שנים דיברו בישראל על הבוץ הלבנוני, ופחות על האבק העזתי - זה שמתגלה במהלך מבצע "צוק איתן" כטובעני לא פחות. נגמ"ש האכזרית לוקח אותנו לדרום רצועת עזה, לפאתי חאן יונס, שם אנחנו מצטרפים לכוח הצנחנים שפועל לאיתור והשמדת מנהרות הטרור.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחרי חשש ראשוני מצלפים אפשר להוציא את הראש ולראות מה קורה בחוץ. האזור נטוש - אזור מלחמה. אחרי נסיעה של פחות מחצי שעה אנחנו כבר שם, סמוך למנהרה התקפית שנחשפה רק שעות קודם לכן.
למנהרות הללו צריך לגשת בזהירות. לא פעם מחבלי החמאס מנסים להפתיע את החיילים מתוך המנהרות גם אחרי שאלה נחשפו. "החמאס עכשיו מסתתר למטה, הוא לא עולה מעל פני הקרקע", אומר סא"ל יואב, מג"ד הצנחנים. "2.20 מטר גובה, מלא בציוד, מאובזר היטב. אפשר ללכת זקוף בלי שום בעיה".
בהמשך אנחנו נתקלים בביתו של פעיל חמאס שבנה, מתוך מרתף הבית, מנהרה - מנהרה שהפכה ממש לחלק מיסודות הבית. מהמרתף הזה היא מגיעה עד לישראל. "יש פה מדחס אוויר, ציוד חפירה, גנרטור, ציוד צבאי, מדים, אמצעי לחימה, אר פי ג'י, פטיש אוויר, אפילו מסכת חמצן", מספר אחד הלוחמים. חלק מהלוחמים בשטח לא ראו את הבית כבר חודש וחצי. "מתגעגעים לבית, לאמא", אומר משה אמברבר, לוחם מרמלה שלא היה בבית כבר 43 ימים.
"שבוע בשטח זה כמו שלוש שנות התמחות"
אחרי שהסיור בחאן יונס מסתיים, אנחנו מתחילים לחזור הביתה. בנגמ"ש מחכה יונתן, אותו תפסה המלחמה חודשיים בלבד לפני השחרור. "זה סוג של ראבאק, כמו סרט אקשן, אבל זה לא זוהר כמו בסרטים", הוא אומר. "אני מוכן לתת את המחיר הזה כדי שהמשפחה שלי והמדינה שלי תחיה בשקט. נעשה מה שצריך".
מיד אחרי הגבול אנחנו פוגשים בד"ר אפרים, רופא מילואים מבית החולים מאיר בכפר סבא, שמתמחה בכירורגיה כללית. "שבוע אחד פה זה כמו שלוש שנים של התמחות", הוא אומר. אחרי שהגבול כבר מאחורינו, בתוך שטח ישראל, אנחנו עוצרים במנהרה שנחשפה לפני מספר חודשים.
בתוך המנהרה כבלים של חשמל, אולי גם טלפוניה. היא גדולה ומסודרת וניתן לרוץ בה בקלות עם ציוד ותחמושת. המנהרה הזאת נמצאה 200 מטרים אחרי הגדר של ישראל עם עזה - במרחק של 800 מטרים בלבד מעין השלושה. כך מסתיימת יממה עם צה"ל, שהחלה ברצועת עזה, בתוך שטח ישראל, עם מה שהלוחמים מנסים לעשות שם - להכניס קצת אור לקצה איום המנהרות.