בניגוד לנטען בתגובת צה"ל, במסמך שהגיע לידי חדשות 2 Online מסיכום הפגישה עם קצינת בריאות הנפש מופיעה הקביעה כי צה"ל התנו את המשך הטיפול הנפשי שלה רק אם תישפט - זאת למרות שהחיילת הצהירה כי תתאבד אם תגיע לבסיס ולמרות מצבה הנפשי הקשה והעובדה שאושפזה בעבר.
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv