במשך שנים קיבלו חיילים שסיימו את שירותם תעודות שחרור פשוטות מאוד ולא מפורטות. לאחרונה, הוחלט בצה"ל לעשות מהפכה בכל הקשור לתעודות השחרור במטרה לעזור לחיילים לצלוח טוב יותר את הכניסה לאזרחות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
באגף כוח האדם קיבלו תלונות על התעודות הישנות והחליטו לעשות מעשה. במשך שבעה חודשים ביצעו עבודת מטה שהולידה את התעודה החדשה, שתחולק לכלל החיילים החל מ-1 בינואר 2015. זאת, לאחר שפיילוט שבמסגרתו חולקו תעודות חדשות ללוחמים כבר יצא לדרך בחודשים האחרונים.
התעודה החדשה תכלול טקסט אישי של מפקדו של החייל על שירותו, והוא יהיה חתום עליו. הקטע הזה יהיה עד 120 תווים והוא יתווסף לחלק הישן שבו המפקד מציין על כל חייל 7 תכונות חיוביות מתוך 38 (21 תכונות אישיות, 13 שנוגעות לעבודה ו-4 תכונות חברתיות).
מחשש כי מפקדים יכתבו טקסט לא ראוי על חייליהם, גורמי אגף כוח האדם יעברו על כל הטקסטים לפני הדפסתם - על מנת לוודא שהטקסט ברוח חיובית. טקסטים שלא יעמדו בדרישות ייפסלו ולא יודפסו.
"אנו מבקשים מהמפקדים לכתוב בצורה חיובית אם כך היה השירות. אסור למפקד לסגור עם החייל חשבון על כך שלא עשה שמירות או דברים דומים", מסביר בשיחה עם חדשות 2 Online סא"ל אופיר קבילו, ראש ענף תכנון כוח אדם מילואים בצה"ל. "אנו סורקים את המלל ובודקים שהוא לא פוגע בחייל, כל החשיבה זה לתת המלצה חיובית".
בין היתר, יוסיפו בתעודה סעיף של רמת רובאות - מה שיכול לסייע למשוחררים בריאיונות ודרישות לעבודה, בעיקר בתחום האבטחה. בעבר הם נאלצו לגשת לקצין העיר ולקבל אישור על רמת הרובאות בשירות.
הבקשה למפקדים: "תכתבו חיובי"
עד כה בתעודה היה מקום לשלושה מקצועות צבאיים - למשל: חובש, לוחם, נהג משא כבד. בצבא נתקלו במצבים בהם חייל התמקצע ביותר משלושה מקצועות, ומקצועות הושמטו מהתעודה ועל כן הוסיפו אפשרות להוסיף מקצוע נוסף - משמע ארבעה סך הכל.
עוד בתחום המקצועות: בצבא ביצעו עבודה על התאמת המקצוע הצבאי לאזרחי, בתפקידים מסוימים, במידה שתשקף את רמת המקצועיות של כל חייל באותו מקצוע. כך למשל, אם טבח בצה"ל בדרגה מסוימת משתחרר, ייכתב לו דירוג מקצוע המותאם לאזרחות, מה שיקל עליו בקבלה לעבודה. בנוסף, התעודה תהיה גדולה יותר ומנייר איכותי יותר.
למעשה תעודת השחרור היא המסמך הצבאי הרשמי היחיד שחיילים מציגים עם הגיעם לריאיונות עבודה, שדורשים להציג אותה. ההנחיה שהעבירו בצבא למפקדים היא כתיבת תוכן חיובי על החיילים, כדי שהתעודה תשמש כהמלצה.
בצבא מבהירים כי חייל ששירותו לא היה תקין - לא ימולאו עליו תכונות חיוביות או מלל חיובי מצד המפקד. אם חייל לא יהיה מרוצה ממה שנכתב עליו - הוא יוכל לפנות ולבקש לתקן את התעודה, והעניין יישקל.
"הבנו שחסרים בתעודה סעיפים", מוסיף סא"ל קבילו. "זו התעודה היחידה איתה יוצא המשתחרר מהצבא, זו תקופה ארוכה של שירות וחשוב לנו שהוא ייצא עם מסמך מכובד".
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv