הטובות לטיס: בחיל האוויר מזהים בשנים האחרונות זינוק חד בביקוש של נשים להגיע לקורס הטיס - במטרה להשתלב בצוות אוויר. על פי הנתונים שהגיעו לידי חדשות 2 Online, בשלוש השנים האחרונות חל גידול של 60% בכמות הנשים המתמיינות לתפקידים אלה. הנתונים האלה נחשפים בדיוק בשבוע שבו מלאו 20 שנה לבג"ץ שהגישה פורצת הדרך אליס מילר כדי להתקבל לקורס הטיס.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחמש השנים האחרונות התחילו את המיונים לקורס הטיס כ-29,000 בנים וכ-6,000 בנות. לפי נתוני הצבא, עד כה סיימו את הקורס כ-40 נשים בתפקידים שונים. בשנת 2013 הגיעו לגיבוש 109 בנות, בשנת 2014 הגיעו לגיבוש 150 בנות ובשנת 2015 הגיעו לגיבוש 174 בנות. בצבא מעריכים כי בשנה הבאה יהיו עוד יותר פניות.
בחיל האוויר מסבירים את הזינוק בהסרת מגבלת כמות המתמיינות שהייתה בעבר בלשכות הגיוס והעברת המיון הראשוני לטיס מלשכות הגיוס לחיל האוויר. תהליך המיון לטיס זהה בין גברים ונשים. נשים המאותרות לטיס על פי נתוניהם מוזמנות לכנס הסברה, שם הן פוגשות נשות צוות אוויר אשר משרתות כיום בחיל וחניכות אשר נמצאות בשלבים הראשונים בקורס הטיס.
עד לפני ארבע שנים הוגבלה כמות המתמיינות לקורס הטיס, אך היא הוסרה. בשנה האחרונה, כל נערה שעברה תהליכי צו ראשון ונתוניה מתאימים ומעוניינת להתגייס לקורס יש לה אפשרות להתמיין אליו.
עד היום סיימו בהצלחה את קורס הטייס 42 נשות צוות אוויר המשרתות בסדיר ובמילואים. בין בוגרות קורס הטיס גם שתי בוגרות מדרשות - האחת היא סרן תמר אריאל ז"ל שעשתה היסטוריה כנווטת הקרב הדתייה הראשונה.
"אנחנו רואים מגמה חיובית בכל הקשור לשילוב נשים בתפקידי לחימה בכלל ובטיס בפרט", אמרה לחדשות 2 Online סא"ל ירדנה, ראש ענף איתור וקליטה בחיל האוויר. "אני בטוחה כי בשנים הבאות המגמה תתרחב. כבר היום אנו רואים את בוגרות קורס הטיס הראשונות בדרגות רס"ן מגיעות לתפקידי סגן מפקד טייסת (סמ"ט) ואנו מחכים לראשונה אשר תגיע להיות מפקדת טייסת הראשונה בחיל האוויר".
"חשבתי שכל מסיימת היא סופר-וומן"
רב-סרן אפרת (33), טייסת תובלה בבסיס שדה דב, משרתת בחיל האוויר כבר 11 שנים. לדבריה, הסיבה היחידה שיש פחות מסיימות בנות היא כי מתחילות פחות נשים מגברים את הקורס. "אישה יכולה להיות טייסת לא פחות טובה מכל גבר", קובעת אפרת. "בסוף, כדי להיות טייס טוב צריך שילוב של תכונות מסוימות, וזה בדיוק מה שמחפשים במיון לפני הקורס".
אפרת הגיעה לקורס עם חששות טבעיים. "בהתחלה הכי פחדתי מהחלק הפיזי - כל מה שקשור לעומס פיזי, מסעות ורף גבוה של רמת כושר שצריך לעמוד בו", היא מסבירה. "בדיעבד, הבנתי שיש סרגל מאמצים מותאם על פי הדרישות בכל שלב באופן שמאפשר לכל אחד להגיע למקסימום יכולת שלו ולהצליח באתגר הפיזי. לגבי הקושי המנטלי, אין ספק שבהתחלה הרגשתי מיעוט כי יש מספר קטן של נשים לצד מספר גבוה יותר של גברים".
היא השתתפה כבר במספר כנסים למועמדות לשירות. "חשבתי שכל אישה שמסיימת קורס טיס היא לא מהעולם הזה, סוג של סופר וומן", אמרה. "יש מסר ברור שאנחנו מנסות להעביר לבנות שאנחנו פוגשות בכנסים האלו. מי שמגיעה נמצאה מתאימה להתחיל את המיונים וחשוב שתדע זה בר השגה".
"אנחנו מאוד רוצים לראות יותר בנות קורס טיס אך רף המיון זהה, יש פה תהליך של התפתחות", מסכמת סא"ל ירדנה. "נשים לא התחילו בנקודה של גברים, יש פה תהליך ארוך, אבל אני מעריכה שנראה מפקדת טייסת כבר בחמש השנים הקרובות. אין לי ספק שתהייה מפקדת טייסת, אין סיבה שלא".
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.co.il