במהלך ימי הלחימה של מבצע "צוק איתן" נאלצו לוחמי צה"ל שנכנסו לרצועה לעבור בחממות רבות הפרושות לאורך הגבול בצד העזתי. שם בין הגידולים, מספרים בצבא, הם איתרו לא פעם פתחי מנהרות ומטענים מוכנים והתמודדו מול מחבלים שפתחו באש. כחלק מהפקת הלקחים, החליטו בצה"ל להקים לראשונה חממות מדומות במרכז לאימוני יבשה בצאלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
התכנון בצה"ל הוא להקים במתקני ההדמיה עבור חיילי סדיר ומילואים 10 חממות שיובילו לשטח האורבני. עד כה נפתחו ארבע כאלה, כל אחת מהן באורך של 200 מטרים על 15 מטרים רוחב.
בנוסף, על מנת "לשעתק" את המקור ככל שאפשר, מתכוונים בצה"ל לנטוע עצים וסברסים. בהמשך תוקם גדר, שתדמה את גדר המערכת ברצועה, בנוסף למקטעי הגדר הבודדים שהוקמו עד היום בבסיס.
בצה"ל מודים כי הייתה בעיה בהדמיית "השטח הפתוח" בכניסה לעזה. אימונים בשטחים פתוחים כמעט ולא התקיימו, אלא בעיקר תרגילים בשטח בנוי במתווה העזתי.
"זו פעם ראשונה שהצבא מדמה עם חממות. הפרק הזה בלחימה היה חסר. אנחנו מנסים לדמות שם הפתעת טקטית", מציין סא"ל הייתם חוסייסי, סגן מפקד המרכז לאימונים טקטיים במל"י.
מחבלים התחבאו בחממות
ההנחה בצה"ל שבחממות עלולה לארוב חוליית מחבלים, או לחלופין יכול המבנה לשמש כיציאה מפיר מנהרת טרור - או כזירת מטענים.
"ביומיים הראשונים לאחר הכניסה לעזה", נזכר סמ"ר אמיר אסולין מהפלוגה המסייעת של גדוד 932 בנח"ל, שהתאמן במתקן ההדמיה, "עברנו אך ורק בחממות". הקושי העיקרי, הוא מציין, התבטא בראיית השטח: "הכרנו את הסכנה שמחבל יוכל להגיח מהעצים או מאחת החממות, והסכנה הייתה ממשית".
לאור זאת הזהיר אסולין את חייליו שיהיו יותר ערניים ודרוכים. "היה ממש מעבר בין חממות: מצד ימין חממה ומצד שמאל חממה. על כל כוח היה לתמרן משני הכיוונים במעין הצלבה, להבדיל מן התנועה בלוחמה בשטח בנוי. בגלל שהחממה מאוד נמוכה רק מי שבאמת עומד צמוד לחממה יכול לתפעל את האירוע".
"היום מגדר הגבול עד לפאתי השטח הבנוי בעזה יש שטח פתוח, הטומן אתגרים ומכשולים מבצעיים", מוסיף סא"ל חוסייסי. "היה קיים פער כי אתה יכול להגיד ללוחמים "לדמיין" - אבל זה לא יעזור. לכן החלטנו שצריך לשפר את תשתיות האימונים".
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv