מפקד בצה"ל ששימש כקצין ניהול ביחידה לוגיסטית הורשע כי ניצל את מעמדו ואת העובדה שעשרות חיילים כפופים לו והורה להם לבצע עבודות שונות עבור חברים וקרובי משפחה שלו. בית הדין הצבאי אישר היום (ראשון) הסדר טיעון שבמסגרתו הורשע המפקד במרמה והפרת אמונים, חריגה מסמכות תוך סיכון חיים והתנהגות שאינה הולמת. את הפרשה אנו חושפים כאן לראשונה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המפקד, ששירת בצה"ל 24 שנים, שירת ביחידה במשך יותר מעשר שנים בתפקידים שונים כאחראי בתחום הלוגיסטיקה ובשלוש השנים האחרונות שימש כקצין הניהול של היחידה. בכתב האישום נגדו נכתב כי הוא "עשה שימוש בתפקידו, בדרגתו ובמעמדו לצרכיו האישיים והשתמש ברכוש צה"ל כבשלו". עוד נטען כי לטובת העבודות הקצה הקצין ציוד וחומרי גלם מהיחידה שלו.
תחילתה של אחת הפרשות המפורטות בכתב האישום בפניית חבר של המפקד, עובד שירות בתי הסוהר, שביקש ממנו עזרה בהקמת מבנה ב-2013. הנאשם זימן חייל שלו והורה לו להכין תכנית בנייה וכן רשימה של חומרי הגלם הנדרשים.
הורה להפוך מכונות לקרטינג
"המפקד הורה לחייליו להעמיס על רכב מטעם שב"ס את חומרי הגלם שהיו מצויים ביחידה ואלו הובאו לבסיס שב"ס", נכתב בכתב האישום. במשך שלושה ימים עבדו על המשימה שני חיילים שהיו כפופים למפקד, החל משמונה בבוקר ועד 15:00, תוך שמפקדם מדווח עליהם כעל נוכחים. אחד החיילים נדרש לבצע עבודות חיתוך, מדידה וריתוך מבלי שעבר הכשרה מתאימה וללא מרתך מוסמך.
עוד עולה מכתב האישום כי באותה שנה ניצל המפקד את משאבי צה"ל כדי לעזור לאשתו, שעבדה בתפקיד פקידותי בעיריית אשדוד. ב"יום המעשים הטובים" הוא פקד על שני חיילים המשרתים תחתיו לבצע עבודות צביעה במשרד של אשתו. החיילים עשו זאת במשך שלוש שעות על חשבון שעות הפעילות של הצבא.
במקרה נוסף הוא נאשם כי פקד על חיילים להפוך מכונות לייצור מדרכות שנמצאו לא יעילות למכוניות קרטינג לשימוש היחידה. הנאשם מסר שתי מכונות לחייל שלקח אותן לחווה שבה הוא מתגורר, אך כעבור כחודש החייל התחרט והסביר כי אינו מעוניין להתעסק ברכוש צבאי. עם זאת, הוא סירב להחזיר את המכונות ולשם כך נשלחו שני חיילים עם משאית לביתו.
העסיק חבר ללא רישיון
עוד מפורט בכתב האישום מקרה שבו תיאם המפקד עבודת גיזום וכריתת עצים ביחידה עבור חברו ללא רישיון, מבלי שבדק כיצד לתקשר עם קבלן אזרחי ומבלי שווידא כי הוא פועל בהתאם לנהלים. הוא אף קישר בינו לבין יחידות נוספות. השניים סיכמו שבתמורה לעבודות "האזרח יקבל לידו את הגזם על מנת למוכרו".
המפקד אף "סידר" עבודה לשני חיילים אצל אותו הקבלן. הוא חתם להם על אישור עבודה אצלו והעסיק אותם בבסיס בניגוד להוראות, תוך שמבחינה פורמלית הם מצויים ב"חופשה מיוחדת". במהלך הפעילות עבדו החיילים עם מסור חשמלי ללא אמצעי מיגון ובאחד הימים נפגע אחד מהם מהמסור, פונה לחדר המיון וקיבל 14 ימי מחלה. במקרים אחרים הורה הקצין לחיילים לבצע עבודות ריתוך מבלי שעברו הסמכה לכך.
"הנאשם פעל במצב של ניגוד עניינים", נקבע בכתב האישום. "בעודו ממונה על מספר לא מועט של חיילים, כאשר תלותם בו רבה והנאשם בעל השפעה ישירה על אופי שירותם הצבאי". במסגרת הסדר הטיעון הודה הנאשם בפרטי האישום. "אני 24 שנים בצבא, מעולם לא עשיתי משהו בשבילי אלא רק לאחרים", אמר בדיון בבית המשפט, "גם אם השתמשתי בכוח שנוצר לי כתוצאה מעבודה עם החיילים".
"הנאשם סיכן את החיילים"
"מדובר במי שלמעשה פרש לאחר 24 שנות שירות ארוכות, במהלכן לקח חלק רב במוכנות בצבא ובמבצעים חשאיים", אמר במהלך הדיון סנגורו, עו"ד עידן דביר. "גם לאחר תהליכי החקירה מרשי לקח חלק פעיל ביותר במבצע צוק איתן. מדובר באדם אשר מעריך מאוד את הצבא, אדם ערכי מאוד. חלקו היה שולי יחסית ברוב המעשים".
השופט, סא"ל שחר גרינברג, ציין כי חלק ממעשיו של הנאשם נבעו מכוונות טובות ולצורך שיפור האמצעים בבסיס למען החיילים, אך הדגיש: "מעשיו של הנאשם חמורים נוכח הפגיעה הערכית שנובעת מהם. הוא חרג מתפקידו באופן משמעותי והפר את האחריות שניתנה לו במסגרת תפקידו הפיקודי. במסגרת המעשים סיכן הנאשם את החיילים".
בית הדין הצבאי אישר היום את הסדר הטיעון והטיל על המפקד שלושה חודשי מאסר שירוצו בעבודות צבאיות. כמו כן הוטל עליו מאסר על תנאי, הורדה לדרגת טוראי ופיצוי של 3,000 שקלים לחייל שנפצע. מדובר בעונש קל יחסית למקרים דומים בעבר, שבהם נגזר מאסר בפועל לתקופה של כ-4-8 חודשים.
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv