הרמטכ"ל במסר חד וברור: בדיון בוועדת החוץ והביטחון שנערך היום (שלישי) בנוכחותו של הרמטכ"ל, התייחס רא"ל גדי איזנקוט לפרשות האחרונות שמעיבות על צה"ל ואמר כי "האיום הגדול ביותר על צה"ל הוא אובדן אמון הציבור כתוצאה מהתבטאויות והשתלחויות של אנשי ציבור". עוד לדברי איזנקוט, "זהו האיום הכי גדול על הצבא".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
חברי כנסת שנכחו בדיון בנוכחותו של הרמטכ"ל, סיפרו כי הוא נשא נאום סדור, נרגש ומנומק על הפגיעה בערכי צה"ל ותקף את הניצול הפוליטי של תקריות שלדעתו פוגע באופן קשה בצבא.
הרמטכ"ל אמר כי צה"ל נמצא ב"בית זכוכית" ושקוף לחברה הישראלית אשר מרכיבה אותו, ועל כן כל בעיה מוצפת מיידית. "גם היום זוכה הצבא לאחוזים גבוהים של אמון הציבור, אך עם זאת, הוא בהחלט רואה בפגיעה אפשרית באמון הציבור בצה"ל כבעיה חמורה אשר יכולה להקשות על צבא העם הממלכתי למלא את ייעודו", אמר איזנקוט.
"ההתבטאויות שנשמעו לאחרונה בנושאים מבצעיים שנמצאים בבדיקה במערכת הפיקודית והמשפטית בצה"ל אינן רצויות ואינן משפיעות על ההליכים הפנימיים בצה"ל", הוסיף. "נאמרו הרבה אמירות ללא ידיעת העובדות, לקידום אג'נדות שאין לקשרן לצה"ל. אנו רוצים את צה"ל פועל פי פקודות, נהלי פתיחה באש, רוח צה"ל וערכי צה"ל. אם מישהו רוצה אתוס של כנופיה, שיגיד", אמר הרמטכ"ל.
לאחר מכן התייחס הרמטכ"ל לפרשת תא"ל אופק בוכריס ואמר כי חובתו לבוכריס כקצין רב זכויות, לא שונה מחובתו לחיילת והקצינה שנפגעו. הרמטכ"ל ציין כי תא"ל בוכריס שירת תחתיו בתפקידים רבים, והוא זה שהחליט לקדמו לתפקיד התא"ל הבכיר במטה הכללי, אך היה לו ברור שיש להשעותו עד להתבררות הדברים בבית המשפט. "אמירות שנשמעו כאילו עוצרים את קידומם של קצינים ממגזר מסוים, אין להן דבר עם המציאות".
סערת הרבנים: "דוחה ומגנה את דברי הרב לוינשטיין"
לשאלות על בחירת הרב הצבאי הראשי השיב הרמטכ"ל כי התקיימה בדיקה לפני המינוי אשר כללה התייעצויות בתוך המערכת הצבאית, עם הרבנים הראשיים וגם עם גורמי ביטחון נוספים בהם פעיל הרב קרים, וכולם חלקו לו שבחים על פועלו, פסיקותיו שהן מ'בית הלל', וכי הוא בעל ראייה ממלכתית ופתרונות מקוריים לסוגיות שונות. בנוסף, לרב קרים חולקו שבחים על פעילותו.
לשאלות על התבטאויותיו של הרב לוינשטיין, ראש המכינה בעלי, אמר הרמטכ"ל כי הוא דוחה ומגנה את דבריו, וכי הורה על עצירת כל פעילויותיו בצבא עד להחלטה בבירור שערך לו מנכ"ל משרד הביטחון. המפעל אשר הקים הרב לוינשטיין העמיד לצה"ל קצינים ולוחמים רבים, ועל כך יש לו זכויות, אך אין בכל כדי לבטל את כף החובה של האמירות, שוודאי נשקלות בבירור, אמר הרמטכ"ל.
"חיילים לא מקבלים פקודות מבחוץ, ואני לא רואה היום מצב שחייל אומר שרב או מישהו אחר אמר לי אחרת מהפקודה שקיבל. מהיום הראשון לגיוס מוסבר להם ההבדל בין אזרחים לחיילים, ומה המשמעות של פקודות, ושל רוח צה"ל", אמר הרמטכ"ל.
"השנים השקטות ביותר בגבול עזה - מזה 50 שנה"
במהלך הסקירה של הרמטכ"ל בוועדה, עלו סוגיות שונות שעל סדר היום הביטחוני וכן סוגיות שונות הנוגעות לאמון הציבור בצה"ל. הרמטכ"ל התייחס לגזרת יהודה שומרון ולירידה החדה בטרור אל מול טענות על כך שצה"ל אינו נלחם בטרור וציין כי אין ביניהן לבין האמת דבר. "יש חיילים שנהרגים ונפצעים, ומאות חיילים הפועלים כל לילה בכדי להגיע לתוצאות אלה, ולמגר את הטרור, כך שאין מקום לאמירות שנשמעות על צבא רופס", אמר הרמטכ"ל.
הרמטכ"ל ציין כי בשל הפעילות הנרחבת של צה"ל, כמו גם כלל גופי מערכת הביטחון, "יש ברחוב הפלסטיני הבנה הולכת וגוברת של חוסר תוחלת בבחירה בדרך הטרור. בנוסף, אין ספק כי אחד הגורמים המרסנים הוא גם העובדה כי ביהודה ושומרון יש 300-400 אלף איש שמקבלים משכורות סדירות ולא היו רוצים לסכן זאת בשביל טרור".
בעזה, הוסיף רא"ל איזנקוט, "חמאס מנצלים את השנתיים מאז צוק איתן, השקטות ביותר מגבול גבול עזה מאז 1968, לטובת התעצמות ופועלת לריסון ירי הרקטות, אשר רובו מבוצע בידי ארגונים סלפיים, היות שאנו תוקפים בתגובה לירי יעדים של החמאס. עם זאת לשני צדדים אינטרס לשמירת השקט והיציבות. עד כה, הושקעו למעלה מ-1.2 מיליארד שקלים למציאת מענה לאיום התת-קרקעי, ובנוסף גם מעל 300 מיליון שקלים לבניית המכשול בגבול עזה".