מבולבלים מכל מה שקורה עכשיו עם המשט ההומניטרי ומותם של 15 פעילים בהיתקלות בין חיילי צה"ל לבין מפגינים אלימים על כלי השיט שהיו בדרכן לעזה? ריכזנו עבורכם את כל השאלות החשובות כדי לעשות קצת סדר בבלגאן סביב האירוע שבו נהרגו תשעה פעילים במשט ההומניטרי לעבר עזה.
בשלב הזה עוד מוקדם מדי לדעת בוודאות מה התרחש על הספינה. לפי הודעת דובר צה"ל, במהלך הפעולה להשתלטות על כלי השיט נתקלו החיילים באלימות פיזית קשה מצד המפגינים. החיילים הותקפו, לעדותם, בירי מאש חיה, בנשק קר, בסכינים ובאלות שהוכנו מבעוד מועד. הפעילים על הספינה אף חטפו נשק מאחד הלוחמים, לפי הודעת דובר צה"ל, והחלו לירות לעבר הכוחות.
מאחר שהחיילים חשו כי נשקפת סכנה לחייהם הם הפעילו אמצעים לפיזור הפגנות וירי מנשק חי. כתוצאה מהאירועים נהרגו תשעה ממשתתפי המשט ואחרים נפצעו בדרגות פציעה שונות, ושניים מהם במצב קשה. דובר צה"ל אבי בניהו אמר בראיון לחדשות 2 כי אחד החיילים נפצע לאחר שסכין ננעצה בחזהו.
לפי הודעת דובר צה"ל, כרזו ספינות חיל הים לעבר כלי השיט שהשתתפו במשט והורו להם להזדהות. לאחר שלא נענו הקריאות, החלו החיילים לפלוש לספינות במטרה להשתלט עליהן. לפי הדיווחים, אל עבר החיילים נורו יריות והם אף הותקפו באמצעות סכינים וכלי נשק קרים אחרים.
כתוצאה מכך, ולאחר שאמצעים לפיזור הפגנות לא הביאו להרגעת הרוחות, פתחו החיילים בירי מנשק חם בגלל שחשו סכנה לחייהם. עם זאת, לטענת מוחמד ח'טיב, סגנו של השיח' ראאד סאלח, מנהיג הפלג הצפוני לא נפתחה אש לעבר חיילי צה"ל והם לא הותקפו.
למרבה המזל, אין הרוגים בקרב כוחות צה"ל. עם זאת, נפצעו עשרה לוחמים של חיל הים, חלקם מירי אש חיה ואחרים מנשק קר. החיילים נפצעו בדרגות פציעה שונות, ביניהם שניים במצב קשה. הפצועים הישראלים והזרים מובלים כעת במסוקים מלב ים לבתי חולים בארץ לקבלת טיפול רפואי.
עד כה עגנו שתי ספינות מבין השש שהשתתפו במשט. לבית החולים רמב"ם שבחיפה הגיעו עד עכשיו שישה פצועים, בבילינסון אושפזו ארבעה, בהדסה שבעה נוספים ועוד שלושה בתל השומר.
בבוקר היו שמועות כי סאלח נהרג בתקרית, אך מקורן היו בעובדים ערבים בבית החולים שחשבו כי זיהו את מנהיג התנועה האיסלמית. עם זאת, מבדיקה של צה"ל עולה כי סאלח לא נפגע בתקרית והוא נמצא על אחת הספינות שבדרכן לישראל. כעת נבדק דיווח של חמאס כי חבר פרלמנט טורקי שהיה על הספינה נהרג בתקרית.
המפגש האלים בין כוח צה"ל לפעילים הטורקים התרחש רק על הספינה הגדולה ביותר שהובילה את המשט, "המרמרה הכחולה". בכל שאר הספינות עברה ההשתלטות של צה"ל באופן רגוע וללא היתקלויות מיוחדות.
כצפוי, העולם לא מקבל בברכה את התקרית מהבוקר. השגריר הישראלי בטורקיה כבר זומן למשרד החוץ במדינה וננזף על המקרה. "ישראל תצטרך לשלם את ההתנהגות שלה", אמר שר החוץ הטורקי בהודעה לתקשורת אשר מסמלת, ככל הנראה, את פתחו של משבר דיפלומטי חריף ביותר ביחסי שתי המדינות. השגריר הטורקי בישראל הגיע זועם לפגישה במשרד החוץ ודרש הסברים.
כל גורמי הביטחון בישראל, לרבות המשטרה ושירות בתי הסוהר, כבר העלו את רמת הכוננות בעקבות התקרית. במשטרה הועלתה רמת הכוננות לרמה השנייה הגבוהה ביותר. תנועה ערה של ניידות משטרה נצפית מאז שעות הבוקר בכביש 65 ובכל אזורי החיכוך בין ישראלים לבין ערבים. בהר הבית שוקלים שלא לפתוח את המקום למתפללים צעירים מחשש שינסו לעורר פרובוקציות.
מנהיג חמאס איסמעיל הנייה קרא הבוקר ל"יום זעם" בעזה, שמשמעותו יציאה לרחובות, הפגנות נגד האלימות של חיילי צה"ל ואף ניסיון לפגיעה בחיילים. לא מן הנמנע שבהמשך יחל גם ירי רקטות קסאם לעבר ישראל. הנייה אף קרא לנשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן להפסיק את שיחות הקרבה עם ישראל. אבו מאזן הכריז על שלושה ימי אבל בתגובה להרג הפעילים.
ממשלת טורקיה הורתה היום לרמטכ"ל הצבא הטורקי לשוב באופן מיידי ממצרים לצורך התייעצויות ביטחוניות. עדיין לא ברורה הסיבה לכך. גם ראש ממשלת טורקיה הודיע על קיצור ביקורו בצ'ילה וחזרה מיידית לטורקיה. השגריר הטורקי בישראל קיבל הנחיה לחזור באופן מיידי לטורקיה.
נשיא טורקיה עבדאללה גול קרא לכינוס ועדת חקירה שתמצא את האשמים לתקרית. כמו כן, קרא גול לכינוס דחוף של מועצת הביטחון. יש לציין כי טורקיה היא חברה זמנית במועצת הביטחון.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מקבל עדכונים מדי שעה על התקרית ולפי שעה הוא צפוי לבטל את ביקורו בוושינגטון ולשוב מיד לישראל. שר התמ"ת פואד בן אליעזר הודיע באמצעות דוברו כי נכון לעכשיו הוא נשאר בקטאר, שם הוא שוהה לרגל כינוס הפורום הכלכלי העולמי. בינתיים, ראש הממשלה בפועל של ישראל הוא השר לעניינים אסטרטגיים משה (בוגי) יעלון.
רוצים לקבל עדכון לפייסבוק שלכם כשדובר צה"ל יפרסם את תיעוד ההשתלטות? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק