הפרקליט הצבאי הראשי אלוף דני עפרוני הורה הערב (שבת) על הרחבת החקירה בשורת מקרים שאירעו במהלך מבצע "צוק איתן", שבהם נהרגו 56 פלסטינים. הפרקליטות הצבאית הראשית בדקה כ-100 אירועים חריגים שהועברו לבירור על ידי מנגנון הבירור המטכ"לי. מתוכם, כ-50 אירועים כבר נבחנו והופנו לאלוף עפרוני לשם קבלת החלטה ומתוכם בחמישה מקרים הוחלט על פתיחה בחקירה פלילית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחת החקירות נוגע למקרה שבו נהרגו ארבעה ילדים בחוף הדייגים, בסמוך לנמל עזה. "בעקבות כך, ובהתאם למדיניות החקירות של הפצ"ר, הוחלט על העברת המקרה לבחינת מנגנון הבירור המטכ"לי", נמסר מדובר צה"ל. נוסף על כך, תיחקר תקיפת בית משפחת אבו ג'אמע בחאן יונס, שבה נהרגו 27 אזרחים.
"הממצאים העובדתיים שנאספו על ידי המנגנון והוצגו לפצ"ר, ביססו יסוד סביר לחשד כי התקיפה בוצעה שלא בהתאם לכללים המחייבים את כוחות צה"ל. משכך, הורה הפצ"ר על פתיחה בחקירת מצ"ח לבירור נסיבות האירוע", נמסר.
מקרה נוסף שבו תורחב החקירה נוגע לטענות כי 10 אזרחים נהרגו מתקיפת צה"ל באזור בית ספר של אונר"א בבית חאנון. לפי צה"ל, קיים יסוד סביר לחשד כי באירוע נעשתה חריגה מהכללילם המחייבים את כוחות הצבא.
עוד הורה הפרקליט הצבאי הראשי לחקור את הטענה בדבר מותם של נהגי אמבולנס בחאן יונס ובית חאנון (25 ביולי 2014), שנורו על ידי כוחות צה"ל. גם במקרה הזה קיים חשד סביר שהחיילים חרגו מהכללים המחייבים את הצבא.
נוסף על כך, הורה הפרקליט הצבאי הראשי למשטרה הצבאית החוקרת לפתוח בחקירה ללא בחינה של צוות הבירור המטכ"לי במספר אירועים נוספים. אחד מהם הוא מותה של אישה פלסטינית בשדה התעופה דהנייה ב-18 ביולי 2014 וחשד לביזה על ידי חייל ב-20 ביולי 2014.
לדברי צה"ל, ביחס לתשעה אירועים החליט הפצ"ר על סיום הטיפול באירוע ללא פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעיין בממצאים ובחומרים שנאספו על ידי המנגנון ולא מצא שיש בפעילותם של כוחות צה"ל המעורבים כדי לעורר חשד סביר לביצוע עבירה פלילית.
לצד זאת, בחלק ממקרים אלו מצא הפצ"ר לנכון להמליץ על הפקת לקחים מבצעיים שונים. במקרים מסוימים שנסגרו נמצא כי לא זוהתה מעורבות כלשהי של כוחות צה"ל באירוע. 11 אירועים שנבחנו על-ידי מנגנון הבירור המטכ"לי הוחזרו אליו לשם השלמת בדיקה. עשרות מקרים נוספים מצויים בשלבי בדיקה על-ידי המנגנון וממצאיהם צפויים להתקבל בהמשך.