ביום ה-16 למבצע "צוק איתן" בעזה, מכנסת הבוקר (ד') בז'נבה מועצת זכויות האדם של האו"ם דיון מיוחד על המצב ברצועה, שבסיומו יבקשו העותרות להקים ועדת חקירה בינלאומית לבדיקת פעילות צה"ל. "ייתכן שישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה", אמרה בפתח הדיון ראש מועצת האו"ם לזכויות האדם, נאבי פילאי. "הרג האזרחים ברצועת עזה, במיוחד ילדים, מעלה תהיות לגבי אמצעי הזהירות שנוקטת ישראל, שצריכה לפעול באופן מידתי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הכינוס נערך לבקשתן של מצרים, שתייצג את דרישת החברות בליגה הערבית, ופקיסטן, שעתרה למועצה לבקשת הפלסטינים. לפחות 16 מדינות אחרות הביעו את תמיכתן בדיון, שבסופו צפויה להתגבש יוזמה מיידית לסיום הלחימה ברצועה ולקביעת טיוטת החלטה להקמת ועדת חקירה בינלאומית, שתחקור את טענות הפלסטינים לפשעי מלחמה בעזה מצד צה"ל.
בהמשך דבריה התייחסה פילאי למציאות הבלתי נתפסת באזור וכן למאמצים הבינלאומיים הלא מספקים, לטענתה, שנעשו עד כה כדי להביא להפסקת אש. "ילדים פלסטינים לא יודעים מה הם חיים שלא תחת כיבוש, ילדים בישראל לא יודעים חיים בלי איום. לשניהם מגיע יותר", אמרה.
עוד הוסיפה פילאי כי "אני יכולה להגיד שהחוק וההיגיון, ימשיכו להניע אותנו. אנו קוראים לארגוני האו"ם ולמדינות לעשות את כל מה שביכולתנו כדי להגן על בני אדם ועל זכויותיהם, ולהביא להפסקת אש שתמשך יותר משנה שנתיים. ארגוני האו"ם ומנהיגים צריכים לעשות הרבה יותר כדי לפתור את המשבר הזה".
כצפוי, הדיון הפך עד מהרה לזירה שבה נשמעו אמירות חריפות נגד ישראל. כך לדוגמה אמרה נציגת מלזיה כי "בכל שעה ברצועת עזה מת ילד, ולכל ילד יש שם. 70% מההרוגים שם הם אזרחים. האנשים מוצאים מקלט בכל מקום שבו ניתן למצוא מסתור; בבתי ספר ובבתי חולים שמלאים עד אפס מקום. בימים האחרונים ישראל מוציאה עוד אזהרות פינוי לתושבי מרכז עזה, אבל אין להם לאן ללכת, כל רצועת עזה תחת אש".
נציג אחר האשים את ישראל בתקיפות יתר כשטען כי היא מפעיל כוח לא פרופורציונאלי ברצועה. "ירי רקטות ומנהרות תחת הגבול לא מצדיקות את המתקפה חסרת התקדים שכוללת יריר וארטילריה והזרמת כוחות עצומים", אמר. "אנו מזכירים שפעולה כזו נגד מרכזי אוכלוסייה היא פשע מלחמה. אנו מבקשים מישראל לאפשר גישה לחוקרי האו"ם ולאפשר הזרמת סיוע, ומבקשים ממצרים לפתוח את המעבר ברפיח".
נציג ישראל בדיון אביתר מנור, הדף את הביקורות ומתח ביקורת חריפה על מטרתו. "הבקשה לישיבה דחופה, היא כמו בכל פעם שישראל נקראת להגן על עצמה", אמר מנור. "המדינות החברות בוועדה הזו מבצעות את הדיונים האלה כדי להחביא את פשעי המלחמה שהן מבצעות במדינותיהן, חמאס הוא זה שמבצע פשעי מלחמה בירי לעבר מרכזי אוכלוסייה אזרחית".
בהמשך הזכיר מנור לנוכחים את העובדה כי ישראל היא זו שנעתרה ליוזמות הפסקות האש ההומניטריות, בעוד שחמאס דחה אותן. "ישראל הסכימה להסכם הפסקת אש בתחילה, החמאס סירב, ואחר כך הפר את הסכם", אמר. "חמאס נחוש לבצע רצח, אין לנו ברירה אלא להגיב בתגובה צבאית חזקה - ישראל תשבור את החמאס. צה"ל מבצע מאמצים עילאיים כדי להימנע מהרג אזרחים, החמאס קורא לאזרחים להישאר בבתים, הוא משתמש בהם כמגנים אנושיים. מה שהוועדה הזו לא יכולה לעשות, היא למנוע מישראל את הזכות להגנה עצמית".
הפעם האחרונה שבה הוקמה ועדה שכזו הייתה בשנת 2009, אז הורה האו"ם על חקירת פעילות צה"ל בעזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה". ועדת החקירה שהוקמה חיברה לימים את דוח "גולדסטון", שקבע כי ישראל הפרה את האמנות הבינלאומיות וגרר שורת גינויים חריפים נגדה ברחבי העולם.
"הפסיקו להילחם והתחילו לדבר"
במקביל נמשכים המאמצים הבינלאומיים להביא להפסקת אש בין ישראל לחמאס. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי נחת הבוקר בישראל על מנת לקדם את היוזמה המצרית להפוגה. "בשלב זה המזכיר קרי וצוותו מתמקדים יחד עם הצוות המצרי בהשגת הפסקת אש", נמסר בהודעה מטעם משרד החוץ בוושינגטון.
עוד נמסר כי "קרי ייפגש הבוקר עם גורמים רשמיים כדי לקדם את היוזמה להפסקת הירי בין הצדדים. הוא יגיע לירושלים ולגדה המערבית, הוא ייפגש עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון, עם יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן ועם ראש ממשלת ישראל נתניהו". על פי הדיווחים בארה"ב, משימתו העיקרית של קרי בישראל הינה להגדיר יחד עם מקביליו בירושלים את הנקודות סביבן ישראל מוכנה להתפשר לטובת הפסקת האש.
מבצע "צוק איתן" - היום ה-16:
השריון בפעולה: "השמידו מה שצריך להשמיד"
קרי בישראל לקדם הפסקת אש, פרס תוקף את קטאר
אל על מתגברת את טיסותיה לישראל
צפו: פיצוץ מנהרות מעיני הלוחמים
גורם צבאי בכיר: "משתלטים על סג'עייה"