בצל המאמצים למציאת החייל שנשבה וקריסת הפסקת האש, מתחדשות התקיפות העזות של צה"ל ברצועה: עם שעות הערב החל חיל האוויר להפציץ מהאוויר מתקנים בג'בליה וברפיח. בכלי התקשורת הפלסטינים דווח כי תושבי רפיח הפלסטינית קיבלו הוראה לא לנוע ברחובות, וגם בית החולים היחיד בעיר - יוסוף אל-נג'אר - קיבל הוראה להתפנות. הקבינט התכנס בשעות הערב, על מנת להכריע האם להרחיב את המבצע הקרקעי או לפתוח במהלך חד צדדי מתואם ליציאה מרצועת עזה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בכירים בישראל אומרים כי אסור לתת לאירוע ברפיח להשפיע על ההחלטות במערכה. גורמים מדיניים הוסיפו כי לאחר הפיגוע ברפיח, תם למעשה עידן הפסקות האש. לפחות שני בני אדם נהרגו ומספר בני אדם נוספים נפצעו לאחר ש‫כלי טיס של חיל האוויר תקף רוכב אופנוע ברפיח. כלי תקשורת פלסטינים מדווחים על כמאה הרוגים ברפיח במהלך היום, ועל מנוסה של אלפי פלסטינים מאזור רפיח מתוך חשש מהפגזות.

בתוך כך, צה"ל ממשיך להפגיז מתקנים ברצועת עזה. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי בין השאר הותקף מבנה של האו"ם באזור רפיח, זאת לאחר תקיפות מסיביות במזרח העיר.

על פי הדיווחים, אלפים מתושבי רפיח ניסו להימלט מהעיר בשל הפצצות צה"ל, ומצרים סגרה את מעבר רפיח לחלוטין למעבר אזרחים. על פי המספרים הלא רשמיים המדווחים על ידי כלי התקשור ברצועה, במהלך היום נהרגו כ-100 בני אדם באזור רפיח ו-160 ברצועה כולה. עוד דווח כי גופות רבות עדיין נמצאות תחת הריסות המבנים.

התקיפות התחדשו כבר מוקדם יותר, בשעות בהן הייתה אמורה להתקיים הפסקת אש - שהופרה הבוקר בפיגוע ברפיח, בו נהרגו שני לוחמים ונשבה קצין נוסף, סג"מ הדר גולדין. שלושה מבנים - אחד מהם של משטרת חמאס בג'בליה - הופצצו מהאוויר, וגם ירי טנקים התבצע בגזרה. ‫במהלך היום הותקפו למעלה מ-80 מטרות ברחבי רצועת עזה, ובנוסף הותקפו 12 פעילי טרור בדרום הרצועה. שלוש מנהרות טרור נוספות נחשפו במהלך היום ונמצאות בשלבי טיפול מתקדמים‬.

הפעולות הקרקעיות והאוויריות התחדשו למעשה כבר לאחר הפיגוע, ופעל במספר גזרות, בהן שכונת סג'עייה בעיר עזה, בית חנון וחאן יונס. הפעילות בכל רצועת עזה מלבד רפיח חזרה להיקף הפעילות שלפני הפסקת האש, וכוחות רבים של חיל האוויר, ארטילריה וטנקים פועלים בשעות אלו בגזרות.

הדר גולדין ז
השבוי, סג"מ הדר גולדין|צילום: חדשות

דובר צה"ל: "עושים הכל כדי למצוא את גולדין"

הפעולה באזור רפיח מתנהלת באופן שונה, בשל שבייתו של סג"ם הדר גולדין: כוחות רבים נכנסו לרפיח וכיתרו את מרחב העיר, במאמץ להבטיח שהחייל השבוי לא יוברח למקום אחר. המערך המתוגבר באזור העיר נועד לבודד את המרחב, ולאפשר פעולה כאשר יהיה מידע על מקום הימצאו של גולדין.

דובר צה"ל, תא"ל מוטי אלמוז, ציין כי מאז שבייתו של גולדין הכוחות בעזה "נוקטים בפעילות רחבה מאוד של כוחות באזור, ומפעילים הרבה מאוד אש". "אנו עושים הכל כדי למצוא אותו - חשוב למצוא את פיר האם של האירוע. הרמטכ"ל יושב בשעות אלה עם מספר אלופים בקבינט, כל מה שקשור בהרחבת הפעילות, יש הרבה מאוד אפשרויות", הוסיף.

גורמים ברצועת עזה מדווחים כי מניין ההרוגים ברצועה מתחילת מבצע "צוק איתן" עלה לכ-1,500. כמו כן נטען בכלי תקשורת פלסטינים כי אמבולנס הותקף מהאוויר, והפרמדיק נהרג והנוסעים נפצעו.

הקבינט המדיני-ביטחוני מתכנס בשעות אלו בתל אביב על מנת לדון בהמשך ההתפתחויות. גורם מדיני מסר כי ראש הממשלה נתניהו הבהיר למזכיר המדינה קרי כי חמאס "יישא באחריות" על הפרת הפסקת האש.

בניה שראל וליאל גדעוני ז
ההרוגים, ליאל גדעוני ובניה שראל|צילום: חדשות

מזכ"ל האו"ם: "קורא לשחרור מיידי וללא תנאים"

בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי קרי פנה לטורקיה וקטאר על מנת שיעזרו בשחרורו של גולדין. שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטוגלו, אמר הערב כי ארצו מוכנה לסייע בהשבת החייל, אך הצהיר כי קודם לכן יש להשיב את הפסקת האש. "נעשה כמיטב יכולתנו, אבל אם הפסקת האש נעצרה בגלל שחייל ישראלי נשבה, אז מישהו צריך לקחת אחריות על 70 הפלסטינים שנהרגו היום - בעיניים שלנו, כולם שווים", הוסיף.  

קרי גינה את פעולת הטרור "השערורייתית" שהפרה את הפסקת האש. במקביל, גורם בכיר בחמאס טען כי הארגון הודיע למצרים שניתן לחדש את הפסקת האש באופן מיידי ולתת ערבות שכל הפלגים מחויבים לכך. המצרים הבטיחו לחמאס לפי אותו גורם בכיר שהם פונים לישראל עם האמירה הזו ומחכים לתשובה ישראלית.

לדברי קרי, הריגת החיילים והחטיפה סותרת גם את "ההבטחות שניתנו לאו"ם ולארצות הברית", וקרא לשחרורו המיידי של גולדין: "חמאס מוכרח לשחרר את השבוי". "אני עומד בקשר קרוב עם ראש הממשלה נתניהו, עם המתאם מטעם האו"ם רוברט סרי ועם גורמים אזוריים נוספים", הוסיף.

"הקהילה הבינלאומית חייבת להגביר את מאמציה כדי לסיים את מתקפות הטרור דרך המנהרות וירי הרקטות, וכדי לעצור את הפגיעה בחיי אזרחים", טען מזכיר המדינה. "אנחנו מגנים בדרך החריפה ביותר את המתקפה - זו תהיה טרגדיה אם הפיגוע יוביל לסבל נוסף ולמוות בשני צידי הקונפליקט".

גם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון גינה את שבייתו של גולדין, וקרא לשחרור "מיידי וללא תנאים" של החייל השבוי. באן מתח ביקורת גם על חידוש התקיפות של ישראל בעזה, אותן כינה "מדאיגות מאוד".

השתתפו בהכנת הידיעה: אהוד יערי, רוני דניאל, ניר דבורי, יונית לוי ואודי סגל.