עוד לא מפסיקים את האש, אבל שוקלים זאת: בתום דיון ממושך, החליטו הערב (ו') שרי הקבינט פה אחד לדחות את הצעתו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי להפסקת אש בעזה של שבעה ימים. עם זאת, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה יעלון שוקלים הצעה לנצור את האש למשך 12 שעות, אולי כבר מיום ראשון הקרוב. במקביל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, עזית אל-רישק, אמר כי "תנועת חמאס בוחנת את הקריאה לעצור את האש למשך שבעה ימים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסיבת עיתונאים מיוחדת בקהיר אמר הערב מזכיר המדינה כי נתניהו הביע נכונות לדון בהצעתו של מזכ"ל האו"ם באן קי מון לכינון הפסקת אש של שעות. "אף אחד מאיתנו לא יחדול מהמאמץ להמשיך בשיחות", הצהיר קרי. "שוחחתי עם נתניהו, והוא הבהיר שהוא רוצה לנסות למצוא דרך להתקדם. מזכ"ל האו"ם, שקרא להפסקת אש בת 12 שעות, ימשיך לפעול בכיוון הזה".
קרי עדכן כי במסגרת מאמציו המשותפים עם ההנהגה המצרית ועם מזכ"ל האו"ם, בוצע ניסיון להביא את הצדדים להסכים על הפסקת אש הומניטרית למשך שבעה ימים. במהלך השבוע הזה היו אמורים הצדדים לדון בסוגיות הביטחון של מדינת ישראל, וכן בדרישותיהם של הפלסטינים בתחום הכלכלי והחברתי.
"הדבר טרם הושג משום שיש בעיות של הסכמה על מסגרת ומונחים נוספים", הסביר קרי, "אך אנחנו חושבים שיש בסיס טוב להשיג הסכם ונמשיך לדון בכך. אנו מאמינים שיש לתת לצדדים הזדמנות לתפוס מרחק מהאלימות, להתבונן מהצד ולבנות צעדים בוני אמון".
הקבינט דן לתוך השבת
הקבינט הישראלי דן משעות הצהריים, וגם אחרי כניסת השבת, ביוזמה להפסקת אש. בתום הישיבה הוחלט לדחות את ההצעה האחרונה. ראש הממשלה הבהיר בישיבה כי הוא מתנגד לכל הפסקת אש שאינה כוללת את המשך פעילות צה"ל נגד מנהרות הטרור.
מיד לאחר פרסום ההודעה על החלטת הקבינט, שיגר חמאס מטח רקטות לערי השפלה והשרון, ואזעקות נשמעו ביישובים רבים בהם ראש העין, כפר סבא, רישפון, בית יהושע, וכן לאשקלון, אשדוד וליישובי עוטף עזה. בכמה מהאזורים אותרו רסיסי רקטות. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. מאוחר יותר התקבלו דיווחים מעזה לפיהם סוכל ניסיון של מחבלי חמאס לחטוף חייל במהלך הלחימה ברצועה.
קץ לסבבים של אלימות
במסיבת העיתונאים בקהיר השתתף גם שר החוץ המצרי סאמח שוקרי. "יש צורך לשמור על העם הפלסטיני ולמנוע הסלמה", קבע. "זה מה שהביא ליוזמה המצרית להפסקת אש ומאז מצרים לא חסכה שום מאמץ להחזיר את היציבות ולשים קץ לסבבים של האלימות להם נחשפים האזרחים הפלסטינים".
שוקרי ציין כי שני הצדדים, ישראל וחמאס, לא הביעו נכונות להתחייב להפסקת אש הומניטרית. "פעלנו יחד עם ארה"ב, מזכ"ל האו"ם, מזכ"ל הליגה הערבית וצדדים בינלאומיים אחרים וביקשנו הפסקת אש מיידית", אמר. "הצענו הפסקת אש הומניטרית לשבעה ימים, ואנו קוראים לצדדים להסכים לקיום משא ומתן שיביא לסיום המשבר. היוזמה המצרית עדיין מונחת על השולחן, אך למרבה הצער אנו צריכים להשקיע מאמצים נוספים".
תלונה: ישראל מבצעת פשעי מלחמה
ובזמן שהמגעים לכינון הפסקת אש נמשכים, עורך דין צרפתי הגיש הערב תלונה נגד ישראל לבית הדין הבין לאומי בגין ביצוע פשעי מלחמה. עורך הדין הצרפתי הגיש את התלונה בשם שר המשפטים הפלסטיני, והאשים אותה בביצוע "פשעים" במסגרת הלחימה בעזה.
על התיק שנפתח בבית הדין נכתב כי הפלסטינים מאשימים את ישראל ב"פשעי מלחמה שבוצעו על ידי הצבא הישראלי במהלך חודש יולי 2014 בפלסטין".
"לצה"ל יש עוד עבודה"
מוקדם יותר אמר אלוף פיקוד הדרום סמי תורג'מן, כי לוחמי צה"ל ממשיכים לפעול בשטח בכדי להביא להרס תשתית המנהרות של חמאס ברצועה. "כל יום יאפשר לנו לטפל במנהרות הטרור", הסביר תורג'מן.
האלוף תורג'מן הסביר כי ככל שמתארכים ימי הלחימה ברצועה, כך נפתחות בפני צה"ל אפשרויות נוספות להשמיד ולשבש עוד יותר את התשתית שבנה חמאס. "אנחנו פועלים בנחישות מהרגע שנכנסו לעזה כדי לאתר את המנהרות ולהשמדתן", אמר. "כל יום של לחימה הוא יום של הישגים. עד היום הצלחנו להשמיד לפחות מחצית מהמנהרות ההתקפיות של האויב. אנחנו רואים היחלשות של חמאס, רואים את המצוקה שלו ואת הירידה בכל פרמטרים - בהם גם שיגורים. זה לא אומר שלא נשארו יכולות ושהסתיימה המשימה, אך אנחנו ממשיכים בנחישות".
בהכנת הידיעה השתתפו אודי סגל, עמית סגל, אהוד יערי, ירון שניידר, ניר דבורי, אוהד חמו, עמית ולדמן ואלון שני.