ביום חמישי האחרון פרסמנו בחדשות 2 כי הוועדה שהוקמה לבחינת שכר חיילי החובה צפויה להמליץ על העלאתו ב-50%, אך כעת מתברר כי קיים ויכוח חריף בין משרד הביטחון ובין משרדי המשפטים והאוצר על הדרך בה יועבר הכסף לחיילים וכן על הלגיטימיות של הוועדה הבין-משרדית שהוקמה בנושא.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במיל' דן הראל, לא הגיע לדיון הוועדה בעניין העלאת שכר החיילים, זאת לפי גורמים שמעורבים בנושא. הגורמים מוסיפים כי לא מדובר בפעם הראשונה שזה קורה ומסבירים זאת בהתנגדות של משרד הביטחון להעלאת השכר. במשרד מעוניינים שהכסף יועבר לפיקדון החיילים ולא לשכר החודשי.
למרות היעדרותו של הראל, לדיון היום הגיעו מנכ"ל משרד האוצר ומנכ"לית משרד המשפטים. גורמים במשרד האוצר אמרו כי הם ישמחו אם אנשי משרד הביטחון ישתפו איתם פעולה - לטובת החיילים. לפי גורם שמעורה בנושא, שר האוצר משה כחלון וכך גם שרת המשפטים איילת שקד רוצים שהכסף יועבר לשכר החודשי.
מקור הוויכוח - קרדיט
אך מסתבר כעת כי מקור הסכסוך בין המשרדים הינו פוליטי ולאו דווקא כלכלי. "כתוב שחור על גבי לבן בהסכם (הקואליציוני) שמי שיוביל את הקמת הוועדה זה שר הביטחון בתיאום עם שר האוצר ולא ההיפך", אומרים בסביבתו של שר הביטחון יעלון. "שר הביטחון גם הנחה את מנכ"ל המשרד להקים את הוועדה, שיהיו בה כמובן נציגי האוצר, ולגבש מתווה בנושא.
"במקום זה, ומטעמים פוליטיים ופופוליסטיים, האוצר יצר פיקציה, כאילו ועדה, ורץ עם זה לתקשורת", הוסיף הגורם. "במקום לסגור את זה איתנו כמו שצריך, רצו לתקשורת כדי לעשות סיבוב על החיילים".
בסביבת שר הביטחון יעלון אומרים כי השר העלה בשנתיים האחרונות פעמיים את שכר חיילי החובה. "שר הביטחון תומך במה שכתוב בהסכם הקואליציוני, ולהעלות את שכר חיילי החובה מצד אחד ולאפשר להם סכום כסף גדול בפיקדון. זה השילוב הטוב ביותר לחיילים", מסרו בסביבתו.
"שר הביטחון תומך לחלוטין בשילוב של העלאת שכר לחיילי החובה והעברת חלק מהכסף לפיקדון לאחרי השחרור, כדי שיוכלו לפתוח את החיים האזרחיים כמו שצריך ולעשות תואר אקדמי, שזה עניין חשוב ביותר כדי להצליח בחיים", אמר גורם בסביבת יעלון.
גורם בכיר במשרד הביטחון אומר כי "בשנתיים האחרונות עלה שכר חיילי החובה ב-53% אחוז. לכן האוצר עושה סיבוב על גבם של החיילים ופשוט עובד על הציבור".
"סכום הפיקדון יעלה ממילא"
בבית היהודי איימו כי אם מהלך העלאת שכר חיילי החובה לא ייצא אל הפועל, יצביעו חברי המפלגה נגד אישור התקציב. על פי ההערכות במערכת הפוליטית הסוגייה הזו תיפתר בסופו של דבר ושלושת השרים, יעלון, כחלון ובנט יגיעו לבסוף לכדי הסכמה.
"משרד הביטחון החרים את הדיון בשבוע שעבר והיום, ולצערנו ההחלטה נדחתה שוב ליום חמישי רק כדי לאפשר עוד צ'אנס שיגיעו, למרות שככל הנראה לא יגיעו", אמרה בתגובה מנכ"לית עמותת "בית חם לכל חייל", שפרה שחר. "הם בצורים בהתנגדותם להעלאת השכר, לא לפני שניסו להטות את התקציב לטובת כספי הפיקדון, וגם זה רק לכאורה, כי הפיקדון יעלה ממילא עקב תקנות ותיקונים קודמים".
על פי ההמלצה שצפויה הוועדה להגיש בשבוע הבא, שכר החיילים הקרביים יועלה מ-1,080 שקלים כיום ל-1,620 שקלים. שכרם של תומכי לחימה יועלה מ-780 שקלים ל-1,170 שקלים ואם תאושר ההמלצה, שכר החיילים העורפיים יועלה מ-540 שקלים כיום ל-810 שקלים.
הוועדה הוקמה לאחר שלפני כחודש וחצי אישרה הממשלה עקרונית את העלאת שכר חיילי החובה. הסיבה להקמתה הייתה ויכוח שהתפתח בין שר האוצר כחלון לבין שר הביטחון יעלון שהעדיף שההעלאה בשכר תינתן לחיילים במענק השחרור. כחלון, לעומתו, העדיף שההעלאה תינתן מדי חודש בתלוש השכר הצבאי.