מי שהיו סמנכ"ל המחקר והפיתוח ברפאל, סמנכ"ל חטיבת הטילים שלה וראש פרויקט ברק - מערכת ההגנה מפני טילים, התכנסו השבוע בנקודה המשקיפה על בתי הזיקוק במפרץ וחיפה. השלושה קובעים בנחרצות: "במערכה הבאה תעמוד ישראל בפני בעיה שלא ידענו כמותה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"ב-2006 לחיזבאללה עוד לא היה את זה", סיפר שייקה שצברגר, לשעבר סגן ראש חטיבת הטילים ברפאל. "זה חידוש שאנחנו צריכים להניח שיש להם, שהיום הם יודעים בדיוק של GPS איפה בתי הזיקוק, מה הנתונים המטאורולוגיים ולכן הם יפגעו. זה שינוי גדול שחל מאז".
שתי החלטות ממשלתיות שהתקבלו בחודשים האחרונים גרמו לבכירים לשעבר לצאת למתקפה: תוכנית הרחבת בתי הזיקוק ותוכנית קרקעות הצפון שעיקרה העתקת חוות מכלי הדלקים מחוות חיים לשטחים הפתוחים הצמודים לבתי הזיקוק - מה שיגדיל משמעותית את מתחם החומרים המסוכנים ויהפוך את המקום למטרת שטח שלא ניתן להגן עליה.
"אם אנחנו מצופפים את המטרות, אין שטחים פתוחים", הסביר ד"ר אבי ויינרב, לשעבר מנהל תחום טילי התקיפה ברפאל. "זה אומר שכל רקטה תגרום לנזק ופגיעה אחת תוכל להדליק את כל האזור". שצברגרהוסיף כי "מכל האמוניה הוא מטרת נקודה בעלת עקבה קטנה יחסית, ועליה אפשר להגן די יפה לעומת זאת, בז"ן הוא מטרת שטח וזה הבדל דרמטי".
לדבריהם, אפילו אם יציבו כמה מערכות של כיפת ברזל, הפגיעה והנזק הם כמעט בלתי נמנעים. "המערכת, עם 90% סיכויי יירוט, אין לה תקדים בעולם", אמר ד"ר ויינרב. "זו המערכת עם האחוזים הכי גבוהים שקיימים ועדיין, יש 10% זליגה".
"יש אלפי טילים בידי החיזבאללה, 400 טילים הרסו את כל התשתית הפטרוכימית בעיר סואץ", הוסיף שצברגר. "תיקחו את הזליגה של 10% מאלפי טילים, ויש לכם את זה עלינו".
באוקטובר 1967 תקף צה"ל את בתי הזיקוק בעיר סואץ. במשך ימים ארוכים בערה העיר, עשרות אלפי תושבים נמלטו ומשק האנרגיה המצרי הושבת כמעט לחלוטין. לטענת בכירי רפאל לשעבר, אין שום סיבה לחשוב שכאן זה יסתיים אחרת.
"לא רק חיפה לא תישאר פה"
"תראה את קרבת הבתים היום של קריית אתא, מעבר לזה, ואת קריית חיים, תראה שלא רק חיפה לא תישאר פה", אמר ד"ר נפתלי עמית, לשעבר סמנכ"ל מחקר ופיתוח ברפאל. "קריית חיים, הקריות, קריית אתא - יפונו מתושבים כשיהיה פה אירוע. לא רק תושבי חיפה, 200 אלף. כל הקריות".
בחודשים האחרונים התקיימו מספר דיונים במועצה הארצית לתכנון ובנייה. הקבוצה הזאת לא זומנה להשמיע את קולה ומעיון בפרוטוקולים של הוועדה גם לא נמצא זכר לאיום שהם מתריעים מפניו. "ככל הזכור לי, לא עלו סוגיות ביטחוניות אגב הכוונה על הרחבת המתחם", אמר ניר פפאי, נציג החברה להגנת הטבע במועצה הארצית לתכנון ובנייה.
"אף אחד לא לוקח אחריות", טענה ליהי שחר ברמן, מהארגון "מגמה ירוקה" בחיפה. "אין היום שום גורם ביטחוני רשמי של מדינת ישראל שבדק, עשה סקר סיכונים משמעותי, בדק את הסיכון, בדק את ההשפעה של אסון ונתן לזה אישור".
המומחים הגיבו לטענה כי הם נותנים רעיונות לאויבינו איך לפגוע במדינת ישראל. "מי שנותן את הרעיונות זה מי שבא עם הצעות שהן הזויות מבחינה ביטחונית", הסביר ד"ר עמית. "פשוט ללכת ולשים פה דלק במרכז הזה, פשוט לשים מטרה, לצייר מטרה על מפרץ חיפה".
"זה תמצית הכשל המתמשך שלנו של זלזול בערבים", הוסיף ד"ר ויינרב. "הרי מה, אנחנו חושבים שבחיזבאללה יושבים אנשים חסרי כל ידע? אנחנו לא מגלים להם שום דבר חדש, אנחנו מקווים שאנחנו מגלים לעם ישראל את זה שהולך לקרות פה אסון".
בנייר עמדה שניסחו הם מציעים שורה של חלופות, כמו הטמנת מכלים, פיזורם, והצבתם במורדות הכרמל, מה שיקשה על הפגיעה במטרות. חתומים על הנייר בכירים נוספים, ביניהם זוכה פרס ביטחון ישראל, ומנכ"ל רפאל לשעבר.
נייר העמדה יהפוך בימים הקרובים לעצומה פתוחה שתביא, כך הם מקווים, לתוצאה דומה לזו שהושגה עם מכל האמוניה. "מה שדיברנו כאן זה על קצה המזלג ורק מה שאפשר לדבר", סיכם שצברגר. "אם היינו אומרים את כל מה שאנחנו יודעים, זה היה מסמר שיער".
בעקבות הכתבה ששודרה הערב במהדורת החדשות, יו"ר תת הוועדה להגנת העורף בוועדת החוץ והביטחון, ח"כ עמיר פרץ, הודיע כי יקיים דיון דחוף בוועדה לדון בהשלכות הביטחוניות של הרחבת בתי הזיקוק ויזמן את כל הגורמים הרלוונטיים לנושא.