עורכי דין שמגיעים לכלא 4, הכלא הצבאי במחנה צריפין, מתמודדים בתקופה האחרונה עם הגבלות חדשות שפוגעות לטענתם בזכויות החיילים העצורים. על פי הכללים החדשים, לא מורשים עוד סנגורים להיכנס אל מתחם הכלא לצורך ייעוץ ופגישה עם לקוחותיהם באופן עצמאי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אם בעבר לא היה קושי בפגישת עצורים, כעת הסנוגרים צריכים להמתין ל"מש"ק סנגורים" שיילווה אותם ל"חדר סנגורים" חדש, שכן הביקורים לא מתקיימים עוד בתוך פלוגות עצורים. בעיה נוספת היא שלטענתם, בכל פעם רק עורך דין אחד רשאי לשהות בחדר הזה, מה שגורם לשעות המתנה ארוכות מצד סנגורים מחוץ למתחם הכליאה.
עוד טוענים הסנגורים כי נמנעת כניסה של עורכי דין לגורמים המקצועיים בכלא: משרד בריאות הנפש, קצינת ת"ש וגורמים נוספים. במכתב ששלחה עו"ד אודליה קרדונר למפקד כלא 4, סא"ל חגי קנטרוביץ' ולגורמים נוספים בצה"ל היא הלינה על הנהלים החדשים.
לדברי עורכי דין נוספים, ישנם מקרים בהם חייל נעצר ויש לעורך הדין שלו זכות טבועה בחוק לבקרו בכל שעה שבתוך 48 השעות הראשונות למעצרו ובטרם הובא בפני שופט להארכת מעצר. לפי הנהלים החדשים במשטרה הצבאית, נדרש מעורך הדין להציג ייפוי כוח חתום על ידי העצור - אלא שלצורך זה לא מאפשרים לעורך הדין לפגוש בעצור ולהחתימו. גם אם עורך הדין נכנס לייצוג רק לאחר המעצר כך יוצא מצב אבסורדי בו העצור אינו יכול לפגוש את עורך דינו.
"כל עוד מוגבלת נגישותם של עורכי הדין אל הגורמים המקצועיים מדובר במצב המונע ייעוץ וייצוג משפטי הולם. הכלא סוגר שעריו לעורכי דין בשעה 17:00, כך שעו"ד יכול למצוא את עצמו ממתין עד כלות מבלי לבקר את לקוחו בסופו של יום", כתבה. קרדונר עצמה טוענת כי נדרשה להמתין שעות ארוכות מחוץ לכלא וגם פנייה אל מש"ק הסנגורים בבקשה לתיאום שעת הגעה - נענתה לטענתה בשלילה.
לדבריה, מדובר בפגיעה חמורה בזכויות האדם והזכות להליך הוגן. "הדברים מקבלים משנה תוקף עת מדובר בעצורים אשר כופרים באשמה או בכוונתם לכפור באשמה ולנהל משפט, הכיצד ניתן להגביל את זכותם להיפגש עם עורך דין?", היא הלינה, וציינה כי תפנה לבג"ץ אם הנוהל יוותר על כנו.
נציגי משטרה צבאית יזומנו לבירור
עורך הדין עידן דביר, שמייצג בימים אלה יותר מ-15 כלואים בכלא 4, מספר כי גם הוא נתקל בהתנהלות הבעייתית. "מספר המקרים הבעייתיים בהם נתקלתי במהלך עבודתי מול כלא 4 הוא כה רב שפניתי לוועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין בבקשה כי תבחן את הנושא לעומק", אמר. "במסגרת דיוני הוועדה הוחלט כי לדיון הבא יזומנו הגורמים האחראים במשטרה הצבאית".
גם עורך הדין עידן פסח שעוסק בייצוג חיילים אישר כי רק מש"ק אחד מלווה את עורכי הדין בכלא, ושחולפות שעות עד שעורך דין מצליח להיפגש עם עצור. לטענתו, הנהלים הללו פוגעים בזכות העצור להתגונן.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "עורכי דין רשאים להיפגש עם לקוחותיהם בחדר שיועד לכך בבסיסי הכליאה, בשעות העבודה המקובלות, תוך מתן אפשרות לניהול שיחה פרטית מבלי לפגוע בסודיות שבין עו"ד ללקוח. נוכח ריבוי הפניות של עורכי הדין לצד היקף החדרים המיועדים למפגשי עו"ד-לקוח, על עורכי הדין לתאם את קיום הביקור מול גורמי הכליאה או לחלופין להמתין עד אשר יתאפשר קיום המפגש ביחידות ובפרטיות הנדרשת בחדרים הקיימים."
גורם צבאי הוסיף כי בימים אלה מתכננת המשטרה הצבאית לבנות חדר נוסף לשם קיום פגישות אלה.
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv