בית ספר (אילוסטרציה) (צילום: אייל בן יעיש)
אילוסטרציה|צילום: אייל בן יעיש

כמה עיריות ברחבי הארץ הנחו את עובדי התחזוקה המועסקים בבתי הספר שבשטחן, מרביתם ערבים, להגיע לעבודתם לאחר שעות הלימודים. ההחלטה מגיעה בעקבות לחץ מצד ההורים, שמנסים למנוע כל מגע בין העובדים לתלמידים -נוכח גל הטרור שפוקד את המדינה. חברת הכנסת תמר זנדברג כבר פנתה במכתב ליועץ המשפטי לממשלה בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הרחיקו לעשות בעיריית גבעתיים, שם בודקים כעת משפטית האם ניתן להחליף את כל עובדי הניקיון הערבים בבתי הספר בעובדים ממוצא אריתראי. לחדשות 2 Online נודע כי הנושא אף הועבר לבדיקת היועץ המשפטי של העיר, בעקבות הנחיית הממשלה לאסור על העסקת העובדים הבלתי חוקיים באזור גוש דן.

במקביל, הוחלט להפסיק לאלתר את השיפוצים בבית הספר "שמעוני" בעיר, עד להערכת מצב שתתקיים בעירייה, בשל העובדה שהעובדים שהועסקו במקום מגיעים ממזרח ירושלים. עם זאת, בעירייה טוענים כי מלבד המקרה הזה, אין כל מניעה בשלב זה מהגעה של העובדים הערבים לבתי הספר. "הם נבדקים מדי יום ויש הקפדת יתר", הבהיר גורם בעירייה.

בראיון ל"שש עם עודד בן עמי" הסביר הערב ראש עיריית גבעתיים רן קוניק הסביר כי "המצב רגיש ומלחיץ, ואנחנו מחוייבים לבטחון תושבי גבעתיים. מדובר על עובדים ממזרח ירושלים - אם אזרחי רעננה היו עושים את המעשים האלה, לא היינו מוכנים שאנשים מרעננה יעבדו אצלנו". הוא הוסיף: "מדובר במאות עובדי ניקיון, במוסדות חינוך ובשיפוצים. אני מקווה שזה ייגמר תוך כמה ימים".

יו"ר התאחדות קבלני השיפוצי ערן סיב, הבהיר מנגד כי "אף לא אחד מהמפגעים היה עובד ברישיון בישראל. מדובר במחבלים בני 19, לא אנשים שיש להם היתר עבודה ומגיעים לישראל לעבוד". לדבריו, "אפשר להבן את הלקוחות המודאגים - אבל מה איתנו?"

מתיחות בגבעתיים, השבוע
מתיחות בגבעתיים, השבוע|צילום:

בעקבות החששות בקרב ההורים מנוכחות עובדים ערבים במוסדות חינוך בדקנו עם כמה עיריות האם הוציאו הנחיות מיוחדות בנושא. בעיריית הוד השרון מדגישים הבוקר כי אין הנחיה נקודתית לגבי עובדים ערבים, אלא לכל מי שאינו חלק מהסגל הפדגוגי. "זה נכון לגבי כל העובדים שהם לא מורים או מההנהלה - עובדי חשמל, גינון, ניקיון ואחזקה", טענו גורמים בעירייה. "ההנחיה הזו התקבלה בשבוע שעבר בעקבות החלטה להדק את האבטחה בכל העיר".

הנחייה דומה הועברה גם לבתי הספר בתל אביב. בעיריית תל אביב אמרו היום כי "לנוכח המצב הרגיש, החליטה העירייה שלא לאפשר כניסת קבלנים/פועלים יהודים וערבים כאחד אל מוסדות החינוך לצורך עבודה שוטפת בשעות הלימודים. עם סיום הלימודים יכולים עובדי הקבלן לבצע את עבודתם כרגיל. במקרי חירום (בטיחות או שבר) הפועלים רשאים להיכנס לאחר תיאום עם מחלקת הביטחון העירונית. עובדי הניקיון ממשיכים לעבוד כבשגרה".

שוטרים וחיילים בלב ת
שוטרים וחיילים בלב ת"א|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

ראש עיריית פתח תקווה איציק ברוורמן הדגיש בשיחה עם חדשות 2 Online כי עבודות שאינן חיוניות הופסקו זמנית. "כל עבודה שהיא חיונית לקיום בית הספר או להשלמת העבודות בבתי הספר לא מופסקות. אני יודע שהייתה בעיה עם עובדת ערבייה שלא הגיעה מחשש ממספר הורים שהם יותר מיליטנטיים, אבל המדיניות שלנו היא שעובדים ערבים-ישראלים עם תעודות זהות שעברו ביקורת לפני תחילת עבודתם - אין מקום להחליף אותם".

ברחובות הוחלט כי בעקבות המצב - שום עבודה קבלנית לא תבוצע בתקופה הזו במוסדות החינוך. "עבודה של קבלן חיצוני שאמור לבצע פעילות פיתוח, בכל מוסדות החינוך, לא תבוצע", הבהיר מנכ"ל העירייה דורון מילברג. "הפסקנו עבודות בגלל זה עד שהמתח יירגע".

בנס ציונה לא חל שינוי במעמדם של העובדים המועסקים בבתי הספר, אך בימים האחרונים הוצבו תצפיות ואבטחה בסמוך לבתי הספר, על מנת למנוע מעבר של עובדי בניין. "אין כרגע מניעה לעובדים ערבים להגיע לבתי הספר", אומר ראש עיריית נס ציונה יוסי שבו. "מי שעבד פה ממשיך לעבוד. 20% מתושבי המדינה הם אזרחים ערבים, אני לא יכול למנוע מהם לעבוד".

בעיריית נתניה אמרו: "כידוע, מנהל האכיפה העירוני פועל במתכונת מתוגברת בכלל אזורי העיר, כאשר עובדי העירייה (מאגפים שונים) מתגייסים למאמץ העירוני ומבצעים משמרות תגבור בגני הילדים. באשר לעבודות בנייה - קבלן המעוניין לעבוד במתחמי מוסדות החינוך יאושר רק במקרה בו ישנו בידוד בין המוסד החינוכי למתחם העבודות וכן ישכור מאבטח.

"נציין כי ככלל, עבודות ניקיון נערכות רק לאחר סיום יום הלימודים. במסגרת תגבור האבטחה הורחבה השמירה בחינוך העל יסודי עד לשעה 16:00 וכך גם במקבצי גני הילדים בהם יש שמירה בימי שגרה (לשעות פעילות הצהרון)".

במשרד החינוך אומרים כי הם לא הוציאו הנחיה באשר להעסקת מנקים ועובדי אחזקה ערבים, או שיפוצים בשטחי בית הספר, כי הם לא המעסיקים של עובדים אלה. 

חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ) פנתה במכתב ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ודרשה ממנו לאסור על ראשי עיריות או מחזיקי תפקידים אחרים לצמצם את צעדיהם של עובדים ערבים או למנוע מהם גישה לעבודתם. "זו החלטה בלתי חוקית שמפלה על רקע גזע ומשיתה עונש קולקטיבי על כל ערבי באשר הוא", כתבה זנדברג. "זו החלטה מסוכנת שפוגעת במרקם החיים העדין ובדו קיום בין יהודים לערבים בישראל".

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

עמוד הפייסבוק של מתן חצרוני