המבצע הנרחב שבו פתח צה"ל נגד חמאס נמשך, ומטחי הרקטות לדרום הולכים וגוברים. פיקוד העורף מחדד את ההנחיות לשעת חירום ומסביר איך נוהגים בזמן אזעקה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
• בהישמע אזעקה או קול נפץ, יש להיכנס למרחב המוגן תוך פרק הזמן העומד לרשותך - לתושבי עוטף עזה יש 15 שניות, לתושבי אשקלון חצי דקה להגיע למקלט, לתושבי אשדוד, קריית גת, אופקים וקרית מלאכי יש 45 שניות ולתושבי באר שבע יש דקה להגיע למקלט.
• התקהלויות והתכנסויות - אין התקהלויות והתכנסויות מעל 300 איש בשטח פתוח או סגור - כלומר אסור לקיים, נכון לעכשיו, בדרום - מופעים גדולים, אירועים או משחקי כדורגל.
• עם זאת, ניתן לקיים התכנסויות והתקהלויות של מתחת ל-300 איש ללא הגבלה.
• הלימודים והקייטנות יתקיימו רק אם יש מרחב מוגן שניתן להגיע אליו לפי פרק הזמן העומד לרשותך.
• אין מגבלות גם על מקומות עבודה שאינם חיוניים.
• לא מוגבלת גם הקנייה במרכזי קניות, כל עוד ההתכנסות לא עולה על 300 איש.
על פי ההנחיות באתר פיקוד העורף את המרחב המוגן נבחר בהתאם לזמן ההתרעה העומד לרשותנו מרגע הישמע האזעקה או קול הנפץ, חשוב לקבוע את המקום אליו ניכנס בזמן ירי רקטות מבעוד מועד. בעדיפות ראשונה, יש לבחור את הממ"ד, הממ"ק או המקלט הפרטי. בהיעדר ממ"ד או מקלט פרטי יש לבחור חדר מוגן ע"פ הנחיות פיקוד העורף.
ודאו כי כל בני הבית מכירים את המרחב או החדר המוגן. חשוב לקבוע חדר זה בכל מקום בו נשהה (בית, מקום עבודה וכו'). הקפידו לצייד את המרחב או החדר המוגן בתיק החירום ולבצע הכנה משפחתית.
כיצד בוחרים ומכינים את המרחב המוגן לשעת הצורך?
ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) או ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) הם הבחירה המועדפת.מקלט בבניין משותף - בתנאי שהמקלט פנימי ונמצא בתוך הבניין ובתנאי שניתן להגיע אליו דרך חדר מדרגות פנימי ללא תלות בזמן ההתרעה. מקלט ציבורי - בתנאי שניתן להגיע אליו תוך פרק הזמן הנדרש מרגע הישמע אזעקה. באין ממ"ד, ממ"ק או מקלט יש לבחור חדר פנימי מוגן שבו מינימום קירות חיצוניים, חלונות ופתחים.
דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין מעל שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד, ממ"ק או מקלט פנימי, ירדו שתי קומות ויישארו בחדר המדרגות.
דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין בן שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד, ממ"ק או מקלט פנימי, ירדו קומה אחת ויישארו בחדר המדרגות.
בבניין בן שלוש קומות קומת חדר המדרגות המוגנת ביותר היא הקומה האמצעית (קומה שנייה). בבניין מעל 3 קומות, כל קומות חדר המדרגות מוגנות פרט לקומת הקרקע ושתי הקומות העליונות. אזרחים נדרשים לא להימצא ברחבת כניסת בניינים כיוון שקיים סיכון לרסיסים והדף כתוצאה מנפילות טילים בסמוך לבניינים. בעת שהייה בקרוואן - במידה וזמן ההתרעה אינו מאפשר לבצע "הכי מוגן שיש" יש לשכב במרכז הכיתה / קרוואן ולהגן על הראש באמצעות הידיים, להתרחק מפתחים וחלונות.
מחוץ למבנה:
בשטח בנוי - יש להיכנס למבנה ולפעול על על- פי ההנחיות לשוהים במבנה. בשטח פתוח - יש לשכב ולהגן על הראש בידיים.
הנוסעים ברכב: עליהם לעצור בצד הדרך, מהרכב ויכנסו למבנה או למחסה קרוב. במידה ולא ניתן להגיע למבנה או מחסה בפרק הזמן הנתון, יש לצאת מהרכב, לשכב על הרצפה ולהגן על הראש בעזרת הידיים. אם לא ניתן לבצע את שתי ההנחיות הקודמות יש לעצור ולהמתין ברכב 10 דקות.
הנוסעים בתחבורה ציבורית: בהשמע אזעקה בעת נסיעה באוטובוס, על הנהג לעצור את האוטובוס, לפתוח את דלתות האוטובוס ועל הנוסעים להתכופף מתחת לקו חלונות ולהגן על ראשם. בהשמע אזעקה בעת נסיעה ברכבת, על הנהג להאט את הרכבת ל-30 קמ"ש במשך 10 דקות, יש להמצא מתחת לקו חלונות.
לאחר האירוע ניתן לצאת מהמיגון לאחר 10 דקות, באם לא ניתנה הוראה אחרת. יש להתרחק מחפצים בלתי מזוהים. במידה שראית רקטה על הארץ יש להרחיק סקרנים ולהודיע לגורמי הביטחון.
הנחיות לתושבי גוש דן
פיקוד העורף הנחה את הרשויות בגוש דן לפתוח את המקלטים.
עיריית תל אביב עברה לעבוד במתכונת חירום. לבירור בכל הנוגע לשירותי העירייה או לפניות בנושאים הנוגעים למצב החירום, ניתן לפנות, או להתעדכן באמצעות אתר האינטרנט העירוני www.tel-aviv.gov.il באפליקציה הסלולרית, ובמוקד שירות 106.
כל המקלטים והחניונים התת קרקעיים פתוחים וערוכים לשימוש הציבור. הרשימה המלאה זמינה לציבור באתר העירייה ובאפליקציית דיגיתל העירונית. כל עוד לא ניתנה הנחייה אחרת כל האירועים והקייטנות מתקיימים כסדרם.
מה אומרים המספרים על המסך בעת שנשמעת אזעקה?
במבצע "צוק איתן" החל פיקוד העורף לראשונה לפרסם התרעות בזמן אמת על אזעקות הנשמעות במרחבים השונים. בהתרעות ניתן לצפות הן באמצעות שקופיות על מסך הטלוויזיה והן באתר חדשות 2 Online.
על מנת שלא לפרסם מיקומים מדויקים, בפיקוד העורף העניקו לכל יישוב שם המורכב מהמרחב שבו הוא נמצא וממספר בן שלוש ספרות. ברשימה מצויינים גם זמני הכניסה למרחב המוגן.
לדוגמה: תל אביב: דן 157, ראשון לציון: שפלה 175, חיפה: חיפה 75, ירושלים: ירושלים 194, אשדוד: אשדוד 271, אשקלון: אשקלון 246, באר שבע: באר שבע 292, שדרות: עוטף עזה 220, נמל תעופה בן גוריון: שפלה 172, נתניה: שרון 138, חולון: דן 162.