בשנה שעברה, ימים ספורים לפני ראש השנה, שלחו כמה עשרות לוחמים מכתב לראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל והתריעו: "הפכנו למקבצי נדבות, אין לנו מה לאכול בערב החג". המכתב, שנחשף בחדשות 2 Online וזכה לכינוי "מכתב החיילים העניים", עורר הדים רבים ובדקנו מה השתנה בשנה שחלפה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יותר מ-20 אלף חיילים עובדים כיום אחרי שעות הפעילות ויותר מ-30 אלף חיילים - אחד מכל חמישה - מקבלים סיוע כלכלי. אחד מהחיילים החתומים על המכתב ערק לפני מספר חודשים מהצבא בשל מצבו הכלכלי. "ערקתי בשביל לעבוד, לא הייתה לי ברירה, אין כסף ואני צריך לעזור בפרנסת המשפחה", הוא מספר.
"אני יודע שהצבא מחפש אותי ושאני מסתכן בזה שיזרקו אותי לכלא אבל הגעתי למצב של ייאוש, אני חייב להביא אוכל הביתה ומה שקיבלתי בצבא לא מספיק", הוא מוסיף. "המכתב עשה רעש והביא המון תרומות, אבל חוץ מכמה מאות שקלים תלושים למזון לא באמת נהניתי מזה".
"ככה זה לא יכול להימשך"
גם ס', אחד הלוחמים החתומים על המכתב, מספר שלצערו דבר לא השתנה בשנה שחלפה. "חוץ מפה ושם עוד תרומה שקוראים עליה בתקשורת, יש עדיין לוחמים וחיילים מתחת לקו העוני", הוא אומר. "לא משנה מה יעשו, בסוף זה החייל בשטח שחוזר לבית עם מקרר ריק. הרבה מאיתנו מתביישים, אני עדיין בחובות. התווים שהביאו לי מילאו לי עוד חור לראש השנה, אבל מה לגבי שאר השנה?".
ש', לוחם נוסף שחתם על המכתב, כבר הספיק להשתחרר מאז אך העול הכספי שגדל במהלך שירות נמשך גם באזרחות. הוא עובד 12 שעות ביום בעבודות מזדמנות והחובות שלו רק גדלים. "אני עובד בהובלות, במלצרות, במה שרק אפשר כדי להתפרנס", הוא אומר.
"חוץ מהשכר שהעלו לחיילים שבכל מקרה לא מספיק, שום דבר לא השתנה ועדיין יש חיילים מסכנים", הוא מוסיף. "נתתי שלוש שנים מעצמי. מישהו התקשר אחר כך לשאול איך אני מסתדר? ברור שלא. צריך לעשות צבא מקצועי או למצוא פתרון, ככה זה לא יכול להימשך".
"לצערי אם מכתב כזה היה מתגבש היום, יותר לוחמים היו חותמים עליו וגם אני עדיין חותם על כל מילה", הוסיף חייל נוסף. "אני לא מאשים פה אף אחד אבל זאת המציאות שלי ושל עוד הרבה אחרים".
מה בכל זאת השתנה?
אבל למרות העדויות הלא פשוטות, משהו כן קרה השנה: שכר החיילים עלה בכ-25%. לוחמים שנהגו להרוויח 863 שקלים לחודש החלו להרוויח 1,077 שקלים לאחר ההעלאה. תומכי לחימה עלו מ-628 ל-783 וחיילים עורפיים עלו מ-433 ל-540.
"אנחנו עושים כל מה שניתן", אומר גורם באכ"א. "הגדלנו את סכום התווים ואנחנו עובדים על הקשר עם העמותות השונות. צה"ל הוא המראה של החברה הישראלית". לדבריו יש עלייה במספר החיילים הנזקקים.
אז אילו כלים עומדים לרשות צה"ל כדי לסייע לחיילים? מענק יחידתי, מענקי בזק, הלוואות, תווי מג"ד וקרנות סיוע. בחג הפסח האחרון חילק צה"ל תווים בסך 6.1 מיליון שקלים, מארזי מזון בסך 852 אלף שקלים וציוד לפסח בסך 155 אלף שקלים.
בצבא אף החלו לפעול בשיתוף פעולה עם רשויות הרווחה כדי למנוע מצב של עיקולים, לסייע מול חברות סלולר ועוד. השנה צה"ל מעניק כרטיסי "רב-תו" של רשת מגה לכ-14,100 חיילים בשווי 6 מיליון שקלים.
"אני מרגישה שיש בצה"ל יותר הקשבה והשלמה ופחות התנגדות לאמירות שלנו", אומרת מנכ"לית עמותת "בית חם לכל חייל", שפרה שחר. "בקטע הזה יש שינויים, אבל עדיין מתקשרים אלינו חיילים כל יום ואומרים שאין להם כסף לאוכל. יש חיילים שעדיין צוברים חובות ענקיים ולעיתים נופלים בסבך הבירוקרטי".
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv