הבוקר (חמישי), אחרי פיגוע הדריסה ברכבת הקלה, התעוררו תושבי ירושלים אל מציאות שהפכה כבר לשגרה: שוב יידויי אבנים - הפעם לעבר גן ילדים בשכונת מעלה הזיתים ולכיוון הרכבת הקלה. "נגלה אפס סובלנות כלפי כל אירוע אלימות", הכריזו במשטרת ירושלים שמתמודדת מאז רצח אבו ח'דיר עם גל אלימות גואה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך הלילה ולפנות בוקר, שעות לאחר הפיגוע בו נרצחה התינוקת חיה זיסל בראון ז"ל, יודו בשני אירועים אבנים לעבר הרכבת הקלה בשועפאט. בשני המקרים נגרם נזק לרכבת, אך למרבה המזל לא היו נפגעים. האירועים נמשכו כשבשכונת עיסאוויה הושלכו אבנים לעבר כוח משטרה ומג"ב. לא היו נפגעים גם במקרה זה.
זמן קצר לאחר מכן, נמשכה אלימות כשבשכונת מעלה זיתים בראס אל עמוד יידו רעולי פנים אבנים לעבר גן. החשודים נמלטו וכוחות מג"ב פתחו במצוד.
מאז רצח הנער מוחמד אבו ח'דיר לפני שלושה חודשים הלך וגבר גל האלימות בבירה. בחודשים שחלפו מאז הרצח, שהצית את הבעירה, הוגשו כ-300 אישום בשל אירועים לאומניים, כ-60 מתוכם מתייחסים לאירועים הקשורים לרכבת הקלה. בנוסף עצרה המשטרה כ-800 חשודים בפעילות לאומנית, כש-100 מתוכם קשורים לאירועי זריקות אבנים וגרימת נזק לרכבת. ההערכה היא שכ-50 בני אדם נפגעו מידויי אבנים ובקבוקי תבערה בחודשים האחרונים ונזקקו לטיפול רפואי.
גורמים ברכבת הקלה ציינו אמש כי בשלושת החודשים האחרונים דווחו כ-50 אירועי זריקות אבנים, יידויי בקבוקי תבערה וגרימת נזק לרכבת - סך הכל כ-150 מקרים לפחות. האירועים פגעו פעמים רבות בתנועת הרכבות, עיכבו את תדירות נסיעתן והשביתו קרונות רבים - עקב נזקים.
המצב הלך והחריף וביומיים האחרונים כמעט כל חמש שעות מתקבל במשטרה דיווח על אירוע לאומני, לרוב מדובר במקרים של יידוי אבנים. ראש עיריית ירושלים ניר ברקת שלח לאחרונה מכתב חריג לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו מתח ביקורת על עבודת המשטרה בעיר, שלטענתו, אינה מצליחה להתמודד עם האירועים.
אמש, לאחר הפיגוע, שוב קרא ברקת לשנות את הטיפול באירועים הלאומניים וטען כי המצב הפך "בלתי נסבל". הפעם זה הצליח. מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו הורה אתמול לתגבר את הכוחות ומאות שוטרים נשלחו לבירה באופן מיידי.
יעלון: "ברשות הפלסטינית יש תרבות של הסתה וג'יהאד"
יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, אמר הבוקר כי "ירושלים מתחממת והממשלה חייבת להכיל צעדי חירום על מנת לעצור את מעגל האלימות ולאכוף שקט. זה לא זמן להסתה והתלהמות". הרצוג הגיב בדבריו לפיגוע הדריסה, בו נהרגה התינוקת: "כל כך הרבה יופי ותמימות ניבטים מתמונתה של חיה זיסל ז"ל שרק מבליטים את שיפלותו של הרוצח המתועב. הלב עם הורי הילדה ומשפחתה והצער עמוק. אני מאחל החלמה מהירה ושלמה לפצועי הפיגוע".
גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, הנמצא בביקור בחו"ל, הגיב לפיגוע והפנה אצבע מאשימה לרשות הפלסטינית: "הפיגוע הוא תוצאה ברורה של מי שמחנך ברשות הפלסטינית את הדור הצעיר לשנוא יהודים ולסלק אותם ממולדתם. ברשות הפלסטינית אין, ולא הייתה מעולם, תרבות של שלום אלא תרבות של הסתה ושל ג'יהאד נגד יהודים".
לדברי יעלון, ההסתה "מתחילה בהתבטאויות השקריות של אבו מאזן נגד ישראל מעל בימת האו"ם, נמשך בניסיונות הפלסטיניים החוזרים ונשנים להפעיל נגדנו דה-לגיטימציה מעל בימות שונות במערכת הבינלאומית ומסתיים בהסתה במערכת החינוך הפלסטינית, שאלו ההשלכות הקשות שלה. לכן אנחנו שבים ואומרים כי המקור לסכסוך אינו טריטוריאלי, אלא העובדה שהפלסטינים לא מוכנים להכיר בזכותנו להתקיים כמדינה יהודית באיזשהו גבול".