הצבא צועד על קיבתו, אבל איזה צבא גם מבשל הכי טוב? זה בדיוק מה שמשלחת של טבחים צבאיים מישראל יצאה להוכיח בתחרות בינלאומית המתקיימת מדי שנה ברוסיה והסתיימה בסוף השבוע שעבר. 10 חברי משלחת מטעם צה"ל - בהם שף, טבחים ואופים - יצאו להשתתף בתחרות שכולה אוכל, בדרך לתהילה קולינרית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

"קיבלנו פנייה דרך נספח ישראל ברוסיה להשתתף בתחרות שמתקיימת מספר שנים ברוסיה", מספרת רס"ן יפית אדרי, רמ"ד אופק, מערך המזון של חיל הלוגיסטיקה, ששימשה מפקדת המשלחת הישראלית לתחרות.

"הטבחים שלנו יצאו לרוסיה להראות כמה האוכל הישראלי מיוחד ומגוון, בתקווה לקלוע לטעמם של השופטים וגם להתמקצע בבישול בשטח", היא מוסיפה. "המוטו של המארחים ברוסיה היה שכל טבח הוא קודם כל חייל ולוחם טוב שגם אוכל טוב".

השר שהתאהב באוכל הישראלי: "רצה שנביא לו עוד"

מול המשלחת הישראלית, שהגיעה למתחם צבאי גדול ברוסיה שהורכב כולו מאוהלים צבאיים גדולים במיוחד לצורך התחרות, התמודדו טבחים צבאיים מאזרבייג'אן, בלארוס, מונגוליה, סרביה ורוסיה המארחת. לכל צוות מכל מדינה היו חברים שמונו לשופטים שדירגו את הישגי הנבחרות באתגרים השונים.

"לתחרות הבישול היו שלושה שלבים מרכזיים", מספרת רס"ן אדרי, "בשלב הראשון היינו צריכים לבשל מתכונים מקומיים, משלנו. עבדנו יום שלם להכין פלאפל, שניצלים, סלט ישראלי, פתיתים, סביח, חומוס וטחינה וגם פיתות על הטאבון".

השופטים שניגשו לטעום את המטעמים מישראל התאהבו במאכלים ובטעמים החדשים שהם אינם מכירים, אבל הייתה להם גם תלונה אחת: "הם אמרו שהאוכל היה חריף ומתובל, הם לא רגילים לזה. אבל הם התרשמו מהשפע, מהטעמים ומהמגוון. הסברנו להם שהמטבח הישראלי מורכב ממאכלים שמגיעים משלל עדות".

מפקדת המשלחת והטבחים המתחרים (צילום: דובר צה
מפקדת המשלחת והטבחים המתחרים|צילום: דובר צה"ל



צוות הטבחים הישראלי אף זכה לביקור מפתיע: "שר ההגנה הרוסי הגיע, טעם את המנות - וביקש מאיתנו לארוז לו עוד, כדי שיוכל לאכול בחדרו", מספר אחד הטבחים, "הוא והאחרים שטעמו לא ממש הבינו מה זה פתיתים או סביח, אבל אהבו את מה שהם טעמו. היה תור גדול לדוכן שלנו וזה היה מרגש מאוד".

בורשט במקום שניצל? בקרוב בצה"ל

בשלב השני, היה על הנבחרות המתחרות לבשל מתכונים שלהן - אבל עם מוצרים שסיפקו המארחים. "ניסינו לקחת את הבישול הרוסי לימינו ולנסוך בו קצת ישראליות", היא מוסיפה, "את הסלט חתכנו שונה, סידרנו אותו אחרת על הצלחת, שכללנו רטבים מוכרים עם המוצרים שנתנו לנו. הפכנו אוכל צבאי רוסי לגורמה".

פרגון לאוכל הטעים מישראל (צילום: דובר צה
פרגון לאוכל הטעים מישראל|צילום: דובר צה"ל



השלב האחרון היה שלב מאתגר לא פחות: שלב שכולו מאפים. "למדנו להכין שם לחם רוסי וגילינו שהוא נורא טעים", מספרים הטבחים, "אולי בקרוב נראה את סוג הלחם הזה נפוץ בישראל לפחות כמו לחם שחור פרוס".

לאחר כל שלב, חילק כל שופט ציון לאוכל שטעם - והציונים סוכמו לציון משוקלל אחד בכל תחנה. על התוצאות דווח מדי יום במסדר הבוקר שלמחרת. למרות האהבה לאוכל הישראלי, הנבחרת הישראלית הגיעה למקום ה-4 בשלב המתכונים המקוריים, למקום ה-3 בשלב הבישול עם מוצרים רוסיים ולמקום ה-6 בשלב האפייה. "הייתה אכזבה מהתוצאות כי היינו שונים באוכל", סיפרו הטבחים המשתתפים. המיקום הכללי הסופי בו דורגו הישראלים בתחרות הוא 4.

צוותי השיפוט בתחרות. מקום 4 לישראל (צילום: דובר צה
צוותי השיפוט בתחרות. מקום 4 לישראל|צילום: דובר צה"ל

למרות שלא זכו בתחרות, המשלחת הישראלית שבה ארצה זקופת קומה אחרי שלושה שבועות: "פשוט למדנו שם על הרגלים קולינריים אחרים. הרוסים, למשל, מתחילים ארוחה במנה קרה, ממשיכים למרק ואחר כך סועדים מנה עיקרית ובסוף מגישים לפתן פירות", מספרת רס"ן אדרי.

"בצה"ל אנחנו נותנים פירות ולא לפתן ובמהלך השבוע בצבא אנחנו עורכים ארוחות בסגנונות כלשהם - מרוקאי נניח או סיני, אבל אפשר גם לעשות ארוחה בסגנון רוסי. יכול מאוד להיות שבחורף נראה מרק בורשט לצד השניצל והפירה וגם נגיש לפתן לקינוח. אין סיבה שזה לא ייכנס לספר המתכונים של צה"ל שיוצא כל שנה".  

חברי המשלחת הישראלית לתחרות: שף המשלחת רנ"ג צחי מויאל, מפקדת המשלחת רס"ן יפית אדרי, אבי פרטוק, גנאדי וסקר, רנ"ג משה רחימי, רס"ל גרשון אבשלום, רס"ל איגור יוספוב, רס"ב לב רודקין, רס"ר יוני סלמן ורס"ם אבנר אזולאי.