רגע לפני הפוגה הומניטרית אפשרית בלחימה בעזה, מספקים מפקדי היחידות הפועלות ברצועה עדויות מלב הקרבות ומסבירים כיצד באה לידי ביטוי היערכותו המחודשת של צה"ל בלחימה מול חמאס. בתום 10 ימי לחימה שבמהלכם גם ספגו אבידות כבדות, ממשיכים כוחות צה"ל גם היום (ראשון) להתמודד עם שורה של איומים שמסכנים את העורף הישראלי וכן את הלוחמים על הקרקע. למרות הישגי המבצע עד כה, נמנעים מפקדי הכוחות מסיכום מוקדם מדי של המערכה ומסתפקים בתיאור זהיר של התמודדותם עם המשימות המורכבות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"סוגיית ההגנה היא סוגיה משמעותית ביותר", מסביר מפקד של אחת החטיבות המצויות בשטח. "היבט זה בא לידי ביטוי במגעים קרובים, לדוגמא, במצב שבו מחבל מתאבד התפוצץ על הסגן שלי, שעסק באותו הזמן בהכנסת כוחות הנדסה פנימה".
על החשש מפני היתקלויות באזורים בנויים נוסף במערכה הנוכחית גם מערך המנהרות של חמאס, מה שמוגדר כהתפתחות מדאיגה בשיטת הלחימה של הארגון עם כוחות הצבא הפועלים ברחבי הרצועה. "בפנים אפשר לקראות שיש מערך מנהרות לחימה עם חלוקה גיאוגרפית ברורה", מספר הקצין. "במלחמת הלבנון השנייה הבנו שצריך להיכנס לכמה שפחות בתים, ולכן אנו מתעסקים יותר במיקום שבו נמצאים החמושים במבנה עצמו".
"משתדלים למזער את הפגיעה בבלתי מעורבים"
למרות צמצום הפעילות הטקטית של הכוחות בתוך המבנים, מביאה איתה השהייה הממושכת בשטח סיכונים משל עצמה, כשבין השאר חשופים הלוחמים להיתקלויות ולכוונות הצלפים הפזורים בשטח. "לשהות בהגנה זה מסוכן", מפרט מפקד החטיבה. פיצוץ מנהרות לוקח זמן, וכדי שנוכל לעשות זאת צריך לאבטח את המרחב בכל יום. רק אתמול והבוקר גילינו פירים לעומקים של 24 מטר, כשעל חלקם לא היה לנו כלל מודיעין".
לצד הדיווחים על 200 פעילי טרור הרוגים בפעילות צה"ל ברחבי הרצועה, מקפידים הכוחות להיצמד לנהלים ולהימנע מפגיעה באזרחים חפים מפשע. "יש פה הפעלת אש מאוד מורכבת, בעיקר כדי לממש מדיניות של פגיעה בבלתי במעורבים", מסביר מפקד מערך האש של האחת האוגדות בשטח. "עשינו כל מה שאנחנו יכולים כדי להזהיר את האוכלוסייה לפני הכניסה למלחמה. ראיתי לא מעט תמונות, לצערי. לבי כואב על בלתי מעורבים שנהרגו, אבל זו מלחמה לכל דבר ולא מבצע".