לאחר 50 ימים של לחימה במסגרת מבצע "צוק איתן", נשמר השקט בדרום מאז הוכרזה אמש הפסקת האש: בעזה יצאו אלפים לרחובות ובישראל יש מי שחשים חמיצות לנוכח הקולות בציבור הטוענים שמטרות המבצע לא הושגו. הגורמים הרשמיים מנסים לשדר הבוקר לתושבי הדרום תחושת ביטחון, ומדגישים כי הלחימה הסתיימה כשידה של ישראל על העליונה, מבלי שארגון הטרור העזתי זכה בהישגים משמעותיים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על רקע הטענות של תושבי עוטף עזה החוששים לחזור לבתיהם, הבטיח תא"ל מוטי אלמוז דובר צה"ל כי הלוחמים לא יעזבו את השטח. "אנחנו נמצאים סביב עוטף עזה כל הזמן ולא נלך משם לפני שנראה שהמצב יתייצב", אמר. "אנו עושים את זה באהבה גדולה ואין לנו ויכוח או מחלוקת עם תושבי עוטף עזה. התושבים חוו חוויה. חובת ההוכחה היא עלינו, ואנחנו מבינים את זה. לא נזוז משם עד שהאמון לא יוחזר".
לדבריו, איש בישראל לא מופתע מהחגיגות בעזה, שאינן מייצגות את התחושות האמיתיות בקרב ההנהגה הפלסטינית ברצועה. "ייקח 10 שנים לתקן את הנזק שנגרם לעזה במבצע הזה, אבל יש לו פוטנציאל ליצור מציאות ביטחונית אחרת לגמרי", הדגיש אלמוז. "העובדה שמערכים אסטרטגיים שלמים של החמאס קרסו היא מאוד ברורה".
אלמוז הודה שקשה להסביר לציבור בישראל את העובדה שהמבצע התארך כל כך, אך הבהיר שהדבר התרחש משום שישראל לא הייתה מוכנה להיכנע לסחטנות החמאס. "אני אומר את זה באופן ברור - חמאס הובס", אמר אלמוז. "צה"ל הפתיע ותקף מטרות שהם חשבו שהן מחוץ למשחק. המציאות הזאת תלך ותתברר עם הזמן והימים, אני לא מוטרד מהתמונות או ממה שחמאס יגיד. אני סומך על הציבור שלנו שיבין מה קרה פה".
תגובה מוחצת
דברים דומים אמר הבוקר גם ראש מערך ההסברה הלאומי לירן דן, שבריאיון לגלי צה"ל ניסה לשרטט תמונה לפיה ישראל מסיימת את המערכה עם הישגים משמעותיים, לעומת חמאס שיתקשה להתאושש מהמהלומה שחטף. "מערך הרקטות והמנהרות של הארגון נתקל בתגובה מוחצת של צה"ל", אמר דן.
דוברו של ראש הממשלה שב וחזר על המסר לפיו הפסקת האש הושגה מבלי שחמאס מקבל את מרבית דרישותיו. "לא שוחררו אסירים וחמאס למעשה לא השיג כלום", קבע. "הוא יצא עם מטרה מוצהרת ולא קיבל אותה". לדבריו, הדרישות העיקריות של הארגון - הסרת המצור והקמת נמלי תעופה וים - לא התקבלו.
שרי הקבינט עודכנו אמש על ההחלטה מראש הממשלה, אך לא נדרשו להצביע עליה. כמחצית מהם התנגדו להחלטה. בין המתנגדים הבולטים השרים ליברמן, בנט ואהרונוביץ'. דן התייחס גם לכך והדגיש כי ההחלטה לקבל את מתווה הפסקת האש אינה מחוייבת משפטית באישורם של שרי הקבינט.