המצב המתוח בירושלים נמשך, ואלפי שוטרים ואנשי כוחות הביטחון נאלצים להתמודד עם פעילות חבלנית של מתפרעים בכל רחבי מזרח העיר. אתגר לא קטן עומד גם בפני מאבטחי משרד השיכון שאמונים על ביטחונם של תושבי מזרח ירושלים היהודיים שבחרו לגור בשכונות הערביות, כ-300 משפחות שכאלה מתגוררות כיום באזור הנפיץ הזה. אחד האחראים לביטחון המתיישבים בבתיהם הוא מיכה מארש, סגן קב"ט משרד השיכון במזרח ירושלים, שב-12 השנים האחרונות עבר לא מעט אירועים כאלו, אך גם לו התקופה הזו נחשבת לחריגה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הסלמה התחילה לפני כמעט שש שנים בעופרת יצוקה. מאז חווינו רגיעה, ושיא נוסף באירועים החל ממבצע שובו אחים, רצח אבו ח'דיר, צוק איתן והרמדאן", מתאר מארש במהלך סיור מיוחד שערך לחדשות 2 Online במזרח העיר, "כל האירועים הללו יצרו ואקום וכמות העימותים במזרח העיר גברה. כל השכונות כאן אחת בתוך השנייה, אין מקום שיש בו שקט כרגע".
"אנחנו לא שוטרים, אין לנו סמכויות כאלה. המשימה שלנו היא להעביר ולאבטח את התושבים מנקודה לנקודה ובבתים שלהם", מבהיר מארש, "אנחנו לא רצים אחרי זורקי אבנים, מטרתנו היא להכיל אירוע. ברגע שמאבטח עושה ליווי ורואה זריקת אבנים הוא לא רץ אחרי הילד, הוא ממשיך בליווי והוא זה שמזמין משטרה. המשטרה היא זו שמטפלת".
לא רק הר הבית: הר הזיתים - אחד המקומות הנפיצים ביותר בבירה
בכל רגע נתון, כמעט בכל פינה במזרח העיר ישנו כוח ביטחוני מסוים, בין אם אלה כוחות מג"ב גלויים או סמויים, משטרה, מאבטחי משרד השיכון וגורמים נוספים האחראים על שמירת השקט. בין המקומות הסוערים יותר בתקופה האחרונה שסופג אלימות ומעשי ונדליזם הוא הר הזיתים - בית העלמין שכולל למעלה מ-70 אלף קברים ב-18 חלקות שונות הינו אחד האזורים הקשים ביותר לטיפול בגזרת מאבטחי משרד השיכון.
"המשימות שלנו הן צמצום הוונדליזם בקברים וליווי כל תושב ישראלי שרוצה להגיע להלוויה או לאזכרה במקום", מספר מארש, "האזרח מתקשר למוקד ומקבל ליווי, ניידות שלנו שכוללות שני מאבטחים לוקחות את המשפחה מנקודה בטוחה, מאבטחים אותה בזמן ההלוויה ובסופה מחזירים אותם חזרה למקום בטוח. המאבטחים שלנו לפעמים גם משלימים מניין כשהם מתבקשים".
אבטחת המקום נעשית בגיבוי אלקטרוני של עשרות מצלמות המרשתות את כל תוואי ההר, כך שבכל רגע נתון ניתן לדעת מה קורה בכל נקודה. כל יום נעשית סריקה על ידי המאבטחים, בצורה אלקטרונית ופיזית של כל המצבות כדי לגלות האם נגרם נזק להן במהלך היום הקודם. "בשבע בבוקר בכל יום אני מקבל הודעה שההר נסרק. כל מעשה ונדליזם שקורה או מצבה שנשברת, אנחנו יודעים על זה עוד באותו יום", מתאר איש הביטחון, "אנחנו מגישים תלונה במשטרה, נערכת בדיקת מז"פ ואנו בעיקר משתדלים שכל הקברים שנפגעים יצולמו כדי שנדע לעקוב מה הוא הרס חדש ומה התרחש כבר מוקדם יותר".
בחלקת גור ניתן לראות את פתח המערה של האדמו"ר מגור שדלת הכניסה אליה הוצתה, סימני הוונדליזם ברורים גם מסביב כשערימות של מצבות מנותצות נמצאות במקום. "לשבור מצבות זה די קל יחסית, תוך שנייה אם אתה פוגע במקום הנכון", מספר מארש, "גם כשהמשטרה מגיעה מחכים לנו כאן רעולי פנים, כל כניסה שלנו ושל המשטרה זה מבצע צבאי, עם עשרות צעירים שמחכים לנו כשאתה מתועל לציר מסוים".
בדרך לאחת מנקודות ההתיישבות בלב שכונת אבו דיס מבהיר מארש כי הוא מנתק כל מחשבה פוליטית בעבודה. "אתה חייב להפריד. כמו בצבא, כמו שאתה נלחם בעזה, אתה חייב להפריד כי אם לא, אתה חוטא לתפקידך. אתה עושה משימה מסוימת והיא לשמור על התושבים פה", הוא אומר בנחרצות, "זה לא מתפקידנו, אנחנו לא נכנסים לנושא של רכישות או קנייה של בתים, אבטחה נטו".
מתניה, אחד מאותם תושבים המתגוררים בנקודה בשם "קדמת ציון", המשקיפה כמעט על כל ירושלים, מספר על החששות בתקופה האחרונה. "אנחנו גרים כאן כבר עשר שנים והתקופה של החודשיים האחרונים היא מצב שבו אנחנו לא יוצאים מהבית אחרי חמש בערב", מספר האיש שמתגורר באחד המקומות הנפיצים במדינה, "אתה נשאר בבית, כמו עוצר, זו מציאות מאד עצובה".
על שגרת החיים מספר מתניה כי הפכה כמעט לבלתי אפשרי. "אנחנו רואים ילדים שזורקים עלינו אבנים, ללא שום פחד ממה שיקרה להם, אין להם מה להפסיד", הוא אומר, "גם גורמים במשטרה אמרו לי שידיהם כבולות, אין לי כרגע ביטחון, עם כל הבלונים באוויר, עם המאבטחים שנמצאים כאן אבל אדם שירצה להגיע לכאן, רוב הסיכויים שיגיע קודם לבית חולים".