קריית ההדרכה של צה"ל שהוקמה בדרום אמנם כבר החלה לפעול, ועד סוף שנת 2015 צפויים להיות שם כבר יותר מ-10,000 חיילים. אבל ההקמה של קריית התקשוב וקריית בסיסי אמ"ן טרם החלה, וגורמים במשרד הביטחון טוענים כי הסיבה היא התקציב שמשרד האוצר טרם העביר, למרות התחייבותו. הם טוענים כי משרדי ממשלה לא עמדו בתהתחייבותם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ככל שמעבר צה"ל דרומה יידחה, תיפגע הצמיחה בנגב", טוען היום (שלישי) גורם בכיר במשרד הביטחון בשיחה עם חדשות 2 Online. "תקציב מעבר צה"ל דרומה אמור להיות נפרד מתקציב משרד הביטחון ועד היום משרד האוצר כמעט ולא העביר תקציב. ואם האוצר לא יעביר כסף כדי שיהיה איך להתחייב לספקים הכל ירד לטימיון".
לדברי הגורם, המטרות העיקריות של התקציב הן ליווי אנשי הקבע ומשפחותיהם למעבר דרומה, הסעת כ-30 אלף חיילים, ושיפור תשתיות הרפואה בנגב. "אנחנו לא יכולים להתחייב לספקים כי הכסף פשוט לא עובר", טען הגורם.
"משרד האוצר לא עומד בסיכומים"
גורמים נוספים במשרד הביטחון, שמעורבים במעבר צה"ל דרומה בשנים האחרונות, אמרו כי בתוך שלוש שנים בלבד הצליחה מערכת הביטחון להקים קריית הדרכה העומדת בסטנדרטים הגבוהים ביותר. "מדובר בפרויקט מורכב שספק אם קיים עוד גוף במדינת ישראל שמסוגל לבצע אותו", אמרו הגורמים. "אך כרגיל משרד האוצר מסתכל דרך החור של הגרוש ולא עומד בסיכומים שנקבעו מראש. שאף אחד לא יתפלא אם 'פתאום' נגיע למצוקת דיור ונסיקת מחירים בבאר שבע ולצפיפות יתר בתחבורה הציבורית שכבר היום לא עומדת בעומס".
בין היתר האשימו במשרד הביטחון את משרד האוצר, שלא התחיל לטענתו לדאוג לנושא הכבישים, המחלפים ועוד עבודות תשתית לצורך הפרויקט העניק. במשרד התחבורה אמרו כי שלשום נחתם סיכום תקציבי בין משרדי התחבורה, הביטחון, האוצר ורה"מ, להפעלת מערך היסעים לקריית ההדרכה של צה"ל בנגב. "המערך ייתן מענה תחבורתי לקריית ההדרכה וחזרה ממנה, ממוקדים מרכזיים ברחבי הארץ, כפי שיסוכמו בין משרד התחבורה למשרד הביטחון", ציינו במשרד.
עם זאת, במשרד הביטחון אומרים כי מדובר בפרויקט שהיה אמור להיות מטופל לפני שנה - והוא רק קצה הקרחון ולא מתייחס לסוגיות המורכבות האחרות, כמו בניית כבישים. במשרד התחבורה כינו את הטענות האלה בתגובה רשמית: "הטענות תמוהות ומוזרות".
"פועלים לפי הסיכומים"
בדוח מבקר המדינה האחרון, בו נכתב גם על מעבר צה"ל לנגב, נכתב בין היתר כי ישנה גרירת רגליים בהעברת תקציבים באשר לפינוי הבסיסים במרכז, וכן ביקורת על כך שרק שליש מהתקציב הועבר על ידי המשרדים הרלוונטיים לטובת הפרויקט.
ביום חמישי האחרון סייר סגן שר הביטחון ח"כ אלי בן דהן בעיר הבה"דים ובקריית הסייבר בבאר שבע וקיבל סקירה ביטחונית ומודיעינית. הוא קיבל הסברים על אתגרי הסייבר וההתמודדות של צה"ל בעצמו וכן על פרוייקטים ביטחוניים בשיתוף חברות הייטק ישראליות ובינלאומיות. "בהווה המתחדש בכל רגע, אין לדעת את צפונות העתיד, ועל כן מערכת הסייבר ההגנתית וההתקפית של מדינת ישראל היא אבן דרך משמעותית בעתידה של מדינת ישראל", הוא ציין.
משרד האוצר מסר בתגובה: "משרד האוצר תקצב את מעבר צה"ל לנגב בהתאם להחלטת הממשלה ולסיכומים בין המשרדים וימשיך לפעול באופן הזה בעתיד. משרד האוצר ממשיך לפעול בשיתוף פעולה ובהידברות עם משרד הביטחון ושאר הגורמים הרלוונטיים על מנת להגיע להסכמה בכל הסוגיות".