הירי מרצועת עזה נמשך - ותושבי המרכז דורשים "כיפת ברזל" אישית: היום (א') התקיים בתל אביב יריד מיגון, שתוכנן בשבוע האחרון בעקבות ההסלמה והעלייה בדרישות האזרחים לפתרונות מיגון שונים - מבניית ממ"ד ועד הנחת מיגונית בחצר. המבקרים המודאגים ביריד, רובם ככולם תושבי המרכז, נמצאים מעבר לקו 40 הקילומטרים - אך עדיין חוששים מפגיעת רקטה או רסיס ורוצים "צוק איתן וממוגן" משלהם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חברות המיגון שהציעו את מרכולתן ביריד "מיגון לכולם" סיפרו כי גם ללא ההזמנות שבוצעו ביריד, הן נמצאות כעת בשיא עבודתן בעקבות חשש האזרחים, שהגיע לסף חדש של דאגה. ליריד הגיעו תושבים מאזור השרון והמרכז, שחידוש הירי מעזה גרם להם לשקול ברצינות לקנות מיגונית או למצוא פיתרונות נוספים. למרות זאת, אחת המבקרות ביריד שהגיעה עם בעלה, הודתה: "הייתי מעדיפה לנסוע לחו"ל במקום ולהישאר עם המיגון הקיים".
חלק מהמבקרים גם הביעו חשש מפגיעות רסיסי היירוט - ביתם של אבי ונירית אלבחרי מבאר יעקב נפגע מרסיס רקטה, שנפל לבריכה בגינתם. "אנחנו מעבר לקו ה-40 קילומטרים, אבל עדיין יש חששות ויש צורך למגן את עצמנו. למזלנו היינו באילת בזמן נפילת הרסיס, אבל חזרנו והתחלנו להזיז עניינים. לא התרגשנו כל כך, אבל הילדים נדהמו", סיפרו.
שחף פריפז, ממארגני היריד, סיפר כי החברות ערכו את היריד חמש פעמים בדרום וכעת הגיעו למרכז בשל הדרישה הרבה - "הגענו למרכז בלית ברירה בעקבות המצב. התארגנו מהר תוך פחות משבוע, כדי שהחברות לא ינצלו את המצב להעלות מחירים".
לא רק תושבים פרטיים הגיעו ליריד: קונסטנטין שוייביש, עובד ברשת גני ילדים, התעניין בפתרונות מיגון ל"מספר מועט של גנים שלא מוגנו. אנחנו רואים שכל האזורים הם רגישים, אבל הגנים שבמוקד אזור הסכסוך דווקא ממוגנים כבר - אנחנו רואים לעתיד ומנסים למגן כמה שיותר".
מיגונית ב-26 אלף או ממ"ד ב-130 אלף?
טווח המחירים של פתרונות המיגון משתנה בהתאם למבנה המגורים של האזרח - אפשרויות ניידות כמו הנחת מיגונית בחצר עם מנוף נחשבות לזולות יותר (בין 26 ל-37 אלף שקלים), אם כי גם הן דורשות אישור בסיסי מהעירייה. לעומת זאת מיגון חדר קיים או בניית ממ"ד יקרים בהרבה - 60-80 אלף שקלים למיגון חדר פנימי ו-80-130 אלף שקלים לצירוף ממ"ד לדירה בהתאם לגודל החדר- ודורשים אישורים נוספים.
רונן אלפסי, תושב בבניין בתל אביב, החל לבדוק את אפשרויות המיגון לאחר שקרא כתבה שעסקה בבעיות המיגון בתל אביב: "הייתה חוסר היענות של השכנים בבניין - כל אחד מסיבותיו הוא. חלק לא האמינו שזה יפגע בתל אביב וחלק לא רצו מסיבות כלכליות. יש קושי רציני להשיג את ההסכמה של כל השכנים, גם עם הנחה קבוצתית זה לא זול - עלות של כ-110 אלף שקל לדייר".
חשוב לציין כי כל בניין שנבנה לאחר שנת 1991 מכיל ממ"ד, אך בניינים ישנים יותר נותרים נטולי פתרון מיגון משמעותי והדיירים נאלצים לרוץ לחדר המדרגות או למקלט הציבורי. אם דיירים בבניין מבקשים להוסיף מיגון, נדרש אישור של לפחות 61% מהדיירים למהלך, שיש לו עלויות לא מבוטלות.
דב שטקלר, המתגורר בבית פרטי ללא מיגון, סיפר על השיקולים שלו לחיפוש אמצעי מיגון. "היום הטילים עפים לכל הכיוונים, כבר אי אפשר לדעת מה קרוב ומה רחוק. טווחי הטילים גם מהצפון וגם מהדרום מגיעים גם למרכז כך שאין ברירה. אני ממליץ לתושבים בכל הארץ לעשות את זה - כל אחד צריך לדאוג לעצמו".