שומר ראש, אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
"ניצול ציני של העם הפלסטיני"|צילום: רויטרס

העובדה שצה"ל ומנגנוני הביטחון מחזיקים משתפי פעולה וסוכנים בתוך שטחי הרשות הפלסטינית - ממש לא חדשה. אך הארגונים החמושים הפלסטיניים, יחד עם מנגנוני הביטחון המקומיים, פועלים ימים כלילות בניסיון לחשוף את אותם "סוכנים" וחשוב עוד יותר מכך - לספר לעולם על דרך פעילותם.

מאז מבצע "עופרת יצוקה", בו טען החמאס כי מרבית מפעולות צה"ל - על הקרקע וגם מהאוויר - בוצעו בתיאום עם מקומיים ברצועת עזה, התגייסה התקשורת הערבית למאמץ לחשוף את מירב הפרטים על התנהלות "רשת הסוכנים הישראלית" בשטחי הרשות הפלסטינית. סיקור הנושא בא לידי ביטוי גם ובעיקר בפרסום ידיעות על הוצאות להורג של משתפי פעולה, ש"הורשעו" במגע עם סוכנים ישראלים.

היום מפרסם העיתון הערבי הפופולרי "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון, "פרטים חדשים", לדבריו, על התנהלות רשת הסוכנים הפלסטיניים. תחת הכותרת "המודיעין הישראלי מפתח את אמצעי גיוס משתפי הפעולה", מספר העיתון את סיפורו של איש ביטחון פלסטיני, הטוען כי מנגנוני הביטחון הישראליים החליטו לעשות "שימוש ציני" לדבריו במצבו של העם הפלסטיני - ולתעל אותו לצרכיה הביטחוניים של ישראל.

ה"ניצודים החדשים של ישראל": חולים ובני נוער

לדבריו, השב"כ מתמקד בתקופה האחרונה בשלוש דרכים מרכזיות באמצעותן הוא מנסה לגייס סוכנים חדשים בשטח. "קציני השב"כ מכריחים את החולים הפלסטינים במעברים לתת להם אינפורמציה על פעילי התנגדות - לפני שהם נותנים להם אישור להיכנס ולקבל טיפול בישראל", טוען הגורם הפלסטיני. לדבריו, טענות אלו באות לידי ביטוי גם בדוח שהגיש ארגון "רופאים למען זכויות אדם". בעיתון נטען כי על פי אותו דוח, נלקחו במהלך שנת 2008 לא פחות מ-438 פלסטינים חולים לחקירת השב"כ - בטרם ניתן להם האישור להיכנס לישראל.

המקור הפלסטיני ממשיך: "במקרים רבים, מגויסים הסוכנים במהלך נסיונם לקבל אישור לעבור מהגדה המערבית לרצועת עזה". לדבריו, "גם במקרים בהם הם זקוקים להמשיך את לימודיהם מחוץ לשטחי הרשות הפלסטינית - הם ניגשים לקבל אישור ונתקלים בקציני השב"כ".

אבל כאן, לטענתו, לא נגמרים הניסיונות הישראליים. "גם נערים פלסטינים ממשפחות קשיי יום, ואשר סובלות במיוחד מבעיות כלכליות מנוצלים על ידי השב"כ". המקור גם מספר על אופן ה"ניצול", לדבריו, של אותם נערים: "מפתים אותם לתת אינפורמציה על אנשי ההתנגדות, בתמורה לסכומים זעומים - אותם הם מקבלים בנקודות מפגש מסוימות".

ברשות הפלסטינית, כאמור, מנסים להיאבק ככל שניתן בתופעה. מאז השתלט החמאס על רצועת עזה בוצעו עשרות מקרים של הוצאה להורג של תושבים מקומיים עליהם נטען כי שיתפו פעולה עם ישראל בצורה כלשהי. ההוצאות להורג בשטחי הרצועה בדרך כלל מתוקשרות ונערכות לעיני כל - "למען יראו וייראו". גם בגדה המערבית מנסים להילחם בתופעה, אך שם נגזר מוות על משתפי פעולה רק לעיתים רחוקות. בדרך כלל נידונים ה"מורשעים" למאסר ממושך בבתי הכלא בגדה המערבית.