בצה"ל מנסים להתמודד עם תופעת הנשירה משירות והרמטכ"ל הורה לעשות הכל על מנת לצמצם את אחוזי הנשר, שרשמו עלייה קלה בשנים האחרונות, למספר חד ספרתי. לפי נתוני שנת 2014, 16.5% מהבנים שהתגייסו נשרו מהשירות ו-8.5% מהבנות. בצבא השיקו תוכנה חדשה שאמורה לנבא בצורה הטובה ביותר סיכויי הצלחה בתפקיד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הנתונים שהגיעו לידי חדשות 2 Online מראים שרוב הנושרים הם מתפקידי מנהלה, ולא מתפקידי לחימה. 55% מהנושרים בשנת 2014 היו בתפקידי מנהלה, 22% נשרו ממערך הקורסים, 11% נשרו מתפקידי לחימה, 8% מהמערך הטכני ו-4% נהגים. חלק מהחיילים נשרו ממערך המנהלה לאחר שנשרו ממערכים אחרים ובהם המערך הלוחם.
מדובר בעלייה קטנה לעומת שנים קודמות של אחוז הנשירה. היציבות עדיין נשמרת יחסית, אבל קברניטי הצבא מודאגים מהנתונים, ולכן הם הורו על תכנית פעולה בנושא. "המספרים גבוהים מדי", אמרה קצינה בכירה באכ"א. "לשם כך בנינו תכנית שתיתן מענה לכל המהלכים שאנחנו רוצים לבצע, שמתחילים עם שלב ההכנה לצה"ל, בשירות עצמו ולקראת השחרור".
המערכת תדרג באחוזים עד כמה מתאים התפקיד
מערכת חדשה שהוכנסה כפיילוט בגיוס האחרון וכעת נמצאת כבר במיטב מכונה "מטקה" - מערכת לטיפול והקטנת הנשר. המערכת פותחה על ידי אנשי חטיבת תכנון וכוח אדם ועל ידי אנשי אגף התקשוב. היא משקללת את כלל הנתונים, מדרגת את החייל לפי מקצוע ואחוזי הצלחה והיא משמשת כתומכת החלטה של אנשי המיון.
השקת המערכת כרכה בתוכה הזנת נתונים רבים אחרים מהעבר - שיעור הישרדותם במקצועות מסוימים, תחלואות והישרדות לפי סעיפי ליקוי רפואיים וכן נפשיים, על מנת לייטב את השיבוץ.
"המערכת מספקת לך שורה של תפקידים פוטנציאלים, זאת בהתאם גם לצרכי הצבא", הסבירה הקצינה. "כך למשל, מתגייס שיש לו בעיות בגב, סביר שתפקיד מול מחשב לא ייבחר במערכת החדשה, או לפחות הוא ידורג באחוז נמוך יותר".
"אנחנו משתמשים בכלים טכנולוגיים שלא היו קיימים עד היום, לכל תפקיד נכנסים פרמטרים נוספים", אומרים בצבא, שם מקווים שהמערכת החדשה תוכל להפחית את אחוז הנשר. אלא שאת התוצאות יוכלו לראות רק בעוד מספר שנים.
הסיבות לנשר מהצבא שונות. יש כאלה שלא מסתגלים למערכת, אחרים נושרים מסיבה רפואית או נפשית או כלכלית ויש כאלה שפשוט לא נמצאו מתאימים. ישנם גם חיילים שלא מתאימים לתפקיד מסוים שהותאם להם, ועוברים לתפקיד אחר, אך העניין כרוך בביורוקרטיה ואישורים.
"איבדתי את עצמי"
חיילת ששירתה בעבר כתצפיתנית ונשרה סיפרה: "מההתחלה אמרתי שזה לא התפקיד שאני רוצה, שאני לא מתאימה לו, שאני אישבר, וזה מה שהיה. איבדתי את עצמי, נכנסתי לדיכאונות ולבסוף שחררו אותי על סעיף נפשי. אם היו מקשיבים לי בהתחלה ובוחנים את זה טוב יותר, יכול להיות שהייתי מצליחה בצבא".
חייל אחר ששובץ במערך לחימה הופנה לתפקיד עורפי, ולאחר מכן הוחלט להוציא אותו מהצבא על חוסר התאמה, אמר כי הוא "מאמין שאם היו בודקים טוב יותר, הייתי מצליח יותר, ולא הייתי עכשיו בחוץ".
על פי המודל החדש, בו החיילים הגברים משרתים פחות, יש חשיבות בהתאמה הטובה ביותר - כדי למנוע הפסד זמן במקצוע, זאת לאחר השלמות טירונות וקורסים. "אם הכשרנו חייל והוא לא ממשיך במקצוע, יש פה בזבוז ואנחנו רוצים להימנע מזה", אומרים בצבא לסיכום.