ירי הרקטות הבלתי פוסק לעבר שטח ישראל היה אומנם הגורם הרשמי ליציאה למבצע "צוק איתן", אך בתוך זמן קצר התגלו ממדיו האמיתיים של איום מנהרות הטרור, וזה הפך למוקד הפעילות הצבאית ברצועה. בימים האחרונים נשמעת ביקורת על כשל מודיעיני שבא לידי ביטוי במידע לוקה או חסר בנוגע לגודל האיום, אך מתברר כי היה מי שהתריע כבר לפני שנים מפני הסכנה הגדולה הטמונה במנהרות - מבקר המדינה דאז מיכה לינדנשטראוס.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחודש מאי 2007 הקדיש מבקר המדינה פרק בדוח שלו ל"התמודדות עם הלוחמה התת קרקעית הפלסטינית" והזהיר כי "גם לאחר ההתנתקות מהוות המנהרות איום בגזרת רצועת עזה". המבקר הוסיף כי בעתיד, כך על פי הערכות מודיעין, עלולה ישראל להיתקל בבעיית המנהרות גם בגזרות אחרות - בהן גדר ההפרדה, גבול לבנון, גבול מצרים וגבול סוריה.
"בביקורת עלה כישלון מתמשך בטיפול בבעיית המנהרות עד מועד סיום הביקורת בדצמבר 2005", נכתב בדוח, "עקב התמודדות לקויה עם האיום בשלושת התחומים שנבדקו - תפיסת ההפעלה, המאמץ הטכנולוגי והתמודדות המודיעין עם האיום".
"על צה"ל להתמודד עם האיום התת קרקעי"
המבקר הוסיף כי רק בסוף 2004, לאחר מספר פיגועים קשים שיצאו לפועל באמצעות מנהרות תופת, החל צה"ל בניסיון לטיפול מערכתי באיום, "אולם גם אז עבודת המטה בתחום זה לא עסקה בהיבט הרחב והמלא של הסוגיה, ולא הביאה בפועל לפתרון מערכתי של הבעיה".
"על צה"ל לבנות את ההתמודדות עם האיום התת קרקעי מתוך ראייה כוללת בכל תחומי העשייה ולהעמיד לרשות הגורם המוביל התמודדות זאת את הכלים", כתב לינדנשטראוס. "על צה"ל ומפא"ת להחיש ולייעל את תהליכי הפיתוח של האמצעים הטכנולוגיים לגילוי ואיתור מנהרות".
אתמול נהרגו חמישה חיילי צה"ל במהלך חדירת מחבלים באמצעות מנהרה סמוך לקיבוץ נחל עוז שבמועצה האזורית שער הנגב. מחקירת האירוע עולה כי חוליית המחבלים עברה את הגבול באמצעות מנהרה שחדרה כ-150 מטרים לתוך שטח ישראל. המחבלים ארבו לכוח צה"ל ששהה באותה שעה בפילבוקס (עמדת שמירה צה"לית העשויה בטון) וירו לעברם טיל נ"ט. מהירי נהרגו חמשת החיילים.